keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Hequ - Nanfan - Khetsyui
Hequ - Nanfan - Khetsyui

A Hequ fajta a kínai Qinghai tartományban található, és málháslóként ugyanúgy használatos mint verseny-, vagy hátaslóként. A fajta a Qinghai tartomány határáról eredeztethető, Sichuan és Gansu tartományok közeléből, ahol a Sárga folyó zegzugosan halad egy ideig. A fajtát 1954 előtt mint Nanfan ismerték, amelyiket gyakran keverték a Tibean Horse fajtával. A T'ang dinasztia ideje alatt A Hequ kedvelt hadászati lófajta volt.

A T'ang dinasztia alatt (618-917) a császár egy hatalmas ménest alapított, hogy felfejlessze a lovasságot.

Rengeteg lovat hozatott Nyugat-Ázsiai országokból, hogy a helyi Tibetan horse fajtát fejlessze. Legnagyobb hatással a fajtára a Dawan-ból importált állatok voltak. Dawan az ősi kínai neve volt annak a királyságnak, ami magába foglalta Fergana-t, az Akhal-Teke lófajta otthonát. A Yuan dinasztia idején (1279-1368), mongolok a Xianbei törzsből betörtek a területre, melynek eredményeképpen a Mongolian fajta vér is került a Hequ fajtába.

A Hequ fajta hazai területe körülbelül 11.000( 30,48cm*11.000=335280cm=3352,8m) láb magasan fekszik, ahol a hőmérsékelt ugyan alacsony, de az éghajlat mérsékelt övi és nyáron nyirkos is. A kancák 2 évesen megérnek, és általában 3 évesen ellenek. A fogamzás értéke általában 70% körül van, de megfelelő élelmezéssel és odafigyeléssel 80-90%-ra is tehető. A kancák egész életük alatt 12-13 csikót is a világra hozhatnak.

3 "változata" van a fajtának. A Jiaode, mely leginkább a Gansu tartomány déli vidékén találató meg.

Alkatuk kevésbé finom, a fejük pedig nagy, a patáik pedig nem olyan erősek. Általában szürke színűek, és körülbelül 13,3 marok (~135,128cm) magasságúak. A Suoke típusa a fajtának a Sichuan tartomány nyugati részére tehető. Ez a típus relatív nagy fejjel és fülekkel rendelkezik, míg rövidebb ágyékkal. Ennek a fajtának a farka magasan van, mint ahogyan at ősi T'ang fajtának is volt. A Kesheng a Qinghai tartományban lelhető fel. A Kesheng typus tenyésztése valamelyest egyben van a Mongolian horse-val.

Fordította: Tyr

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés