keresés a lovardák között


A nyúlon túl is van Húsvét!

A nyúlkölcsönzés a megoldás! Kérjük ne vegyen élő nyuszit ajándékba!

Húsvét után az állatkertek, menhelyek, illetve parkok, erdők megtelnek megunt nyuszikkal - és ez így megy évről évre, hiába fogadkozik a legtöbb szülő, hogy ő aztán nem engedi, hogy a gyerekei pár nap elteltével megfeledkezzenek az etetésről, almozásról.

KisnyúlA tapasztalat az, hogy a kisgyerekek bizony hamar újabb kedvencet találnak maguknak, és a szülők sem bírják az állattartással járó anyagi terhet. A nyúl átlagos élettartama 6-7 év, maximálisan 12 év körül van! Komolyan be akar fogadni ilyen hosszú időre egy előbb pici és aranyos, később viszont már egyre nagyobb, és elég különc állatot?

A szabadba való elengedést a szülők humánus megoldásnak vélik, de egyáltalán nem az! A nyulak nem tudják megvédeni magukat, prédává válnak vagy egy autó kerekei alatt végzik. És az is szomorú tapasztalat, hogy sok kisnyúl, kiscsibe végzi a kukában, mert agyonszeretgették, az állatot túl sok stressz érte, nem megfelelő élelmet adtak neki, és ezzel a halálát okozták.
Évente 200-250 nyúl végzi szerencsétlen módon az utcán, esetleg pusztul el a gondoskodás hiánya miatt.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga kéri az embereket, hogy ne ajándékozzanak élőállatot, vegyenek inkább plüss nyuszit! Készüljenek családi programokkal, fessenek tojást, menjenek játszóházba, állatkertbe...

A Fővárosi Állatkert idén sem fogadja be a megunt nyulakat. Azt javasolják a húsvéti nyúlvásárláson gondolkodó embereknek, fontolják meg, hogy tudnak-e tartósan, a jó gazda gondosságával eljárni a nyúltartás során, betartva az állatvédelmi törvényben rögzített szabályokat is!

"Az utolsó olyan években, amikor az Állatkert még befogadta a húsvéti nyuszikat, főként olyanok éltek ezzel a lehetőséggel, akik eleve azért nem foglalkoztak az állattartás felelősségének kérdésével, mert kifejezetten számoltak azzal, hogy az ünnep után a nyulakat - és ezzel a felelősséget is - úgymond „lepasszolják” az állatkertnek. Az állattartáshoz való ilyen hozzáállást azonban nem áll szándékunkban bátorítani" - olvasható a Fővárosi Állatkert honlapján.
Az intézmény nagyszombaton, illetve húsvét vasárnapján vagy hétfőjén is várja a látogatókat, a Parasztudvarban 9 és 17 óra között a háromnapos ünnep valamennyi napján felelevenítik a húsvéti ünnepkörben megjelenő szokásokat, játékokat. Lesz kézműves foglalkozás tojáspingálással és gyapjúbárány készítéssel, tojásjáték tojásdobással és tojásgurítással. Vasárnap és hétfőn zenés-táncos hagyományőrző felvonulások emelik a hangulatot, s a bátrabbak részt vehetnek a locsolkodásban és a játékos vesszőzésben.

Az Állatkert - és a Fehérkereszt Állatvédő Liga is - arra buzdítja az állatbarát kisgyermekeket és szülőket, hogy fogadjanak örökbe jelképesen egy nyulat az állatkertben, simogassák és etessék azt.

Nagyon örülnénk neki, ha egyre több állatkereskedés, állattenyésztő vállalkozna arra, hogy kölcsönbe ad nyulat a Kifejlett nyúlhúsvéti ünnepekre.

Egy aranyos plüssnyuszi pedig szintén nagy örömöt tud okozni a gyermeknek, még alvótársnak is beválik.

Európában egyébként nem szokás, hogy élő nyulat ajándékozzanak Húsvétra.
A Fehérkereszt Állatvédő Liga azt szeretné, ha állatkínzásnak minősítenék a közterületen történő nyúlárusítást - ezzel elejét lehetne venni annak, hogy tárgyként, húsvéti kellékként bánjanak egy élőlénnyel. Sok kisnyulat rendkívül korán választanak el az anyjától, nem is biztos, hogy életben maradnak. Ráadásul zsúfolt ketrecekben, dobozokban árusítják őket - mivel van rájuk kereslet a szülők részéről.

Jó lenne, ha a szülőkben is tudatosulna: a tenyérnyi méretű kisnyusziból egy éves korára akár hat kilós példány is lehet, ráadásul természetes élőhelyén félénk, gyanakvó, a nyugalmat szereti. Ha zajos környezetben él, az őt ért stressz miatt a környezetére és magára káros tulajdonságokat vesz fel, éjjel zajt csap, a rácsot "pattogtatja", a lakásban károkat okoz. Tudták, hogy a nyúl emelgetéskor rúgkapálásával komoly sérüléseket is okozhat a gyereknek?

Éljünk a mában, éljünk állatvédőként - tartsuk tiszteletben az állatok jogait is!

Boldog húsvéti ünnepet kívánunk!

Fehérkereszt Állatvédő Liga

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés