keresés a lovardák között

Join-Up Clinic lépésről-lépésre
Pataky Katának köszönhetően már nem kell az Egyesült Államokba (vagy a legközelebbi instruktorhoz Németországba) elutaznia annak, akit részleteiben is érdekel Monty Roberts módszere. Bár egyenlőre korlátozott férőhelyekkel és időpontokban, de már itthon is bárki megkaphatja pontosan ugyanazt a tudás-csomagot, melyet Monty mester a kaliforniai farmján személyesen oktat. 

Kata jóvoltából bepillantást nyerhettem az egyik legérdekesebb kurzus – a négy napos Join-Up Clinic -  kulisszatitkaiba, melynek a Bellandor lovarda adott otthont Pátyon. Szeretném most megosztani Veletek két ilyen tanfolyam eseményeit; kedvcsinálóként egy erőszakmentes ló-világhoz.

Lássuk hát, miből is áll a Join Up Clinic!


A Monty Roberts módszer hazai képviselője:
Pataky kata okleveles Monty Roberts instruktor

 

www.patakykata.hu 

Pataky Kata bemutatkozik │ Pataky Kata hírei │ Pataky Kata válaszol │
Monty Roberts és módszereLovak erőszakmentes képzése
Bemutatók │ Kurzusok leírása │ Induló kurzusok
│ Lovastábor Pataky Katával │


1. Nap

Bemelegítésként a bemutatkozás – csakúgy, mint lóéknál –  beszéd nélkül történik. Az első látásra lehetetlennek tűnő nonverbális gyakorlat tökéletesen megalapozta a következő négy nap feladatait és hangulatát. Az egymás számára teljesen idegen párok néhány néma, kezes-lábas perc után bemutatták társukat a többieknek. Mondanom sem kell, hogy már az elején nagy nevetésekben remekül feloldódtak a résztvevők.

A délelőtt Kata közvetítésében a Monty Roberts által kidolgozott „A ló  természete” című előadással folytatódott. A résztvevők részletes bevezetést kaptak a lovak viselkedésének alapjaiba, melyek ismerete elengedhetetlen lesz a további munkában.

Az elmélet utáni elgémberedést Kata egy Monty-féle ”terelő” gyakorlattal oldotta. Egy gyakorló pálya várta a 3-4 fős csapatokat, nem kis feladattal: a ló delikvenst testtel, szavak és érintés nélkül kellett különböző helyzetekbe hozni!

A gyakorlat végrehajtásához a résztvevők precíz együttműködésére, villámgyors helyzetfelismerésére és hatékony kommunikációjára volt szükség, ami még jobban összekovácsolta a csapatot. Nem utolsó sorban pedig jelentősen átszabta az eddig ismert equus-szótárakat.

 

Az ebédet videó elemzés követte a Monty Roberts által demonstrált csatlakozással, kettős kötőfékkel és kettős futószár használattal fűszerezett fiatal ló elindításának vetítését. Minden apró mozdulat, lényegtelennek tűnő testtartás és pillantás részletesen kielemzésre került. Ezután Kata mutatta meg „élő adásban” ugyanezt, Carow-val, a 19 éves német sportlóval, aki egyébként csodálatosan együttműködő tanárként végig „részt vett” a tanfolyamon.

Az „érzés megérzését” ismét egy testreszabott páros feladat során gyakorolhatták a résztvevők: a „ló” bekötött szemmel várta vezetőjének utasításait, melyeket kizárólag futószár segítségével közvetíthetett feléje. A gyakorlat célja a tapasztalati élményszerzés, vagyis, hogy a tanulók a saját bőrükön megérezzék, milyen apró jelekkel is lehet hatékonyan kommunikálni, szavak nélkül. Egyben kaptak egy kis ízelítőt a ló-oldaláról is. 

 

A módszer során alkalmazott futószár-kezelési technikák gyakorlására is sor került, mindenki néhányszor elpróbálhatta a kidobás és feltekerés mikéntjét, ami nem is bizonyult olyan egyszerűnek Ezután a lovak érzékeny területeinek „kivesézése” következett (a vese tájék is az!). E részek bizalmon alapuló, biztonságos érintését és a lábak felvételét is gyakorolták a résztvevők.

Rengeteg információ  és feladat után instruktorunk még tartogatott egy ráadást. Egy különleges felvételt vetített Rosie-ról, a lovas-iszonyos musztángról  és arról, hogyan oldja meg Monty a problémát különféle kreatív technikákkal. Gyorsan és eseménydúsan röpült el a Join-Up Clinic első napja. Mindenki fáradtan, de rengeteg élménnyel és tanulsággal gazdagabban indult haza felkészülni az újabb kalandokat ígérő holnapra.


2. Nap

A pátyi Join-Up Clinic második napja „Csatlakozás” előadással kezdődött. Kata részletesen elemezte a módszert, mely a lovak természetes kommunikációjára, az Equus nyelvre épül. E sajátos, testbeszéden alapuló jelrendszer ismeretében és hatékony alkalmazásával egy olyan csatorna nyílik meg a két faj között, amelyen keresztül tiszta és világos párbeszédbe elegyedhetünk lovunkkal. Minden pillantás, lélegzet, váll pozíció vagy térbeli helyezkedés egy üzenet a ló számára. E kommunikáció célja pedig egy olyan - megértésre és bizalomra épített - kétszemélyes ménes létrehozása, amelynek a ló a saját döntése alapján szeretne a tagjává válni.

A délelőtt további részében
„mindenki csatlakoztatott mindenkit”.

Ez a főpróba azt jelentette, hogy először ember-ember párban, mindenki - lóként illetve emberként is - elpróbálta a csatlakozás lépéseinek fázisait, az orientációtól kezdve a csatlakozáson, érzékeny területeken át a követésig.

Közben Kata végig magyarázott, kommentált vagy szükség esetén javította az emberi szemmel alig észrevehető, de ló-szemmel annál is fontosabb, aprónak tűnő mozdulatokat. Külön felhívta a figyelmet a helyes légzésre, hiszen bármelyik ló kiszúrja, ha valaki feszültségét önkéntelenül elárulva, lélegzet-visszafolytva próbál kommunikálni vele; sajátságos érzékelésével vészjós jelként értelmezi, és akaratán kívül bojkottálhatja az egész munkát.

 

A gyakorlat után az „érzéketlenítés” vagy „deszenzitizálás” módszerébe kalauzolta tovább a résztvevőket Kata egy bemutató keretében. Ennek a lényege a környezet különféle, a lovak számára félelmetes ingereinek közömbösítése.

A mai „szörny” a műanyag zacskó volt, ami sajnos úton-útfélen felrebben a gyanútlan lovak orra előtt. A szoktatás egy speciális – otthon is könnyen elkészíthető – eszközzel történik, mely használatát és hatékonyságát néhány perc alatt demonstrálta Kata.

Ebéd után végre elérkezett a várva-várt Join-Up. Miután délelőtt mindenki pontosan begyakorolta a finom részleteket, lovakkal folytatódott a tréning. Mindenkire jutott egy – a helyszín által biztosított – négylábú tanító mester, akivel élesben is végig vették a csatlakozás minden apró csínját és bínját.

 

Munkájuk gyümölcseként a tanulók a lehető legjobb mentor irányítása alatt átélhették azt a megható pillanatot, amikor a ló úgy dönt, hogy csatlakozik az emberhez. Ez az a bizonyos döntés, melyet a ló meghoz, és amit Join-Up-ként emleget a világ.

Kata folyamatosan kommentálta az eseményeket, szükség esetén pedig azonnal javított egy-egy félreérthető gesztust. Nagyon fontos az azonnali korrekció, hiszen egy rosszul rögzülő mozdulat megzavarhatja a lovat, ezáltal a páros sikeres kommunikációját. Gyakori és jellemző hiba az izgalomtól és koncentrációtól visszatartott lélegzet, egy nem megfelelő váll pozíció vagy a behívásnál alkalmazott passzív testtartás helyett bekövetkező „láthatatlanná” válás. Ám az idő és a végignézett, korrigált csatlakozások előre haladtával már egyre kevesebbet kellett javítani a tanulókat.

A második nap a történtek megbeszélésével, kielemzésével zárult, ami jó alkalmat teremtett az ismétlésre, a tapasztalatok és új dolgok elemzésére, újra-rögzítésére. Most már mondanom sem kell, hogy ez a nap is észrevétlenül elillant, de a fáradt diákok már a következő napi kettős kötőfék munka gyakorlásának lázában búcsúztak Katától.


3. nap

Kata elmélettel indított; „A lovak tanulási folyamatairól” egy lebilincselő előadás formájában mesélt az álomittas résztvevőknek. Részletesen elemezte az érzelmek és gondolkodás szerepét ló szemszögből, valamint a menekülő „állatságából” fakadó tanulási mechanizmusokat. Az előadás egyik legérdekesebb része a „Lovak képzésének optimalizálása” volt, ahol többek között az adrenalin, a helyes időzítés, a nyomás-engedés és a kompromisszumok jelentősségének összefüggéseit tárgyalta, életszerű helyzetekkel szemléltetve az elhangzottakat. Elgondolkodtató volt, hogy ez a különleges állat mennyire másként érzékeli a világot, és mi lovasok, mennyire nem érzékeljük ezt általában.

Az előadást egy kettős kötőfék alkalmazásáról szóló DVD vetítés követte, Monty Roberts tolmácsolásában. Az eszközt többek között olyan problémák korrigálásához alkalmazzák, mint a lószállítóba való bevezetés tanítása illetve fóbiák kezelése; vagy az érzéketlenítés során  különféle – a ló számára félelmetes – tárgyakhoz illetve helyzetekhez szoktatása. A tanulók részletes felvilágosítást kaptak e kommunikációs eszköz működésének mechanizmusáról, alkalmazásának alapelveiről valamint helyes használatáról. A látottakat Kata személyes tapasztalataival és Monty-nál megélt anekdotákkal is kiegészítette.

A délelőtt további részében Kata élőben is bemutatta a kettős kötőfék használatát, közben pedig folyamatosan kommentálta a történéseket. A demonstráció során kitért az általánosan felmerülő hibákra és a lovak által esetenként alkalmazott „taktikákra”.

 

Ezután mindenkinek alkalma nyílt arra, hogy az elhangzottakat gyakorlatban is kipróbálja a rá osztott lóval. Bebizonyosodott, hogy a kettős kötőféknek nem csak a csatlakozás folyamatában, hanem a módszer hétköznapi helyzetekben való alkalmazása során is nagy szerepe van.

Ebéd után a kurzus esszenciája, a várva várt csatlakozás következett, immáron második alkalommal. Ezúttal azonban a délelőtti kettős kötőfékkel való munka is szerepelt a programban. Ez azt jelentette, hogy nem csak simán egy Join-Up-ot kellett végrehajtani egy idegen lóval, hanem a kapcsolat alapozásának és felépítésének finomításával is „elbíbelődtek” a résztvevők a különféle feladatok végrehajtása során. Mindenki remekül szerepelt, köszönhetően az addig tanúsított figyelemnek, jól megfogalmazott, helytálló kérdéseknek és nem utolsó sorban: a kiválóan felépített tananyagnak.

 

Ma már egyre kevesebbet lehetett hallani Kata hangját – és nem azért, mert elfáradt. A tanulók egytől-egyig szinte tökéletesen végrehajtották az előző napokon fázisokra bontott csatlakozásokat, alig-alig kellett javítani a gyakorlatokat. Még a tegnap ímmel-ámmal közreműködő pónik - a haspók Clyde és a magának való Pumukli – is extra sikerélményben részesítette a velük dolgozó szerencsés résztvevőket.

A napot a szokásos megbeszélés zárta. Az aznapi események tükrében a tanulók részletesen kielemezték instruktorukkal az új ismeretekkel kapcsolatos kérdéseiket, valamint a saját – és lovuk – életében való alkalmazhatóságot. Kata a lehető legpontosabb információkkal látta el hallgatóit és egy-egy aktuális probléma megoldásával kapcsolatban is szívesen segédkezett. Újabb sikerélményekkel gazdagodva búcsúzott a társaság, a negyedik nap Join-Up maratonjára felkészülve.


4. nap

Mit is mesélhetnék egy olyan napról, ami teljes egészében a csatlakozásról szólt? Azt hogy leírhatatlan élmény? Hogy egy nagyszerű út kezdete? Hogy sikerélményekben gazdag? Hogy sajnos a kurzus utolsó napja? A Join-Up Clinic negyedik napját röviden úgy is jellemezhetném, hogy csatlakozás, csatlakozás és csatlakozás. De nem így fogom, inkább leírom, hogy a Join-Up maraton mellett, milyen egyéb érdekességek történtek még.

A nap ismét előadással kezdődött, amelynek témája a „Lovas és a kiképző felelőssége” volt. Kata olyan lényeges – mind földről, mind lóról végzett munkát érintő – kérdésekkel foglalkozott, melyeken az egész foglalkozás sikere áll vagy bukik. Ilyen kritikus pont például a ló előéletének minél pontosabb ismerete, vagy a tanulási környezet minősége, de a csatlakozás utáni kommunikáció is társunkkal. Még sorolhatnám a listát, de inkább azt javaslom, hogy akit érdekel a módszer, járjon utána személyesen!

 

Az előadást a Join-Up technikájának további finomítása követte. Ezúttal is mindenki „új” lóval gyakorolt, bár annyi előnnyel, hogy az előző napok során már volt alkalmuk megfigyelni az egyes lovak viselkedését, emberekkel való kapcsolatát illetve együttműködési hajlamát. Ma azonban Kata előre megfontolt szándékkal taktikát váltott: mivel mindenki sokat fejlődött eddig, igyekezett elhagyni a korrekciót a gyakorlatok során.

Ez a fajta „magára hagyás” fontos jelentőséggel bírt, hiszen önállóan dolgozni tudó, kreatív megoldásokat megtaláló és magabiztos embereket szeretne útjára indítani a kurzusai végén. Nem akarta, hogy mozdulataikban vagy a lovak gesztusainak értelmezésében túlságosan ráhagyatkozzanak a tanulók; saját döntéseket akart látni. Ez volt szinte a főpróba a délutáni utolsó teljes Join-Up bemutatására, amit Kata már kamerával akart rögzíteni.

Ebéd előtt még átbeszélték az eseményeket és mindenki egyéni segítséget, útmutatást kapott saját lovához, valamint további munkájához. Ebéd után pihentető felkészülésként a délutáni feladatokra, egy rendkívül szórakoztató játék következett, mely a lovakkal való világos – IGEN/NEM – kommunikáció végső finomítását volt hivatott begyakorolni.

Ezután Monty Roberts által kommentált és bemutatott felvételek következtek, olyan különleges és praktikus feladatokra való tanításról, mint például a fellépő mellé állás hangsegítségre, traktorhoz szoktatás, vagy fiatal lovak elindításához elengedhetetlen kettős futószárazás alapjai. Nem is gondolná az ember, hogy egy kis „equus” nyelvismerettel milyen egyszerű is a lovak képzése…

A délután fő része a teljesen önálló csatlakozás bemutatása volt. Kata a lovak és tanulók személyiségét figyelembe véve készítette el a beosztást ehhez a fontos feladathoz. Ez azért volt kiemelkedő jelentőségű, mert az eddigi a társításoknál inkább ellentét-párok alapján gyakoroltak a résztvevők: vagyis az energiák kiegyenlítésén volt a hangsúly (pl.: visszahúzódó emberhez „pörgős”, érzékeny lovat osztott be). Ezúttal azonban mindenki egy személyiségéhez nagyon hasonló lóval dolgozott - meg kellett találni a kellő „hangnemet” és az egyensúlyt, egy utolsó, tökéletes csatlakozás végrehajtásához.

 

Talán mindenki számára ez volt a legnagyobb kihívás, hiszen saját tulajdonságaikkal szembesültek a ló tükrében. Kata most már egy szót sem szólt senkihez, ám az eddig szerzett elméleti tudás, gyakorlati tapasztalat, egymás és a lovak ismerete segítségével hibátlan csatlakozásokat láthattunk.

Sőt, DVD-n mindenki haza is vihette kielemezni, átismételni vagy csak „dicsekedni” a saját maga által bemutatott Join-Up-ot. Ezután már csak a végső összegzés és a hivatalos Monty Roberts kurzus teljesítéséért járó oklevelek átadása maradt hátra.

Kiválóan megalapozott és kidolgozott tanfolyamon vehettünk részt; az elmélet és a gyakorlat tökéletes felépítésétől kezdve, a színvonalas oktató anyagokon és füzeteken át Pataky Kata kifinomult pedagógiai készségéig.

A lényeg azonban az a „hazavihető” tudás, amely birtokában most már minden tanuló hatékony kommunikációra és bizalomra alapozott kapcsolatot képes kialakítani a lóval – elindul az erőszakmentes lovazás útján. A tanfolyam - nem mellékesen az Into Kurzus egyik modulja - egy lépés az Alap Oklevél megszerzéséhez, ami egyben belépő a Flag is Up Farmsra, a Haladó Kurzusra, Monty otthonába.

Szerző: Tóth Bettina

Vissza Pataky Kata híreihez >>


ELÉRHETŐSÉGEK

Pataky Kata
Okleveles
Monty Roberts Instruktor

E-mail: kata@patakykata.hu
Web: www.patakykata.hu
Tel: +36 30 508-7196

 

Cikkajánló:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés