keresés a lovardák között

Világörökség lett a lovas rákhalászat
Huszonöt elemmel bővült az UNESCO szellemi kulturális világörökségi listája a szervezet bakui tanácskozásán. Az újonnan felvett elemek egyike a lovas rákhalászat Belgiumból.

Belgium kihaló mesterségei közül talán az egyik legősibb a lovas garnélarák-halászat. A hagyományosan sárga viharkabátot viselő férfiak ugyanúgy húzzák hálóikat apálykor a tengervízben Oostduinkerke tengerpartján, ahogy elődeik tették ötszáz éven keresztül.   

A 7×10 méteres hálókat hatalmas brabanti lovak húzzák. Addig gázolnak a tengerbe, míg a lovaknak a szügyéig ér a víz, majd a parttal párhuzamosan haladnak. Ha a halászok hálóikat elég nehéznek érzik, elindulnak kifelé, hogy kiürítsék őket. A rákokat a lovak fa nyergeire erősített kosarakba teszik.

Napjainkban már csak tucatnyi család őrzi ezt az ősi mesterséget – és mindegyiknek megvan a saját specialitása: egyes családok a hálószövéshez, míg mások a lovakhoz, vagy a lófelszerelések készítéséhez értenek. A lovas rákhalászat azonban ma már inkább turistalátványosság, mint megélhetés.

2013.12.09. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Világörökség lett a lovas rákhalászat

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés