keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Crioulo
Crioulo

A Criollo-nak számos fajtája létezik. Többek között az Argentin Criollo, és a brazíliai Crioulo. Ám ezek a fajták csak nagyon kevésben különböznek egymástól. Argentínában nélkülözhetetlen mint cowboy-ló. Ezen kívül fontos szerepet töltött be az argentin póló-pónik kialakulásában. A Criollo a XVI. századból ered, Argentínából.

A fajta kialakulásában a Spanyol ló játszotta a legtöbb szerepet. Tőle örökölte a Criollo a keménységet, és a kitartást. Az Argentin Criollo kialakulásában ugyanakkor a Sorraia is és az Andalúz fajta gyakorolt hatást. A Criollo fajta Don Pedro Mendoza nevéhez fűződik.

Igen kemény fajta, és egészségéről híres. A világ egy legegészségesebb fajtájának tartják számon. Alkalmazkodik a változásokhoz, legyen szó hőmérsékletről, vagy takarmányozásról. Igénytelen a tartását tekintve, és igen hosszú élettartamú. Kinézetre nem emlékeztet túlságosan egy spanyol lóra.

A fej közepes méretű, egyenes profilú, de néha mutat egy kis kosfej jelleget. De ez nagyon ritka. Nyaka rövid, a test rövid, mély jól ívelt bordákkal. Izületei erősek, szikárak, patái kicsik.

Marmagassága 142-155 cm, súlya 360-480 kg.

Főleg fakó színben mutatkozik, de előfordul tarkában, pej színben, szürkében és sárga színben is.

Hátaslónak hasznosítják. Ugyanakkor a hadseregben vették nagyon jó hasznát, mint málháslónak.

Készítette: Jenna2

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés