keresés a lovardák között


Offshore Dream diadalútja

Offshore hatéves kora ellenére már kétszer is elhódította Európa legnagyobb versenyét, idomárjával Pierre Levesque-val. A fantasztikusan menedzselt Offshore Dream-mel soha nem kapkodnak, csak annyit versenyzik, amennyit szükséges. Tavalyi győzelme után tulajdonosa és idomárja nem esett át a ló túlsó oldalára, nem állították ki a legnagyobb klasszisok ellen, nem áhítoztak az Elitloppet trófeájára, inkább saját korosztályával versenyeztették tovább, mondván van még öt éve ahhoz, hogy a csúcsra érjen.

A tavalyi évben a Prix d’Amérique mellett megnyerte a Championnat Européen des 5 évesek versenyét, a Prix Ovide Moulinet-t, a Prix Henri Levesque-t, a Prix Marcel Laurent-t, hogy csak a legnagyobbakat említsem. Második lett az Ötévesek kritériumában, a Prix de Croix-ban. Harmadik helyezést ért el a Prix Robert Auvray-ban, és a Prix Ténor de Baune-ban. Hatévesen 30 starttal a lábában, 13 győzelemmel és 14 helyezéssel indult a Prix d’Amerique-ban, hogy ott 2 millió euró fölé tornássza az életnyereményét.
Pierre Levesque megfontoltan és higgadtan készítette fel a lovát a címvédésre. Nem kérte tőle soha a maximumot, pont annyit futtatta, amellyel formában tartotta lovát. Az egyik előfutamban is elindította, de egy sajnálatos defekt miatt nem tudta felmérni az erőviszonyokat a későbbi Nagydíj indulói ellen.

  

A verseny után nem is csodálom, hogy a nagyszerű idomár tartalékolt lovával, hiszen ott még a maximumnál is többre volt szüksége. Magasabb startszáma miatt szemfülesnek kellett lennie a startnál, de Pierre Levesque nem is aludt. Az indítás után az első nagy roham lezajlása után a mezőny első felében foglalt helyet. Igen ám, de a vezetők nem ülhettek le, mert az elsőségért folyamatos harc folyt, nem akadt a versenynek egyetlen nyugodt szakasza sem. Így ha Offshore Dream-mel nem akart egyre hátrébb és hátrébb csúszni, neki is a támadók sorába kellett lépnie. Egy hatalmas rohammal feljöhetett negyediknek, de a folyamatos pozíció harc miatt nem sokára csak hatodikként versenyezhetett. Pierre Levesque az utolsó kanyarban feltett mindent egy lapra, ostorával felpiszkálta nagytermetű ménjét, és elindította a végső támadásra. Offshore Dream könnyedén kikerült mindenkit, a befutóra érve már előnyt szerzett Opal Viking, Orla Fun, Kool du Caux, és az éppen hibázó Meaulnes Du Corta ellen, ezt megtartva, könnyedén nyerte 2008-ban is a Prix d’Amerique-t.

Offshore Dream mindössze egy tizeddel maradt el tavaly felállított versenyrekordjától, de idei 1.12.1-es idejével is örökre beírta magát az ügetővilág történelem könyvébe.  
Sok ló elvérzett a folyamatos pozícióharcban, hiszen 2700 méterre úgy versenyezni, mintha az utolsó métereket futnák nagyon kemény dolog, és csak nagyon kevés ló bírja ezt ki. Pearl Queen-nek is volt egy biztató szakasza, de a kanca nem bírta végig a halálos iramot. Az idős Kool du Caux becsülettel helyt állt élete utolsó Prix d’Ameriue-jában, megcáfolva minden rosszindulatú pletykát negyedikként ért célba Opal Viking és Orla Fun mögött.

  

A versenyt nézvén tudatosult bennem, miért is a titánok harca ez. A hajtók nem jöhetnek előre átgondolt taktikával, nem várnak, nem spórolnak lovaikkal a befutóra, végig, 2700 méteren keresztül úgy versenyeztek, mintha az utolsó métereket hajtanák. Ló és ember legyen a talpán, aki ezt végig bírta szusszal és ideggel. Gondolom Offshore Dream kap egy kis pihenőt a kimerítő verseny után, de utána kíváncsian várjuk, mit is terveznek vele a 2008-as évre.


Írta: Hajdu Bíborka

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés