keresés a lovardák között


Angliai lovas élet
Zombori Melinda beszámolója

A nevem Zombori Melinda.
Algyői, 23 éves vagyok. Anyukám hasában is lovagoltam de soha sem jartam lovasiskolaba. Otthon tanultam, a szakmám lovász, legalabbis dolgozom a szakmában.A vásárhelyi mezőgazdasági főiskola 3.éves távoktatatós diákja vagyok, állatenyésztő szakon.
Januárban jöttem Angliába, Birminghamtól délre Aston Somerville kis faluba, még a térképen sincs rajta. De nyugodt és gyönyörű hely, a lovasok fellegvára. Anglia legszebb és legdrágább környéke, persze London utan. itt egy bértartásos istallóban dolgozom. A főnököm Janet tapasztalt lovas, és BHS (British horse society) oklevelekkel van tele a szobája. Jelenleg 19 lóval foglalkozunk ketten de ez a szám mindig változik és a lovak tulajdonosai itt egy igazi baráti társaságot alkotnak. Szóval mindenki ismeri a másikat. Itt levelezőn végzem a lóápoló és lovas tanfolyamot, mivel teljes munkaidőben gyakorlom a munkát. Remélem otthon hasznát veszem a papírnak egyszer. Amúgy otthon az Algyői Lovasklub alapítótagjaként próbálok segíteni az otthoni lovasoknak és mindenkinek akit érdekelnek a lovak. Csak kicsit kijöttem világot látni, na meg a kedvenc lovam a shire és a friz. És a shire hazája itt van. Évente egy bemutatót tartanak és volt szerencsém eljutni, jó messze volt. Épp 2 napja hoztak ide egy friz herélt 2 éves paripát,leírhatatlanul gyönyörű. Én és a főnök iskolázzuk holnaptól. A világ legszebb lova és ez nem túlzás.

Melinda

Lóversenyek Angliában

Mivel tavasz van ezért először is  a lóversenyekről írok egy kicsit.
Mikor ideértem nagyon meglepett a dolog,hogy itt nem kell rajtengedélyvizsgát tenni ahhoz, hogy akadályugrásba fogjon az ember. A showjumping verseny itt nincs olyan szigorú szabályokhoz kötve mint otthon és ebből adódóan nincs is akkora nézettsége. Csak egy jó ló meg egy lovas kell, befizetni a nevezési díjat, ami nem is sok. A verseny ugyanaz mint a világ más részén,szóval nem okozott meglepetést. Itt nagyobb hagyománya van az úgynevezett cross country-nak. Természetesebb dolog, fák között, természetes akadályok fölött ugratni és igazi gyors vágtára fogni a lovat, mert az akadályok 20-50 méterre vannak egymástól. Nekem most lesz ez a versenyem, egyenlőre kezdő kategóriában indulok, de az is elég megerőltető lesz mert egy welsh „d” ponyval indulok, ami ugye nem egy angol telivér,de elég kitartó és szeret ugrani ami nem egy utolsó szempont.
lóversenyViszont a legnépszerűbb versenyág itt Nagy-Britanniában, a jumping race. Emberek százezreit mozgatja meg  es több milio£ cserél gazdát egy ilyen verseny alatt. Már ha csak a megnyerhető összeget nézzük ,ami kb.£400.000 körül van, és ez nem kevés pénz. A lovak értékét inkább nem is említem. Márciusban Celtenham adott otthont ennek a több napos rendezvénynek, megbénítva a városi közlekedést. Amúgy itt van anglia egyik legnagyobb lovasközpontja. Lehettem olyan szerencsés hogy láthattam a pályát ,mikor üres és nem túlzok mikor azt mondom hogy itt nem sajnálják a pénzt a minőségre, és a modern berendezésekre. Persze nekik van is miből. Hatalmas létesítményről van szó, lelátókkal, körpályákkal, és egy külön a kocsiversenyekre kialakított füves területtel. A parkoló méretét esetleg úgy tudnám érzékeltetni hogy kb. 7 tesco parkoló mérete minimum. Hozzá kell tennem a legnagyobb negatívumot amely nagyon megdöbbentett, a jumpracing-gel kapcsolatban és ez az,hogy azon a versenyen 9 ló pusztult el a nagy vágta közben. Maga a verseny abból áll, hogy több mérföld hosszú körpályán kell a lovaknak minel gyorsabban végigvágtatniuk ,miközben kb. 4-5 feet magas, 25-30 db nádból készült akadályon kell átugraniuk. Sajnos előfordul hogy a ló megbotlik és belezuhan az akadályba, és a mögötte levő már nem tudja kikerülni és akkor történnek balesetek. A lovak szó szerint a nyakukat szegik. Itt egy kép is egy ilyen balesetről.
 

Szóval ilyen esések vannak. Április 6-tól megint rendeznek egy ilyen versenyt, szóval épp most van, ha jól tudom Liverpool-ban.
Úgy hallottam eddig még minden ló életben van. A pálya elég nehéz. Több mint 4 mérföld hosszú vagyis 6.4 km-eren keresztül kell a lovaknak igen gyorsan vágtatni és közben 30 akadályt kell ugraniuk.

lóverseny pályaDehát Angliában minden másképp van. És ez így is van jól.

Zombori melinda 2006-04-08


Angliai lovas élet 2.

lóverseny AngliábanA mai napon (2006-04-17) volt szerencsém egy elég népszerű lóversenyre eljutni. De a látvány kicsit el is szomorított. Ez a verseny az un. Point-to-point. Nagyjából hasonló a verseny mint az előző beszámolómban bemutatott jump racing, viszont itt amatör lovasok indulnak. Itt úgy nevezik „ the north costwold hunt”. A lovak minősítése a jump racing-ra szól, viszont itt nagy hagyománya van a vadászatoknak. És ezek a lovak vadász papírral is rendelkeznek. De erről egy másik beszámolóban ejtek szót.
Mikor közeledtünk a verseny színhelyére, hatalmas kocsisorba botlottunk, nem túlzok, több mint fél órát araszoltunk, mire a parkolónak kialakított füves rétre érkeztünk. Nem akarok embereket megsérteni, csak az igaz érzéseimet írom. Kb. 17 kocsisort számoltam, és egy sorban több mint 80 autót+ a lószállítók. Ennyien jöttek a versenyt megnézni.
A legmeglepőbb az volt, hogy nemcsak a felnőtt korosztály volt jelen a nézők soraiban, hanem a környék fiataljai is eljöttek. Nem paraszt gyerekek, hanem apucitol kapott kiflancolt minicooper-ben discozó fiatalok jöttek csapatostul. És ez amit a magyar versenyekről hiányoltam egész életemben. Itt nem lehetett mozdulni sem az emberektől. Vajon miért van ez? Kultúrált volt a tömeg, sokan hozták a kutyáikat. Az autók mellett piknikezett a sok család a két futam között. Az emberek fogadásokat köthettek a lovakra, én vesztettem, sajna £15-ot , de izgalmas volt. A ló, Stormy Pass,  másodiknak futott be.
 
lóverseny AngliábanMi lovasok szívesen ellátogatunk versenyekre, szurkolunk a versenyzőknek, ápoljuk lovainkat és a hagyományokat, de mi a helyzet az úgynevezett magyar lovasnemzettel? Kevesen érdeklődnek a lovassportok, és még kevesebben a modern szemléletek iránt, mint az intellligent horsemanship, Vagy ahogy otthon nevezzük, a natural horsemanship. Pedig ésszerű és hasznos mind. Itt nagyra tartják a lótenyésztőket és a farmereket, hatalmas összegeket fizetnek nemcsak egy-egy ló vásárlásáért hanem annak tartásáért is. Magyarorszagon parasztnak  nevezzük a farmereket,  ami hagyományos elnevezés, mégis a saját bőrömön tapasztalom, hogy otthon nem tartják nagy becsben ezt a foglalkozást. Itt Angliában ugyanolyan fontos szakma, mint bármi más, és elég jövedelmező.  Végülis nélkülük mit enne az orszag?

Maga a verseny kb, 3.5 mérföld hosszú, ami szerintem nagyon nagy táv, vágtában ugrásokkal megtüzdelve. Egy futamra nagyjából 20 ló nevezett, de ezt a versenyt sokszor lemondják. Mivel nincs megnyerhető összeg, ezért lóverseny Angliábanis amatör verseny, és elég drága lovak indulnak. Nem igen okoz örömet egy tenyésztőnek ha a lova balesetet szenved egy olyan versenyen ahol nincs mit nyerni. Például a mai második futamon a 24 lóból csak 5 rajtolt. A futam előtt a lovakat egy körkarámban, felvezetik, bemutatjak őket a nezőknek, akik a látvány alapján és persze a lovak eddigi eredményei alapján fogadásokat köthetnek a lovakra. Ilyet én még csak filmekben láttam, izgalmas dolog. 2,5 kört tesznek meg egy futam alatt a versenyzők, volt aki az utolso akadály előtt adta fel, mert a lova teljesen kifulladt. Itt nem éri meg kockáztatni.
A futamok közötti szünetekben kis bemutatók voltak. A lovas vadászok hoztáak a hound(vadaszkutyakat) ebeket. A gyerekek játszottak velük a karámban. Kirakodóvásár, jó drága lovas felszerelésekkel. Lehetett enni, inni horribilis összegért. De ez mindenhol így van. Viszont mindenki jól érezte magat, a kisgyerekektől a nyugdíjasokig.


Egy biztos, ami elsődleges célja a magyar lovas életnek, az a lovak és a lovassportok megismertetése a gyerekekkel. Fontos, hogy természetes legyen nekik, a lovak közelsége. Tanítsuk őket lovagolni, hogy a következő nemzedék jogosan mondhassa, lovas nemzet a magyar, es nemcsak a honfoglalásra használtuk lovainkat. Sok tapasztalt és tehetséges lovas van az országban és mindnek kellene lehetőséget adni. Sajnos szinte minden tehetséges ember elhagyja az országot és külföldön próbál elhelyezkedni. Én érdekes módon azért jöttem Angliaba, hogy tanuljak tölük és hazatérve, otthon tudjak a szakmában érvényesülni. A magyar lovasokat segíteni. Remélem nem vagyok ezzel egyedül. Amikor majd egy lóverseny városok lakosságát mozgatja meg és családi programnak tekintjük, akkor mondhatjuk el hogy fejlődik a sport iranti érdeklődés. És újra természetes dolog lesz ha egy ember lóháton megjelenik valahol.

Zombori Melinda 2006-04-17

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés