keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Hannoveri magyaros sikerek

Exell Boyd-é a győzelem, Dobrovitz Józsefé a legtöbb pont,
míg Ijsbrand Chardoné a lipicai fogat


Chardon

A tízedik jubileumát ünneplő fogathajtó Világkupa szezon, idénynyitóját ki más nyerhette volna, mint a kétszeres VK címvédő Exell Boyd, aki Vincze Tamás fogatával nem sok esélyt adott ellenfeleinek. A szabadkártyával induló ausztrál, azonban a szabályok értelmében csak a pénzdíjra tarthatott igényt, mivel a világkupa pontokat a mögötte jócskán lemaradó Dobrovitz József zsebelte be. További örömre ad okot a hazai szurkolóknak, hogy a dobogó alsó fokára Ijsbrand Chardon egykoron magyar tulajdonú lipicai lovakkal hajtott fel. 

Baljós előjelek


Dobrovitz

Dobrovitznak nem volt könnyű dolga, ugyanis első indulóként hajtott a pályára miután az első napon meggyűlt a baja az egyik összetett akadállyal, így utolsóként zárt. Lázár Zoltánnak sem sikerült a hannoveri VK főpróbája, így a két magyar a mezőny végéről várhatta a folytatást. Mivel az első versenyszám csak az indulási pozíciókat hivatott eldönteni, így igaz, hogy nyitva állt a kapu a magyarok számára, ám mindketten új összeállítású fogattal érkeztek Németországba. Dobrovitz a mezőny egyik legrutinosabb lovát Spitfire-t, magyarosan Méregzsákot fogta a négyes elejére, aki méltó volt nevére, és villámgyorsan vezette végig három szürke társát az igencsak nehézre sikerült pályán. Lázár fogatában azonban hiába kaptak szerepet Váczi Csaba leggyorsabb lovai, számára még több idő kell az új négyes összeszoktatásához.

Az erő a lipicaiakkal van

Dobrovitz és Méregzsák, így igazán magasra tette a mércét, hisz első indulóként, sokáig megdönthetetlen időt produkáltak. Jött azonban Ijsbrand Chardon, aki Dobrovitz saját fegyverét fordította ellene, hiszen a fogatában szereplő Inci, Illem, Fegyenc és Mágus egyaránt a vecsési istállóból került hozzá. Megelőzni azonban magyar csapatvilágbajnokunkat csak egy hajtónak sikerült. Exell Boyd jó szokásához híven jött, látott és győzött. Pontosan tizenkét másodperccel Dobró előtt, ami a Formula 1-ben akár egy lekörözéssel is felér. Érdekesség, hogy Boyd „mérges” fogatában egy szintén Spitfire azaz Méregzsák nevű ló diktálja az ütemet, immáron két éve. Exell ugyanis teljesen azonos összeállításban versenyzett a tavalyi VK döntőben. A legjobb három fogatban, így hét lipicai ló is szerepel, melyeket egy-egy Orlov ügetővel gyorsítanak a világ legjobbjai. A végelszámolásban azonban Dobrovitz örülhetett a legjobban, mivel Exell Boyd úgynevezett „szabadkártyával” versenyzett, azaz nem kaphatott VK pontokat.

  
Vincze, Schockemöhle, Boyd

A jövő útjai kifürkészhetetlenek

A fogathajtók versenyszámát nem más szponzorálta, mint maga Paul Shockemöhle, aki az eredményhirdetésen örömmel pattant a győztes Exell Boyd mögé segédhajtónak. A második számú segítő pedig nem más volt a fogaton, mint a tulajdonos Vincze Tamás. Ilyen segédhajtókkal mondhatni gyerekjáték a győzelem. Az éles szemű szakértők azonban már a jövőbe látnak, és a sorozatos Boyd-Vincze sikereken felbuzdulva nem tartják elképzelhetetlennek, hogy a frissen megvásárolt Moorlands Totilas csikói közül az elkövetkezendő években akár Magyarországra is kerülhet egy-két tehetséges egyed.

Ifj. Bozsik József
foto: decraen

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés