keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Furusiyya FEI Nemzetek Díja Díjugratás 2013

1. forduló, La Baule

A holland csapat nyerte az első európai Furusiyya FEI Nemzetek Kupája fordulót

A    svájci    c   sapat a második helyen    végzett, míg az ír, a brit és a francia csapatnak osztoznia kellett a ha   rmadik helyen. A németek a hatodik helyet szerezték meg Belgium és Spanyolország előtt.

A megadott, 84 másodperces alapidővel sok lovasnak meggyűlt a baja az első fordulóban. A nyertes csapatok közül egy sem volt, aki ne kapott voltna időtúllépésért hibapontot, mivel a 32 indulóból 17 kicsúszott a 84 másodpercből.

Az első forduló után úgy tűnt a svájciak állnak nyerésre, Janika Sprunger (Palloubet D’Halong) - aki a napi teljesítményéért megkapta a Nap Furusiyya Lovasa díjat - és Pius Schwizer (Powerplay) hibátlan lovaglása után. Steve Guerdat és Nasa egy hibapontot kapott alapidő túllépés miatt, Paul Estermann Castlefield Eclipse nyergében pedig négy hibapontott gyűjtött, amik még nem tűntek súlyos hibának. De a második fordulóban csak Sprunger tudta megismételni a hibátlan pályát hihetelenül élénk és rugalmas lovával. Paul és Steve mindketten öt hibapontot kaptak, a Pius-Powerplay páros pedig kilencet, a két verőhibáért és egyet az időtúllépésért. Így összesítve a svájci csapat 11 hibaponttal zárta a versenyt.

A holland csapat a második fordulóba érkezve látta az esélyt a győzelemre és mindent meg is tettek érte. A csapat úttörője, Albert Voorn és Tobalino az első fordulóhoz hasonlóan most is csak egy hibapontot kaptak időtúllépésért, miközben a nagy tehetségű Schuttert testvérek, a 19 éves Frank és a 23 éves Hendrik Jan hiba nélkül hagyták el a pályát. Ezek után Leon Thijssen öt hibája már megbocsátható volt. Ezzel nyolc hibapontot szereztek, biztosítva a győzelmet.


Albert Voorn és Tobalino

Az 57 éves egyéni olimpiai ezüstérmes Albert Voorn a győzelem után így nyilatkozott: "Nagyon jó hangulat és hozzáállás uralkodott a csapatunkban. Ha az egyikünk nem teljesített olyan jól, eszünkbe sem jutott a vereség, arra koncentráltunk, hogyan tudnánk segíteni." Ezek után a nap kihívásairól beszélt: " Igazságosnak tartom a két időtúllépésből adódó hibapontomat, mert így a legjobb ló nyert. Az én lovam ijedős és balról jobbra ugrik szóval figyelnem kell rá. Janika lova egy csúcskategóriás ló, sokkal jobban irányítható, egyenes vonalon megy az akadályok között, épp ezért be tudják tartani az alapidőt."

Viszont aggódva beszélt 13 éves heréltjével, Tobalinoval való jövőjéről, akinek köszönhetően újra a dobogós helyezettek közé került. Mr. Visser tulajdonában lévő két lovat - köztük Tobalinot - más lovas nem akarta lovagolni, így 2011-ben Voorn kezdett el vele foglalkozni. Jól haladtak a felkészüléssel és tavaly már csatlakoztak a La Baule-ben induló csapathoz és második helyezettek lettek, majd Dublinban és Hicksteadben is versenyeztek.
"De Mr. Visser anyagi nehézségei miatt lehet, hogy elvesztem a lovaimat. Rengeteg munkát fektettem beléjük és érzelmileg is kötődöm hozzájuk. Ha a bankhoz kerülnek, eladják őket. Így sajnos nem tudom, hogy alakul majd a közös jövőnk"- nyilatkozta Voorn.

Mindezek ellenére, addig akarja élvezni a velük töltött időt, amíg lehet és reméli, hogy a hollandok nagy eséllyel indulhatnak a Furusiyya Nemzetek Díja szezonjában. "Megpróbáljuk vinni az olimpiai csapatunkat St. Gallen-be, Rotterdamba és Aachenbe is. Remélem én is tudok menni Falsterbo-ba, Hicksteadbe és Dublinba."


A holland csapat

Eközben Hendrik Schuttert egyszerűen csak élvezte a pillanatot, és hogy hazája kitűnő eredményt ért el az ő és testvére segítségével. "Ez az első közös Nemzetek Díja fordulónk és az, hogy együtt versenyzünk a Nemzetek Díján a legmagasabb szinten, már az első alkalommal megnyerve a fordulót, elképesztő érzés."- mondta a fiatal versenyző.

Az európai 1-es versenysorozat következő állomása Róma, a szép Piazza di Siena, ahol május 25-én rendezik az újabb fordulót miközben a 2-es versenysorozatnak Koppenhága fog otthont adni, ugyanazon a délután.

Végső eredmények:

 

Helyezés
Ország
Lovas
Egyéni hibapontok
Összhibapontok

1.

Hollandia
Albert Voorn
Tobalino
1/1
8 hibapont
Hendrik Jan Schuttert
Cerona HS
9/0
Frank Schuttert
Winchester HS
5/0
Leon Thijssen
Tyson
1/5
2.
Svájc
Paul Estermann
Castlefield Eclipse
4/5
11 hibapont
Steve Guerdat
Nasa
1/5
Janika Sprunger
Palloubet D'Halong
0/0
Pius Schwizer
Powerplay
0/9
3.
Franciaország
Penelope Leprevost
Topinambour
1/4
13 hibapont
Marc Dilasser
Obiwan de Piliere
8/0
Olivier Guillon
Lord de Theize
0/8
Kevin Staut
Estoy Aqui de Muze
4/4
Anglia
Nick Skelton
Big Star
0/0
13 hibapont
Ben Maher
Celia
4/0
Scott Brash
Hello Sanctos
4/8
Robert Smith
Voila IV
5/5
Írország
Shane Sweetnam
Amaretto Darco
0/8
13 hibapont
Shane Breen
Balloon
0/4
Shane Carey
Ballymore Eustace
8/1
Billy Twomey
Tinka's Serenade
9/0

2013.05.24 Lauf Kata, Lovasok.hu
Forrás: fei.org


 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés