keresés a lovardák között


Élve eltemetve

7 lovat mentettek meg a Bottány Equus Hungária Alapítvány munkatársai

Lóhoz méltatlan körülmények közül mentettek ki hét lovat a Bottyán Equus Hungária Alapítvány munkatársai. Rédei Éva beszámolója következik.

Élve eltemetve - igen, ez az érzés hasított belém, mikor benyitottam a disznóólnak sem nevezhető helyiségbe, ahonnan öt ló riadtan nézett rám, ahogy a fény átjárta őket. Hét lovat koboztunk a hétvégén Mocsáról.

Lakossági bejelentés alapján indultunk a Komárom-Esztergom megyei településre. A bejelentő szerint évek óta lovakhoz nem méltó körülmények között tartanak lovakat egy háznál, mely véleménye szerint állatkínzásnak minősül, azért kérte segítségünket. A helyszínre érve értesítettük a rendőrséget, ismerve határainkat, hogy csakis hatósági kísérettel mehetünk be az ingatlanra. 


A mocsai "istálló"

A tulaj kényszeredetten nyitott nekünk kaput. Kiderült, hogy az elmúlt három évben többször történt ellene feljelentés, de a szemlék dokumentumai pihentek a hatóságok fiókjában, szinte le is zárva az ügyet azzal, hogy nem veszi át az ajánlott leveleket a lótartó. Úgy igazán nem is érdekelt semmilyen hatóságot, mi is történik a lovakkal ez idő alatt, pedig történt... Az évek alatt többen elpusztultak. A még életben maradottak tartási körülményei minősíthetetlenek és lószerető ember számára ép ésszel felfoghatatlanok voltak. 

A szomszédok elmondása alapján ezek a lovak évek óta nem voltak kint az istállónak nevezett ólból, ez meg is látszott rajtuk, mikor kijöttek a napfényre. Van köztük egy kétéves csikó, aki még szinte nem is látta a napot… A lovak az ólban a mocsokban, a tömény ammónia szagban álltak. Kint legalább 35 fok volt, a levegőtlen, ablaktalan helyiségben érzésre ennél jóval több. 

A rendőrség és az odavezérelt hatósági állatorvos először nem tudott mit kezdeni a helyzettel, de megdöbbentette őket a lovak látványa. Végül győzött a józan ész, az emberi lélek, és a jelenlévő rendőrök kimondták a lovak elkobzását

A lovak elszállítása sem ment zökkenőmentesen, mert aki ezidáig segíteni szokott nekünk lovak kobzásánál, sajnos most nem tudott jönni, úgyhogy csak másnapra tudtunk szerezni egy tízes lószállítót. Végül három csődört, egy heréltet, és három kancát vezettünk fel a lószállítóra, és hoztunk el állatotthonunkba. 


Érkezés Őrbottyánba

A tulajdonosról kiderült, valamikor fogathajtó volt, de az évek alatt tönkrement a vállalkozása, nem jutott se ideje, se pénze a lovakra, kik akkor még szép számmal voltak neki. Hogy dacból-e, vagy hiúságból, de nem adta el őket, pedig vitték volna. 

A Bottyán Equus Hungária Alapítvány munkatársai folyamatosan azon dolgoznak, hogy a gondjaikra bízott állatok a lehető legjobb ellátást kapják. Áldozatos munkájukhoz minden segítség jól jön!

Rédei Éva: 06-20/383-9814
info@bottyanequus.com

 

Hogyan tehetsz állatvédelmi bejelentést?

Minden állampolgárnak joga van jelenteni az állatvédelmi törvény megsértését a hatóságoknál és kezdeményezni a szükséges jogi eljárást. Minden állampolgárnak joga és felelőssége, hogy érvényt szerezzen az Állatvédelmi Törvénynek. A bejelentő minden esetben kérheti neve elhallgatását. 

Nézzük, hogy hol és milyen módon lehet állatvédelmi bejelentést tenni:

  1. A rendőrség  értesítendő minden olyan esetben, amikor valaki állatkínzást tapasztal vagy állatviadal szervezéséről, ilyen célra állatok tartásáról, kiképzéséről, stb. szerez tudomást. Érdemes a rendőrségen személyesen bejelentést tenni, nem telefonon, levélben, vagy emailben. Az eljárás hatékonyságát könnyíti, ha tudsz bizonyítékokat felmutatni (pl. fénykép, elkövetési tárgy, az állatról állatorvosi látlelet, szemtanú vallomása stb…) illetve van gyanúsított. Az eljárás további menetéről a bejelentőt értesítenie kell a hatóságnak. 
  2. Az ügyészséget kell értesíteni, ha a rendőrség nem jár el az ügyben.
  3. Jegyző: Amennyiben olyasmit tapasztasz, lász ami nem bűncselekmény, de az állatvédelmi törvényben benne van, úgy a jegyzőhöz kell fordulni, illetve abban az esetben is, ha bizonyíték hiányában nem indul eljárás a rendőrségen. Ha a cselekmény bűncselekménynek minősül, akkor a jegyző köteles a rendőrséget értesíteni, de a legjobb, ha ezt mi magunk megtesszük, amennyiben egyértelmű az eset. 
  4. Állategészségügyi Hatóság
  5. Jogsegély szervezetek, állatvédelmi szervezetek: ők kezdeményezhetik állatvédelmi bírság kiszabását, segíthetnek eljárás indításában, állatorvosi vélemény beszerzésében, bírósági pert indíthatnak.

Látható sok hatóság párhuzamos illetékessége is megállapítható bizonyos helyzetekben, minél több fórumon jelzed a konkrét esetet, annál nagyobb az esély eredmény elérésére.

2013.06.25.

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés