keresés a lovardák között

Hogy került ló az erkélyre?
A kérdésre választ kaphatsz, ha megnézed a Hüseyin Tabak rendezte Ló az erkélyen című szinkronizált osztrák családi filmet. A Lovasok.hu csapata részt vett a film premier előtti vetítésén, ahol a címbeli kérdést a rendezőnek is feltették.

A filmben Bucephalus, az egykor híres versenyló tényleg egy társasház erkélyén álldogál. De hogy fizikailag hogyan került fel oda, azt maga a rendező sem akarta elárulni, inkább a nézők fantáziájára bízta a kérdés megválaszolását. Arra bíztatott, gondolkodj el rajta, hogy Te magad mit tennél, ha egy lovat látnál a szomszéd erkélyén. Többen mondták, hogy biztosan daru segítségével vitték fel, vagy a lépcsőházon keresztül, de az is lehet, hogy filmes trükk. Nos, a lényeg nem is a hogyan, hanem a miért. 

A történetben Mika, az Asperger-szindrómás (ez az autizmus enyhébb formája) kisfiú és Bucephalus, a sérülésből felépült, de versenyezésre már nem alkalmas versenyló kapcsolata bontakozik ki izgalmas, néhol krimibe illő fordulatokkal. Bár a film korhatára 6 év, bátran ajánlom felnőtteknek is, mivel sokat lehet tanulni a cselekményből a másságról és annak elfogadásáról; hiszen minden ember más mint a többi. A Mikát játszó Enzo Gaier olyan hitelesen alakítja az autista kisfiút, hogy már-már azt hisszük, a gyerekszínész is biztosan Asperger-szindrómás. Nemcsak a betegségre jellemző fizikai tünetetek tárulnak fel szemünk előtt, hanem halljuk Mika gondolatait is, így azonosulhatunk helyzetével, érzéseivel, az ő szemén keresztül láthatjuk azt a világot, melyben ő a "más", pedig könnyen meglehet, hogy mi, többiek vagyunk a "mások"...

Egy másik pszichés betegség, a szerencsejáték-függőség is fontos szerepet kap a filmben, hiszen Bucephalus gazdája, Sascha (Andreas Kiendl) ebben szenved. A ló is egy tombola nyereményeként kerül hozzá. A játékszenvedély miatt Sascha nagy összegű tartozást halmoz fel egy uzsorás bandánál, akik emiatt folyamatosan fenyegetik és megfélemlítik, sőt elveszik tőle a lovat is. Majdnem mindenét elveszíti, kis híján az életét és Bucephalust is. Persze a happy end a végén nem maradhat el, hiszen Mika közreműködésével végül minden jóra fordul és a rossz is elnyeri méltó büntetését. Érdekesség, hogy Bucephalust két ló alakítja, egy kanca és egy mén, akik testvérek. A filmben persze fel sem tűnik, hogy valójában két lovat láthatunk.

  • Rendező: Hüseyin Tabak
  • Forgatókönyv: Milo Dor azonos című regénye alapján a forgatókönyvet írta: Milan Dor
  • Fényképezte: Peter von Haller
  • Vágó: Fabian Rüdisser
  • Zene: Varga Judit (http://juditvarga.com)
  • Producer: Katja Dor-Helmer
  • Szereplők: Enzo Gaier (Mika), Nataša Paunovid (Dana), Nora Tschirner (Lara), Andreas Kiendl (Sascha), Bibiana Zeller (Hedi), Ernst Stankovski (Boris), Branko Samarovski (Branko), Murathan Muslu (Bert), Alexander Fennon (Toni), Sir Jasper Command és Shock Bunny Command (Bucephalus, a versenyló)

A képen bal oldalon Hüseyin Tabak, a rendező, jobbról Venczel Endre az Anjou Lafayette filmforgalmazó cég képviselője


Ló a parkoLÓban

A film ünnepélyes premier előtti vetítésére 2014. november 8-án került sor a Lurdy Házban. A vetítést megelőzően a Nemzeti Lovas színház képviseletében Pintér Tibor és Békefi Viktória tartottak énekes lovasbemutatót a Lurdy Ház parkolójában, ahol több híres musical betétdalát is előadtak. Bár a parkoló kövezett talaját elsősorban nem lovak számára építették, így vad vágtákat nem láthattunk, mégis csodás látványt nyújtott Rambó, az impozáns hat éves fríz mén a nyergében Pintér Tiborral. 

Pintér Tibor és Rambó,a  6 éves fríz mén
Még 44 képünk van Nemzeti Lovas Színház lovasbemutatójáról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

A ló egyáltalán nem jött zavarba a számára szokatlan körülményektől: sem a kövezett talaj, sem a zaj, sem a parkolóban álldogáló nézők látványa és a taps sem ijesztette meg. Higgadtan, precízen - olykor-olykor egyet még ásítva is - tette a dolgát, ha kellett rövid vágtában vagy békésen álldogálva. Tibor Vikit is többször maga elé ültette, vagy maga mögé állította a fekete mén hátán, miközben mindketten énekeltek. Bemutatójuk nagy sikert aratott, a Lurdy Egészségnapra érkező vendégek körében is. A nagyközönség legközelebb december 27-én láthatja a Nemzeti Lovas Színház előadását a Nemzeti Lovardában, Musicalek lóhátról címmel.

Ahogyan Pintér Tibor elmondta, ha szeretettel bánunk a lovakkal, akkor ők is viszonozni fogják azt. Tibor hisz a lovak gyógyító erejében: felhívta a nézők figyelmét arra, hogy a ló milyen csodálatos állat, és tiszteletet érdemel már csak amiatt is, hogy mint a filmben; segíthet egyes betegségek gyógyításában. Ha szeretnéd megtudni, hogyan, akkor nézd meg a Ló az erkélyen című filmet november 13-tól a mozikban!

2014.11.10. Süle Rita
Fotók: Süle Rita, Tátrai JánosCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés