keresés a lovardák között


Legyen saját metodikád!

Szubjektív nézőpont Martin Black szemével
Fordította: Horseman

Sokan megpróbálkoznak azzal, hogy saját előnyükre felhasználják Ray Hunt és Tom Dorrance képzési programját, viszont az Idaho-i lovasember szerint valójában ez nem lehetséges. A lényeg, hogy csakis Tom Dorrance lehet Tom Dorrance. „Bár sokat tanultam Tom-tól, mégsem szerzek előnyt, ha az ő módszerét használom” – mondja Black. „Én Martin Black módszerét használom (vagyis a sajátját -  a szerk.), és mindig azt mondom az embereknek, hogy nem akarom, hogy Tom vagy Ray kárt szenvedjen az általam elkövetett hibák miatt”. Black szerény hozzáállása pontosan megmutatja, hogy mennyire tiszteli a lovas szakma ezen képviselőit, útmutatóit. Az alábbiakban a lovakról, lovasemberekről kérdeztük Martin-t.

Milyen könyv, DVD, vagy mozgókép hagyott benned maradandó nyomot?

Ezt nagyon nehéz megválaszolni, mert úgy gondolom, hogy a képzés, információk kombinációját jelenti. Az emberek sorozatosan problémákba ütköznek azáltal, hogy megpróbálnak Tom Dorrance-l vagy Ray Hunt-l azonosulni, ahelyett, hogy önmaguk maradnának és a saját útjukhoz igazítanák a szakemberek módszereit, információit.

A befogadóknak el kell fogadniuk, hogy teljesen mindegy mit látnak a képernyőn, vagy olvasnak a könyvben, ha ez nincs összhangban azzal, amit a ló mondd nekik. Márpedig ha nincs összhang, akkor baj van. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy kell bizonyos lovas-tapasztalat, rálátás mielőtt az információk bármit is mondanának nekünk. Így számomra, bizonyos lovas-tapasztalat után a legmeghatározóbb olvasmányok a Hackamore Reinsman és a Reinsman of the West voltak Ed Connell írásai nyomán. Könyvei sokat elmondanak a hackamore-ról amit máshol nem említenek, így könyvei olyan ritka információval rendelkeznek amit jó tudni.
Joe Wolter, Bryan Neubert és Buck Brannaman videóit, könyveit mindenképpen tudom ajánlani bárkinek. A videók képminősége sosem érdekelt, csak a megalapozott információk, amikre bennünk leltem. A fentebb említett emberek pedig valóban a lovakért vannak és ez a horsemanship.

Leírnál egy olyan pillanatot, ami igazi elégedettséget hozott neked egy lóval kapcsolatosan?

Sok elégedettséget kapok, ha nem is napi szinten, de hetente hisz rengeteg lóval dolgozom, és sok csikót indítok el. Minden új lóval való foglalkozás egy új színtér, és látni, hogy milyen gyorsan és milyen messzire lehet eljutni velük, az mindig elégedettséget okoz. Gyakran elérem ezt akár naponta is. Olykor nem vagyok elégedett a dolgokkal, ahogy végződnek, ilyenkor hibát követtem el, de lehet, hogy másnap megtalálom újra az elégedettséget. Amennyiben a ló egyáltalán nem ismer engem, vagy már megtapasztalta a rosszat és a legrosszabbra készül, akkor felépíteni a bizalmat újra, mindig nagy elégedettséget okoz.  Mindaddig vagyok elégedett, amíg ezt sikeresen eltudom érni.

Van olyan ló amit szívesen klónoznál és féltucatnyit is szeretnél belőle, hogy a legelődön szaladgáljon?

Kettő is. Testvérek voltak 10 év korkülönbséggel. Nagyszerű bemutató és munkalovak voltak. Belőlük tele is raknám a legelőmet. Quarter csődörtől és Angol Telivér kancától származtak. Jómagam a reined cow-horse kategóriában versenyeztem velük, a gyerekek, meg lasszózásra és cuttingolásra használták őket. A második ló, mikor a gyerekek már idősebbek lettek és a középiskolai rodeókon versenyeztek, a cow-horse kategóriában is 25,000 dollárt hozott. Sosem vett részt nagy eseményeken távol az otthonunktól, de így is elég meghatározó szereplője volt a lovas eseményeknek, ha megjelent.

Mindkét lovat cow-horse-nak tenyésztettük és nem is tudtak mást. Olyan ranch-ló besorolásuk volt, mert ha akartak elvittek, ha akartak elmentek nélküled. Ha viszont munka volt, akkor odatették magukat. Az emberek kérdezték is, hogy hogyan képeztem ki őket, de tulajdonképpen sehogy sem. Csak lovagoltam őket, mert nem tudtam eleget ahhoz, hogy megtanítsam nekik azt, amit maguktól csináltak. Így nem álltam az útjukba, és ez a saját képzési rendszerem lényege. Adj munkát a lónak, jöjjön rá, hogy miként végezheti el és ne állj az útjába. A legtöbb ló elég okos ahhoz, hogy magától rájöjjön mi a dolga és ez a két testvér rendkívül intelligens, atletikus és odaadó volt. Megvolt mindenük ahhoz, hogy különlegesek legyenek.

A szerk.:
Kedves olvasók, ne tévesszen meg senkit Martin Black szerénysége, hisz Idaho-ban a családjuk az 1800 évektől kezdve lovakkal és ranch munkával foglalkozik. Martin ük-apjának volt a legnagyobb marhafarmja Idaho-ban, ahol a munka mindennapos volt így az összes generáció lovakkal és azok képzésével foglalatoskodik lassan 200 éve!


 

 

Kocsis Kata
Titkárságvezető
k.k.lovas@freemail.hu
Mobil: +36 70 556-5383

Török Gergely
gtorok@roping.hu

Waldez
Mobil: +36 70 290-6079

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés