keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovassportok   »   Olimpia London 2012   »   Lovastusa


További Olimpia 2012 hírek >>

XXX. Nyári Olimpiai Játékok
Lovastusa

Michael Jung két aranyat kapott születésnapjára

Díjlovaglás

A londoni Olimpia lovas versenyszámai a lovastusával, azon belül is a díjlovagló fordulóval kezdődtek. Két nap alatt lovagolta le minden páros a programját. Három bíró pontozza a díjlovas fordulót, a százalékos eredmények átlagát 100-ból kivonják, majd megszorozzák 1,5-tel, és ez adja a hibapontokat.

Némi meglepetésre a japán lovas, Yoshiaki Oiwa nyerte meg a számot Noonday de Condéval. Második helyen Stefano Brecciaroli, míg harmadik helyen a veterán Mark Todd állt.

A csapat világbajnok és olimpiai bajnok Ingrid Klimkének Butts Abraxxas nyergében az első megmérettetés után még csak a negyedik hely jutott. Frank Ostholt, Klimke korábbi csapattársának svéd felesége, Sara Algotsson Ostholt és Wega azonos pontszámmal álltak a versenyben a negyedik helyen.

Cross-country

A hétfői napon rendezték meg a terepakadály-pályán a következő fordulót. Korábbi cikkünkben már részletesen bemutattuk, hogy milyen kihívásokkal teli pálya várta a military lovasokat a Greenwich Park terepversenyén.

A pálya igen érdekes elemei több lovasnak is nehézséget okoztak. A 74 fős mezőny 20%-át kizárták, többek között Clayton Fredricksszet is, aki Pekingben az ausztrál csapattal és a 2006-os aacheni Lovas Világjátékokon egyéniben is ezüstérmes volt. De kizárták a díjlovaglás után első helyen álló Yoshiaki Oiwát is.

Mark Todd kétszeres olimpiai bajnok, aki 2000-ben Sydney után visszavonult, de 2008-ben bejelentette visszatérését, éppen, hogy kicsúszott az alapidőből. Ezért a tereppályán másodpercenként 0,40 hibapont jár, és Todd csak 0,20 századdal állt jobban, mint Klimke és Ostholt, így az egy másodperces alapidő-túllépéssel pont lecsúszott a vezető pozícióról.

A cross-country után Ingrid Klimke és Sara Algotsson Ostholt holtversenyben az első helyre kerültek, mivel az olasz Brecciaroli sem tudott hibátlant menni.

Díjugratás

A díjugrató pályán kedden folytatódott a verseny. Zara Phillips, a 2006-os Világjátékok győztese a cross-country hibátlan pályája után 10. helyen állt egyéniben, de a díjugrató pályán ütött végül. A lovasnő a királyi család tagja, ezért a versenyt a helyszínről követő édesanyja, Anna hercegnő, valamint Kate, William és Harry is a figyelem középpontjában voltak.

Michael Jung szenzációs lovaglása után biztossá vált, hogy a németek megszerezték a csapat aranyat, mivel öt lovasból csak a legjobb három eredménye számít. A britek már nem tudtak volna annyit javítani, hogy behozzák a lemaradásukat.

Mark Todd ütött egyet, ráadásul az alapidő túllépéséért is begyűjtött három hibapontot, ezért egyéni esélyei elszálltak. Ingrid Klimke sem örülhetett, mert kettőt ütött, és az időért is kapott, így egyéniben a vezető pozícióból lecsúszott. A második fordulóból Dirk Schrade javára szeretett volna visszalépni, de a szabályzat ezt nem tette lehetővé. A versenyt így sem folytatta, mert az egyéni küzdelembe már nem tudott volna beleszólni, a csapat arannyal megelégedett.

Az első fordulóban Sara Algotsson Ostholt hibátlant ment, ezzel továbbra is vezetett a versenyben. Némi érdekesség, hogy lovának, Wegának anyja, La Fair is itt versenyzett Sara nővérével.

A brit csapat végül ezüstéremmel zárt, Új-Zélandé lett a bronz. Az egyéni versenyben a legjobb 25 páros jutott a döntőbe, de úgy, hogy egy nemzet maximum három lovassal versenyezhetett tovább.

A britek pechesek voltak, a két legjobb versenyzőjük, Mary King és Kristina Cook is 2-2 fával mentek, de az új-zélandi Mark Todd is hibázott.

Az első Olimpiáján lévő Michael Jung a díjlovaglás után még csak a 11. helyen állt, de az óta nem hibázott egyszer sem. A világbajnok, Európa-bajnok és többszörös német bajnok most a csapat olimpiai arany mellé egyéni olimpiai aranyat is szerzett 30. születésnapján. Az utolsó versenyző, Sara Algotsson Ostholt ugyanis nagyon pechesen, de leütötte az utolsó oxert, így csak ezüstérmet szerzett. Harmadik helyen a szintén német fiatal lovasnő, Sandra Auffahrt végzett hibátlannal.

A military után egy nap szünet következik, és csütörtökön a díjlovagló Nagydíj első napjával folytatódik az Olimpia lovas szakágainak versenye.

Eredmények >>

Eredmények:

Egyéni:

Díjlovaglás

Cross-country

Díjugratás

Összes
hibapont

1. Michael Jung Németország Sam

40,60

0

0

40,60

2. Sara Algotsson
Osholt
Svédország Wega

39,30

0

4

43,30

3. Sandra Auffarth Németország Opgun Louvo

40,00

4,80

0

44,80

4. Andrew Nicholson Új-Zéland Nereo

45,00

0

4

49,00

5. Mary King Nagy-Britannia Imperial Cavalier

40,90

1,20

8

50,10

6. Kristina Cook Nagy-Britannia Miners Frolic

42,00

0

9

-

Csapat:

1. Németország
2. Nagy-Britannia
3. Új-Zéland
4. Svédország
5. Írország
6. Ausztrália

Bardóczky Veronika, Lovasok.hu
Szerk. Bardóczky Eszter, Lovasok.hu

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés