keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lótenyésztés   »   Bokor Árpád


Hollandia sportlótenyésztése

Ma már nem lehet sportlótenyésztésről beszélni Hollandia említése nélkül. Ez az ügyes és szorgalmas kereskedő nép ma már az egyik legjelentősebb sportló előállító ország.

A holland ménkönyv adatai szerint ménállományuk 15 %-a angol telivér, ezek zömét Angliából, kisebb részét Franciaországból importálják. Megdöbbentően magas viszont a telivér mének fiainak aránya, ez a mai ménállomány 55 %-a. Ezek döntő része holsteini és francia hátas, de van már benne holland tenyésztésű mén is.

Összefoglalva a különböző élenjáró tenyészetek módszereit, azt lehet mondani, hogy a kiinduló alapanyagtól és környezeti hatásoktól függően a ménállomány 10-15 %-a angol telivér mén és 20-55 % a telivér mén után nevelt mén. Ez tehát a tenyésztésben az arány, érdemes tehát megnézni, hogyan realizálódik ez a lovassportban. A tényszámok egymás mellett sokféleképpen értelmezhetők, hiszen rengeteg, az örökítés minőségétől független tényező befolyásolja a nyereményösszegeket.

Prof. Dr. Dieter Schön kísérelte meg a nyereményösszegek alapján a mének tenyészértékének becslését. Az egy ivadékra eső átlagnyeremény alapján teljesítményosztályba sorolta a méneket:

I.osztály: kiemelkedő
II.osztály: jó
III.osztály: megfelelő
IV.osztály: kielégítő
V.osztály: gyenge

Az első időszakban javító hatású mének - tehát az I-III. teljesítményosztályba tartozók - 80%-a volt nemesítő vérvonalú, vagyis a telivér, anglo-arab, keletporosz és csak 20 %-a fajtabeli vonalú. Ma ez 66 %-ra csökkent, ebből 36 % az angol telivér mén. A telivérek aránya, hatása hullámzó. A sportlóra átállás korszakában nagyobb volt, a konszolidáció korszakában kisebb. A sokszor említett %-os arányok ellenére megtévesztő lehet az angol telivér hatását, értékét %-ban kifejezni, hiszen a jó telivérből 100 % sem sok, a rosszból 1 % is sok. Soha nem a magas telivér vérhányad teszi idegessé, gyenge alkatúvá az egyedet, hanem a rosszul kiválasztott telivér. (Hecker, 1987.)

Az ugrósportban jelenleg fedező mének között találjuk a Kerteskőn tenyésztett Bennfentes xx-t (ap. Notórius, any. Boldogító) is, aki 2003-ban mgnyerte a holland military bajnokságot!

Dr. Bokor Árpád

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés