keresés a lovardák között


Eltűnt ló - Szonja

Segítségkérés egy eltűnt ló ügyében, egyben egy újabb szomorú és tanulságos történet arról, hogy miért nem adunk ki lovat minden szépet-jót megígérő idegeneknek.

"Szeretnék segítséget kérni egy örökbe adott 14 éves szürke magyar félvér ló megtalálásához. A ló neve eredetileg Szonja, de az örökbe fogadó átkeresztelte Rubira. Bélyegzése: bal oldalon BK 98, jobb oldalon 307.

2011. augusztus 12-én adtam örökbe, mivel édesanyám betegsége miatt itthon kellett maradnom ápolási díjon, így nem tudtam finanszírozni az esetleges állatorvosi kezelést, amire Szonja kehessége és lábfájása miatt szükség lett volna. Kupecnek vagy vágóba eladni nem akartam, szerettem volna jó helyen tudni.

Az örökbe fogadó kaposvári hölgyet, K. Anikót egy közös ismerősünk javasolta, előtte nem ismertem. Első látásra szimpatikusnak tűnt, leginkább azért, mert neki is sok állata volt, ahogy ő mondta, azok a „gyerekei”. .... Azt mondta már fogadott örökbe más beteg lovat is, beteg lovak mentésével foglalkozik, hogy gyógyíttathassa őket. Előtte szereztem örökbeadási szerződésmintát, hogy tudjam, mit kell beleírni, de aztán sajnos úgy alakult, hogy nem használtam fel. Azt gondoltam, a hölgy hozni fogja az örökbeadási szerződést, amit majd aláírunk, ha már máskor is csinált ilyet. Kiderült, hogy nem, és sebtében kellett egyet írni kézzel, míg az élettársa kint kiabált az udvaron, hogy siessen, mert nem érnek rá ilyesmire, menni kell.

Sajnos a szerződés kutyafuttában íródott. Tartalmazza a ló besütési jegyeit valamint azt a kikötést, hogy a lovat el nem adhatja, ha úgy alakul, hogy mégsem tudja tovább tartani, hozzám visszahozza. Szerepel rajta a hölgy aláírása és lakcíme, (sajnos személyi igazolvány száma nem) az én aláírásom, tanúként a fiam. A lóval együtt odaadtam a „marhalevelét”.

Megígérte, a lovat bármikor meglátogathatom. Mivel nekem nincs kocsim, eljön értem, vissza is hoz. Erre nem került sor, mivel édesanyám betegsége miatt nem tudok menni sehova, csak ha kerítek valakit, aki addig vele marad. Telefonon szoktam érdeklődni Szonja felől. Egyszer aztán azon a számon előfizető nem volt elérhető. Mint kiderült, vállalkozásuk csődbe ment, külföldre mentek dolgozni. Sikerült kideríteni az élettárs telefonszámát és beszélni a hölggyel, de csak annyit volt hajlandó mondani, hogy a ló a barátnőjénél van jó helyen, de „nem tudja a címét”, és különben sem ér rá ilyesmivel foglalkozni és letette a telefont. A kislánya szerint, aki 15-16 éves, a lovakat eladták, de aztán módosított, hogy Szonja pedig az élettárs apjánál van. Őt is megkerestem. Állítása szerint Szonját még nem is látta, és a többi lóról sem tud semmit, mi lett velük.

Időközben megtudtam, a hölgy hazajött a külföldi munkából. Személyesen megkerestem, de megint nem volt hajlandó megmondani, hol a ló. Megint csak annyit, hogy jó helyen van egy lovardában versenylovak között, ahol nem lehet megnézni, mert csak bejelentkezés alapján lehet bemenni. (Végigtelefonáltam a környékbeli lovardákat, sikertelenül.) Meg különben is mit akarok vele, meg akarom simogatni? Meg tudom egyáltalán mennyit költött ő már arra a lóra?! A neki adott marhalevelet lobogtatta, hogy az megvan, ha eladta volna, az sem lenne nála. (Ugyan már!)
Abban maradtunk, majd felhív, mikor nézhetem meg. Teltek a hetek, de nem hívott. Kiderült, megint külföldön dolgoznak. Az egyik szomszédtól azt az információt kaptam, hogy látták, mikor egy kupec elvitte a lovakat. Felhívtam, természetesen ő sem tud semmit.
Most már az élettárs sem veszi fel a telefont.

Tehát még egyszer Szonja adatai:

 • Neve: eredetileg Szonja, de az örökbe fogadó átkeresztelte Rubira
 • Született: 1998. január 22.
 • Fajtája: magyar félvér 
 • Színe: szürke
 • Bélyegzése: bal oldalon BK 98, jobb oldalon 307
 • Utolsó ismert tartási helye Kaposvár, Zrínyi utca vége az Éden presszónál

Kérem, ha valaki segíteni tud a ló hollétével kapcsolatban, küldjön emailt a hidalgo54@citromail.hu címre. Köszönettel: Erika"

Fontos tudnivalók örökbeadáshoz és örökbefogadáshoz:

 • Számos ménesben van lehetőség idős, nyugdíjas lovak ménesben, legelőn történő elhelyezésére, melynek ára jóval alacsonyabb a normál bértartásnál. Az örökbeadás előtt érdemes megfontolni ezt a lehetőséget is.
 • Lovak örökbeadásával és örökbefogadásával kapcsolatos ügyeinket mindig intézzük írásban.
 • Lovaink azonosítóit, dokumentumait kezeljük bizalmasan.
 • Mindenképpen írjunk örökbeadási szerződést. Letölthető szerződésminta >>>
 • Érdeklődjünk ismeretségi körünkben és a környezetünkben élő lovasoknál az örökbeadóról / örökbefogadóról.
 • Fontos elmenni és megnézni a ló majdani tartási helyét. Ne higgyünk az emailben küldött képeknek! Nézzünk körül alaposan! Milyen állapotban vannak az állatok? Rendelkezésre áll a megfelelő mennyiségű és minőségű takarmány? Megfelelően karbantartott és tiszta az istálló? Vannak tágas, biztonságos legelők, vagy karámok?
 • Bár az örökbeadás és örökbefogadás egész életre szóló felelősség, érdemes rendszeresen látogatni az örökbeadott lovat, hogy probléma esetén időben közbe lehessen avatkozni. Ebben az esetben sem szabad emailben küldött képekre, vagy telefonos beszámolókra hagyatkozni!

2012.04.23
Címkék: eltűnt, örökbe ad, örökbe fogad, szerződés

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés