keresés a lovardák között


A csodálatos Black Caviar

Azok, akik figyelemmel kísérték/kísérik a nemzetközi galoppélet történéseit, bizonyára értik mire gondolok, ha azt mondom, az elmúlt években a csodakancák bűvöletében éltünk. Ilyen (volt) a  Prix de l'Arc de Triomphe nyerő, veretlen Zarkava, Zenyatta, aki csak egyetlen versenyt veszített el pályafutása során, a tucatnyi történelmi rekordot átíró Rachel Alexandra, és a föld egyetlen háromszoros Breeder’s  Cup nyerője, Goldikova. Ebbe a csodás felsorolásba illik bele Black Caviar, aki jelenleg a világ legjobb sprintere, és Frankel mögött a második legmagasabbra értékelt versenyló ló napjainkban. A mérlege makulátlan, 18 start 18 győzelem, amiből 8 Group 1-es besorolású (ez a legmagasabb kategória a versenyek között). Továbbá ő az egyetlen a világon, aki hat egymást követő futásáért 130 feletti osztályzást kapott a Racing Posttól.

Ez a kivételes ló Ausztráliában, szintén ausztrál tenyésztésű szülőktől, látta meg a napvilágot 2006 augusztusában. Érdekesség, hogy Helsinge, Black Caviar anyja, sosem állt starthoz. A ló trénere Peter Moody, állandó lovasa pedig Luke Nolen, aki a 18 versenyből 15 alkalommal volt a kanca társa.


Kép: Wayne Ludbey - Herald Sun

Black Caviar versenykarrierjét 2 éves korában kezdte, igaz ennyi idősen csak 2 futamban vett részt. 2010 novemberében indult el első Group 1-es besorolású versenyén Flemingtonban, Ausztráliában. Ez az 1200 méteres Patinack Farm Classic volt, amit szintén megnyert.  A következő nagy sikerét 2011 februárjában aratta, amikor ő ért be elsőként a célba a Newmarket Handicap-ben. Ezzel ő lett a 2010 októberétől 2011 márciusáig tartó időszakban a világ legjobb lova. 2011 októberével a Schillaci Stakes megnyerésével beállította Phar Lap győzelmi rekordját, aki 14 egymást követő versenyében őrizte veretlenségét, és Ausztráliában szintén hatalmas népszerűségnek örvendett a maga idejében.

Black Caviar sikereit elismervén hazájában, a 2010-2011-es idényben (ezen a távoli kontinensen másképp alakul a versenynaptár, mint például Európában) ő lett az Év Lova. Emellett ő lett a legjobb sprinter, és a legnépszerűbb ló is, ami mutatja, mennyire kedveli a nagyközönség őt. Február 11-én, szombaton futotta a 18. versenyét, ami azért volt különleges, mert most hosszabb távot kellett legyőznie a csodakancának. Eddig 1000 vagy 1200 méteres versenyeken láttuk remekelni, most viszont 1400 méteren kellett megmutatnia mit tud, ami sikerült is. És hogy mit is jelent ez a 18 győzelem? A mostani sikerével Black Caviar már a harmadik a veretlen lovak listáján, igaz Eclipse-szel és Karayellel osztozva. Ez az a lista, amelyet a mi utolérhetetlen Kincsemünk vezet 54 első helyezéssel.


Egy transzparens, felirat:
„Black Caviar a legjobb dolog Phar Lap óta”


Black Caviar zsokéjának dresszéhez hasonló ruhák
Kép: Vince Caligiuri


Ez a klasszis kanca nem csak hazájában lopta be magát az emberek szívébe, hanem nemzetközi szinten is hihetetlen rajongás veszi körül annak ellenére is, hogy még sosem lépett pályára Ausztrálián kívül. A futásara több tízezres tömegek látogatnak ki, és ki tudja, hányan nézik közvetítésről őt. Az emberek zászlókkal, őt bíztató drapériákkal szurkolnak neki. Egy-egy megmérettetése kapcsán számtalan cikk jelenik meg róla a világsajtóban. A szakma nagyon várja már a külföldi futásait, amire úgy tűnik, idén sor is kerül. A ló tulajdonosainak fő célja a Royal Ascoton való részvétel, a június 23-án megrendezésre kerülő Diamond Jubilee Stakes. Black Caviar neve kapcsán rebesgetnek egy esetleges futást Dubajban, méghozzá a 3 hónapos Dubai Word Cup Carnival záró estéjén. Sőt, annyira szeretnék a kancát az otthonán kívül is versenyben látni, hogy egy nemzetközileg ismert szakember már egy világ körüli turnét is kidolgozott, hogy minél több helyre eljusson ez a fantasztikus ló versenyezni.


Forrás: Kováts Viki
www.racingportal.hu

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés