keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Buckskin
Buckskin

A Buckskin és a Dun (sötétebarna) színek származását a Coat Color Genetics (~a Lovak Színének Származása) internetes oldal alaposan tárgyalta. A lovaknak ezek a színei sok lófajtánál előfordulhatnak. A következő vita a színről az International Buckskin Horse Association (~Nemzetközi Buckskin Lovas Szervezet) -től származik.

A hiedelmekkel ellentétben a Buckskin vagy Dun nem egyszerű színek a lovas világban. Azok akik a géneket tanulmányozták nemrég még úgy hitték, hogy a Dun lovak egy gén-higitás eredményei, és azt, hogy ha Dun és Buckskin lovakat tenyésztettek egymással, akkor gyakran Abino csikó fog születni. Több, újabb keletű kutatás bebizonyította, hogy ez a gondolatmenet hibás. Az igazi Buckskin fajta származását nyomon lehet követni egy közvetlen Dun vagy Buckskin színű ősig, egészen a történelem azon feljegyzett kezdetéig, amikor az ember állattal kezdett foglalkozni.

A Buckskin színt a Sorraia-tól eredeztetik. A Norwegian Dun fajta, amely ma Norvégiában és más Skandináv országokban található, olyan régi fajta, hogy az eredete az ókorban követhetetlenné válik. Mégis sok bizonyíték van arra, hogy még ez a fajta is a Dun-színt a Spanyol lovaktól kapta. A Sorraia vére (ahogy a Norwegian Dun-é is) megtalálható a ma fellelhető majdnem összes fajtában, ezért tény, hogy a Buckskin, Dun vagy Grulla is megtalálható majdnem minden fajtában.

A Buckskin nem egy egyszerű szín. Buckskin-ek, Grulla-k és Dun-oknak sok olyan sajátossága van amelyek nem jellemzői más fajtáknak. A színük például bizonyíték lehet a genetikai örökségükre. A Buckskin fajta sokáig volt híres az erejéről és sajátosságairól. Kitartóak, határozottabbak, erősebb a csontjuk, maguk is igen erősek.

Fordította: Tyr

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés