keresés a lovardák között

Lovasterápia és lovas parasport
 

|ƒ lovasterápia bemutatása ƒ| végzett lovasterapeuták |ƒ lovasterapeuta képzések ƒ|
|ƒ lovasterápiával foglalkozó intézmények ƒ| lovasterápiát segítő képzések ƒ|
beszámoló lovasterápiás táborokról |


  

Képek: Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány

 GYÓGYLOVAGLÁS /LOVAGOLTATÁS

A ló és a lovaglás hatásainak tudatos, tervszerű, kontrollált felhasználása a megelőzés, a gyógyítás, a fejlesztés és a nevelés céljából a sérültek, károsodottak, fogyatékosok, illetve egészségükben veszélyeztettek életminőségének javítására

ÁGAI:

• lovasterápia 
• parasport

1. Táblázat: A lovasterápia ágai

Lovasterápia
Intézményhez kötött, orvosi indikáció alapján, terápiás céllal alkalmazott, kezelés jellegű, egyéni, vagy csoportos foglalkozás. Célja: a károsodás, sérülés, fogyatékosság ismeretében a ló és a lovaglás hatásainak felhasználása a minél gyorsabb eredményesebb gyógyulás, képességfejlődés és rehabilitáció érdekében.
Hippoterápia
Gyógypedsagógiai lovaglás és lovastorna
Ló mediált pszichoterápia
 
Speciális fogathajtás
 

 


2. Táblázat A parasport ágai

Parasport
A lovas és a ló együttes felkészültségén alapuló, kondíciónövelő, sportszerű tevékenységek összessége.
Rekreáció
Versenysport
Szabadidő
Élsport

HIPPOTERÁPIA                                                   
Főként az egészségügyben, leginkább gyógytornászok, (gyógypedagógusok) által alkalmazott, kiegészítő, egyéni terápiás eljárás a tartási és mozgás funkciók javítása, korrekciója érdekében. A hippoterápia orvosi indikáció alapján történő neurofiziológiai gyógytorna kezelés, általában lépésben vezetett lovon végzik.
 
GYÓGYPEDAGÓGIAI LOVAGLÁS ÉS LOVASTERÁPIA                                  
A ló, a lovaglás és a lóval való foglalkozás hatásait felhasználva fejlesztő, nevelő célzatú- komplex hatást kiváltó egyéni, vagy csoportos foglalkozás, mely alkalmas értelmileg akadályozott, tanulásban akadályozott, autista, hiperaktív, látás és hallássérült, részképességzavaros, illetve magatartásproblémás páciensek kezelésére. A terápiát  szakképzett gyógypedagógus- lovasterapeuta vezeti, és a foglalkozás során egyéni elbírálás alapján felhasználható a ló bármely jármódja. A terápia magába foglalja a lovaglást, a lovastornát, a lógondozást a lovaglás történhet vezetve, futószáron, vagy önállóan.
 
SPECIÁLIS FOGATHAJTÁS
Károsodott, fogyatékos személyek fogathajtása, általában lovas iskolákban, egyesületekben, egészségügyi- vagy gyógypedagógiai intézményekben.
 
LÓ MEDIÁLT PSZICHOTERÁPIA
A ló mediált pszichoterápia (más néven: ló asszisztált / facilitált vagy lovas pszichoterápia) a lovas terápia legfiatalabb ága. A ló mediált pszichoterápia a ló – páciens - terapeuta háromszögében zajlik, melyben a ló, mint koterapeuta, facilitálja a terápiás folyamatot A ló asszisztált pszichoterápia alkalmas a legtöbb pszichiátriai betegség kezelésére, így affektív, depresszív kórképek, szorongásos zavarok, személyiség- és viselkedészavarok, szenvedélybetegek terápiájában is eredményesen használható.
 
REKREÁCIÓ, SZABADIDŐ
A szabadidő hasznos eltöltése, egészségi állapot, kondíció megőrzése és növelése.
Színterei: terápiás központok, fogyatékosok intézményei, civil szervezetei, fogyatékosok sportklubjai, szövetségei.
 
VERSENYSPORT, ÉLSPORT
Hazai és nemzetközi szintű versenyzés a sérülés-és fogyatékosságspecifikus, nemzetközi szabályok szerinti kategóriákban. IPC- International Paralympic Committee vagy a Speciális Olimpia  szabályai alapján.
 
A lovasterápia egyes ágai és fajtái egymástól élesen nem választhatók szét. A sérülés, károsodás, fogyatékosság fajtája, az egyéni képességek, az életkor és a lovaglás/lovagoltatás célja az, ami a folyamatban módszer és időbeli eltéréseket, hangsúlybeli eltolódásokat okozhat.

Az összefoglaló Bozori Gabriella Jegyzete alapján készült (1) 
(1) Bozori Gabriella: LOVASTERÁPIA - Gondolatok és vázlatok a gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna témaköréből

A lovasterápia egy olyan speciális komplex fejlesztési módszer, amely értékes eszköz mind a gyógyításban, mind a megelőzésben, rehabilitációban és fejlesztésben.

A lovasterápia hatásai:

Mozgásterápiás szempontból –
• a kóros izomtónus szabályozása
• a mozgás érzékelés javulása
• a testséma fejlődése
• az egyensúly, koordináció javulása
• fejkontroll, törzskontroll javulása

Pedagógiai-gyógypedagógiai- pszichológiai szempontból –
• figyelem, gondolkodás fejlődése
• élmény és tapasztalati kör bővülése
• önbizalom, függetlenség, önkifejezés, életöröm megjelenése
• motiváció fejlődése
• emocionális fejlődés

Szociális szempontból –
• kapcsolatfelvétel és fenntartás képességének fejlődése
• kapcsolat lóval
• kapcsolat a lovaglást vezető szakemberrel
• kapcsolat a társakkal
• érzelmi, akarati funkciók fejlődése
• kommunikációs és interakciós képességek javulása
• szabadidő, sport


 


Lovasterápiával kapcsolatos hírek, cikkek:

Nem csupán egy bértartó helyre van sürgősen szükség. Két olyan ló keres új otthont, akik egy 10-12 fős lovasközösség életét varázsolják szebbé azzal, hogy elfeledtetik velük akadályozottságukat. Segíts a ParafenoMének csapatának új lovardát találni, ahol gondtalanul űzhetik a lovas parasportot!
 
Neked mit ad lovad a nehéz pillanatokban? Megértést? Reményt? Kitartást? Bátorságot? A belgiumi Zaventem repülőtéren történt terrortámadás egyik áldozatának az újrakezdéshez ad erőt. A szörnyű nap után a kórház parkolójában még kerekesszékben ülve találkozhatott először szeretett lovával.
 
Egy ici-pici mini csikó csalt mosolyt egy gyerekkórház kis betegeinek arcára New Yorkban.
 
Történelmet írt egy 19 éves kerekesszékes lány Svédországban: ő ugyanis az első sérült lovas, aki ügetőhajtóként versenyezhet.
 
 Szeretet ajándékba - óriáslovak egy idősek otthonában
Két hatalmas Clydesdale ló szépítette meg a napot egy ausztráliai öregek otthona lakói számára.  
 
 Ónodi Eszterre is jótékony hatással volt a lovasterápia
Lóra pattant és lovasterápiás foglalkozáson vett részt sérült gyerekekkel Ónodi Eszter.
 
 Hobbilovaglás fogyatékkal élőknek
Korábban betekinthettél a lovasterápia és a lovas parasport világába. Nem maradt más hátra, mint a szabadidősport, azaz a hobbilovaglás fogyatékkal élők számára. Hiszen hazánkban ez is – akár a másik két terület – kevéssé ismert és hozzáférhető a fogyatékkal élők körében. 
 
Korábbi cikkünkben Andics Bernadett segítségével bepillantást nyerhettél a lovasterápia világába. Most paralimpikon díjlovasunktól azt is megtudhatod, milyen szakágakban sportolhatnak a sérült lovasok.
 
Nem mindegy, hogy ki az, aki a sérültekkel dolgozik, mit nyújt és mit kér, s milyen négylábú kollégát választ maga mellé. Andics Bernadett, paralimpikon díjlovasunktól most megtudhatod, hogyan kerülhetnek kapcsolatba a lovakkal sérült, illetve hátrányos helyzetben élő emberek.
 
Sheila utolsó kérése az volt, hogy még utoljára megérinthesse szeretett lovát, Bronwent. A Wigan Királyi Kórház ápolói egy percig sem haboztak, és összehozták a nagy találkozást. Egy kerekes ágy segítségével az egészségügyi intézmény elé tolták a nagymamát, ahol kedvenc lova várt rá.
 
Vasárnap délután az ünnepélyes eredményhirdetésekkel ért véget a Magyar Lovasterápia Szövetség X. Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas és Lovasterápiás Versenye a Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás és Oktató Központjában Fóton, az Élhető Jövő Parkban. Ezen versenyek célja, hogy megmutassák: sportolók és segítséggel élők tudnak együtt sportolni, együtt versengeni, együtt ünnepelni.
 
Hat éves Addison lehetetlent kért: egy unikornist. Az alapítvány lelkes munkatársai azonban bebizonyították, hogy nem ismerik ezt a szót. Képgalériával!
 
A Magyar Lovasterápia Szövetség a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével és támogatásával 2014. szeptember 26. és 28. között, immáron tizedik alkalommal rendezi meg nemzetközi és hazai Díjlovas Versenyét és Lovasterápiás Versenyét, melyre 120 lóval neveznek hazai és külföldi lovasok.
 
Lovastorna, talajmunka, lovon és lóról festés, drámajáték és activity lovakkal, patadobbanások inspirálta zene. Ilyen és ehhez hasonlóan színes programokkal várta 2014 júliusában a DANILÓ SE a MOL Gyermekgyógyító Program támogatásával megrendezett táboraiban a kicsi, és kicsit nagyobb lovasokat.
 
Lovak és kis lovasaik találkozása a futószár végén és az istállóban, ahol talán már kevésnek érezzük a terápia szót. Az Origo képriportja.
 
Tanuljunk tőlük! - Állatokkal segített terápia
Bár az állat-asszisztált terápiák világszerte egyre szélesebb körben használatosak fejlesztésre, nincs egy általánosan használt közös modellje a foglalkozásoknak.

Intenzív komplex terápiás nyári táborok
A Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is táborokat szervez a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központjának foglalkozásaira járó gyerekeknek, hogy az iskolaszünet idején is találkozhassanak kedvenc lovaikkal és játékos fejlesztő foglalkozásokon vehessenek részt.
 
A ló a legjobb tanító
Azt minden lovas és lóbarát tudja, hogy a lovaglás jó és hasznos felnőttnek és gyereknek, egészségesnek és betegnek egyaránt. Kardos Edina pszichológus írásából azonban most ennél többet is megtudhatsz a lovaglás testi-lelki hatásairól.
 
Mentett ló a súlyosan beteg fiú legjobb barátja
Nem sok anyuka engedne be egy lovat gyermeke hálószobájába, de Tiger nem egy átlagos ló. A tarka csikó súlyosan elhanyagolt állapotban volt, amikor Dél-Yorkshire-ban élő Liz Baldwin megvásárolta.
 
A ló segít a gyógyításban
Hódmezővásárhelyen szombaton került megrendezésre a XIV. Országos Gyermek Terápiás Lovas Fesztivál, amelyen hét csapat mintegy 60 versenyzője állt rajthoz
 
Alternatív Képességfejlesztő Lovasterapeuta Akkreditált Képzések időpontjai a 2014-es évben
Alternatív Képességfejlesztő Lovasterapeuta Akkreditált Képzések indulnak 2014-ben is. A képzés ideje 168 óra (2 félév/2*12 nap). A csoportlétszáma maximum 12 fő. A képzésbe való bekapcsolódás feltétele a legalább középfokú végzettség, és az általános egészségügyi alkalmasság. A teljes képzés végén tanúsítványt kapnak a sikeresen vizsgázók. A képzésre jelentkezni önéletrajz, jelentkezési lap és 40.000 Ft regisztrációs díj befizetésével lehet.
 
Az elmúlt évekhez hasonlóan a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány idén is megtartotta kéthetes továbbképzését Sarlóspusztán.Isabelle von Neumann-Cosel, a Német Lovasszövetség vizsgabiztosa és szakírója kétnapos edzőtáborában/ szakmai kurzusán 10 lovas vett részt.
Ugyancsak 10 hallgatóval indult el „Lovasterapeuta-képzés gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna szakág” 2013-as évfolyam hallgatóinak képzése. Idén is indult segítő tanfolyam 9 fő részére, mely elméleti és gyakorlati vizsgákkal zárult.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is akkreditált lovasterapeuta képzést indít a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány gyógytornászok, gyógypedagógusok számára. A lovas oktatók és a lovas edzők „A fogyatékos személyek lovas sportjának kiegészítő ismeretei” című akkreditált tanfolyamra jelentkezhetnek.
Részletes információk a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítványának Képzések oldalán  találhatóak.

 


 

Lovasterápia évértékelő 2012
A Patás Pajtás Közhasznú Egyesületnél
 
2012. március közepétől indítottuk el a lovasterápiás foglalkozásokat a lovardában, a Patás Pajtás Közhasznú Egyesület keretein belül. Kicsit nehézkesen indultunk az elején, különféle technikai problémák miatt. Csak két kisgyerek kezdett heti rendszerességgel jönni. Ditta nevű terápiára kiképzett lóval kezdtük a foglalkozásokat, a gyerekeknek nagyon hamar kedvencévé vált, azonban betegsége miatt ideiglenesen pihentetni kényszerültünk. Szerencsére addigra érkezett két tarka csodapaci,a tinker Napsugár és a póni Szofi. Barna- és fekete-fehér foltjaik, nyugodtságuk, gyerekszeretetük gyorsan népszerűvé tették őket.

Ajánld fel elfekvő lovas ruhád a
lovasterápiában részt vevő gyerekeknek!

Neked is van otthon megunt, kinőtt, elfeledett vagy sosem használt, jó állapotú, gyerekek által használható lovas ruhád vagy más felszerelésed? Hozd el a dunakeszi Horze Lovasáruházba vagy a bábolnai Horze Lovasboltba, mi pedig eljuttatjuk azt a fóti Lovasterápiás Központ lovasainak! A Horze Lovasáruház és a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány együttműködése 2011 tavaszán kezdődött, amikor dunakeszi áruházunkban és bábolnai boltunkban gyermek lovasruha csereakciót hirdettünk...

Lovak a gyógyulás szolgálatában 
(Szerző: Sződy Judit, forrás: [origo])

Hazánkban a közvélemény előtt szinte ismeretlen fogalom az állatokkal segített terápia. Ez szomorú, hiszen a módszerben rejlő lehetőségek sokkal nagyobbak annál, hogy csak a gyógyító, nevelő szakma képviselőinek szűk csoportja foglalkozzon a témával. Német és angol nyelvterületen ez a "tudomány" szinte mozgalommá vált. Gyerekek és felnőttek ezrei köszönhetik a segítő állatoknak és az állatokkal dolgozó önkénteseknek vagy szakképzett terapeutáknak, hogy életminőségük jó irányba változott. (teljes cikk >>>)

Lovasterápiás foglakozások a "Nővér-kékkel" 

(Szerző: Rétháti Györgyi, Kalina Katalin)
Alapítványunk 2003 óta rendszeresen tart lovasterápiás foglalkozásokat, részint hippoterápia (speciálisan képzett és vezetett lovon, neurofiziológiai alapokon nyugvó gyógytorna kezelés), részint gyógypedagógiai lovaglás / lovastorna formájában. 


Az Első Magyar Parasport Edzőtábor (www.unicornis97.hu)
2011. augusztus 26-28-ig kerül megrendezésre Balogunyomban az UNICORNIS Lovasterápia és Lovasközpontban. A nemzetközi szabályoknak megfelelő lovas parasport (díjlovaglás) gyermekcipőben jár Magyarországon...

Gyógylovaglásról (Szerző: Rétháti Györgyi, Kalina Katalin)

Lovaglással fejlesztik a sérült gyerekeket Pécsett (Forrás: Pécsi Napilap)
Szántó Sarolta, az Éltes-EGYMI (Egyesített Gyógypedagógiai Módszertani Intézet) gyógypedagógusa különös módját választotta a szellemi sérült gyerekek fejlesztésének. A lurkók egy Barka nevű kanca csikóján végeznek gyakorlatokat, miközben az állat csak lassan sétál. A fejlődés sokszor meglepő. (teljes cikk >>>)

Terápiás lovaglás hatásai  (Forrás: www.lovasterapia.iweb.hu)
A terápiás lovaglás - lovagoltatás - számos olyan elemet tartalmaz, mely lehetővé teszi gyermekeink komplex fejlesztését egy olyan területen, ahol a ló nem eszköz, hanem aktív cselekvőtárs. Ez olyan motiváló tényező a gyermek számára, mely áthatja és pozitív irányba tereli a foglalkozások hatékonyságát, hangulatát. A hatásokat a következő csoportokba tudjuk sorolni: fizikai hatások, pszichológiai hatások, szociális hatások, nevelés, oktatás elősegítése. (teljes cikk >>>)

Milyen a jó lovasoktató?
Vajon elvállalja-e valaki egy vak lány lovagoltatását? Ha igen, lesz-e elég bátorságom végigcsinálni? Mi lesz, ha túlságosan ügyetlennek bizonyulok majd? Ha olyan célt tűztem ki magam elé, aminek nem tudok megfelelni?

A bűvös négyes
Gondoltunk-e már arra, hogy jelképesen is felállítsunk, mondjuk, egy négyes fogatot? Mindannyiunk életében vannak akadályok, kihívások, amiket le kell küzdenünk, s a négy jelképesen befogott paripa segíthet nekünk ebben: nézzük őket sorban.

Két példaértékű történet a lovaglásról
Három évvel ezelőtt egy nálam lovagló 15 éves lány osztályfőnöke hívott fel az egyik helyi középiskolából, hogy nagyon sajnálja, de a lányt el kell, hogy tiltsa a lovaglástól, mert úgy érzi, hogy sem ő, sem a lány szülei nem tudnak rá hatást gyakorolni. Több tantárgyból bukásra áll, visszabeszél, és sokszor kerüli az iskolát. Ha eltiltják a lovaglástól és a klub látogatásától, talán a jövőben meglátszik az eredményén. Kicsit megijedtem, mert az egyik legügyesebb és legszorgosabb lovasomtól kellett volna elbúcsúzni, így gyorsan tollat ragadtam és levelet írtam az osztályfőnöknek.

A segítség lóháton érkezik (Szerző: Bogár Orsolya és Török László, forrás: zoldmagazin.hu)
Fantasztikus élményben volt részünk, amikor látogatást tehettünk a Hippoterápia Gyógylovaglás és Lovastorna Alapítványnál és részt vehettünk az egyik foglalkozáson. Az általunk megtekintett órán halmozottan sérült és nehezen kezelhető gyermekek vettek részt. Vannak olyan fokon sérült gyermekek, akiknél csak sikerélményt okoz a lovaglás, ezt sem szabad azonban lebecsülni, hiszen a gyerekek számára kitárul a világ, egy teljesen más környezetbe csöppennek, ahol rengeteg inger éri őket. Ez már önmagában is nagyon fontos, még akkor is, ha az állapotukban nem következik be konkrét javulás. Ezek az alkalmak ünnepek a gyerekek számára, elég csak a csillogó szemekre, örömtől kipirult arcocskákra nézni. A kezdeti félelmek pedig hamar elpárolognak. (teljes cikk >>>)

Lovastorna: gyógyító sport  (Szerző: Marcsa Barbara, forrás: mozduljvelunk.hu)
A voltizsálás, azaz a mozgó lóra fel-, illetve róla leugrás lélegzetelállító mutatványa népi hagyományainkban gyakran megjelenik. A lovastorna mint sportág egyre népszerűbb, de a gimnasztikai gyakorlatok és a ló, mint élő gyógyászati segédeszköz kombinációja a gyógytestvnevelésben, gyógytornában is megkezdte térhódítását.
(teljes cikk >>>)

Terápiás lovaglás a gyakorlatban  (Forrás: www.lovasterapia.iweb.hu  )
A lovaglás elképzelhetetlen a másik fél figyelembevétele nélkül. Legyen szó akár a lóról, akár a többi társról vagy a lovardai környezet egyéb szereplőiről. A foglalkozások során megtanulnak együttműködni egymással, segíteni a társaknak. A lovaglás fejleszti az önállóságot, aktivitást, a foglalkozásokon alkalmazott játékok fokozzák a találékonyságot, a problémamegoldást. A gyerekek számos pozitív megerősítéshez jutnak a feladatok, gyakorlatok elvégzése során.  (teljes cikk >>>)

Négylábú doktorok  (Forrás: Hölgyvilág)
Az állatok ösztönösen jól, megkülönböztetett figyelemmel bánnak a gyermekekkel. Érzékenyen reagálnak mozdulataikra, hanghordozásukra, de még a bőrük illatának változására is. Ez a kapcsolat sok esetben többet jelent puszta "barátságnál"... (teljes cikk>>>)

Négylábú doktorok II. (Szerző: if, forrás: hirtv.hu)

Vágtázó doktorok  (Szerző: Bacsó Viktória, forrás: deol.hu) 
A mozgássérültekre és az értelmi fogyatékosokra nemcsak fizikailag gyakorol fejlesztő hatást a „gyógyító” lovaglás, hanem kedélyállapotuk javítására is kiválóan alkalmas. A debreceni „Varázs Ló” Alapítvány alapítója, Novobáczky Noémi válaszolt a gyógypedagógiai lovaglással kapcsolatos kérdéseimre. (teljes cikk >>>)

Gyógyulni lólépésben  (Szerző: Erdei-Nagy Ibolya, forrás: zoldujsag.hu)
Hazánkban 1997-ben Hortobágyon rendezték meg az elso lovasterápiával foglalkozó tanfolyamot - ekkor alakult meg a Magyar Lovasterápiás Szövetség. 1998-ban Szilvásváradon találkoztak a szakemberek, külföldi oktatók részvételével. 1999-ben Balatonfenyves volt a helyszín, ahol az oktatás már négy szekcióban zajlott. Innentol mondhatjuk azt, hogy megalakult a gyógytornászok által a hippoterápiás munkacsoport, és a gyógypedagógusok is létrehozták saját csoportjukat. (teljes cikk >>>)

A ló a legjobb tanítómester (Írta: Tollár Sándor)
Topár Zsolt 37 éves kertai fiatalember. Nyolc évvel ezelőtt gerincsérvvel akarták műteni. Állandóan injekciózták a gerincét, Sárvárra járt kezelésekre, s marokszám szedte a gyógyszereket, a bal lábán elkezdődött az izomsorvadás, hatalmas fájdalmai voltak. Szerencséjére akkoriban olvasta, hogy a lóval való gyógyításnak milyen jótékony hatásai vannak. (teljes cikk >>>)

Sajátos nevelési igényű gyerekek lóháton (Szerző: Fenyvesi Károly, Forrás:  24ÓRa online)
A lovaglás a teljesen egészséges gyerekek számára is terápiás jelentőséggel bírhat az állattal meglévő közvetlen kapcsolat miatt. Nyergesújfalu S-modellként emlegetik a szakterület térségi ismerői azt a programot, amelynek talán túlságosan is hivatalos a megnevezése: Sajátos nevelési igényű tanulók integrált nevelésének támogatása intézményi együttműködés keretében a közoktatás területén. Gyakorlatilag arról van szó, hogy jó lenne, ha a kortársaiktól nem előnyösen különböző gyerekek együtt tanulhatnának a többiekkel. (teljes cikk >>>)

Az egyenes járás érzete (Forrás: Hajdú Online)
A kisfiú alig várta, hogy végre nyeregbe kerüljön, azután a ló hátán már kifejezetten türelmes viselte a különböző gyakorlatokat, sőt jól láthatóan örült, hogy végre a lovon ülhet.  
A Varázs-Ló alapítvány debreceni életre keltője, Novobáczky Noémi azt mondta, hogy azért jó a lovaglás a valamilyen módon sérült gyerekeknek, mert a ló térbeli mozgása az egyenes járás érzetét adja a rajtaülőnek, azoknak is, akiknek ez az élmény soha sem adatott meg. (teljes cikk >>>)

Gyógyíthat a lovas terápia (Forrás: Napló)
Topár Zsolt két speciálisan kiképzett lóval végzi a gyógyító foglalkozásokat. Az állatnak meg kell szoknia, hogy babzsák, csörgő labda vagy különféle színű karika repül felé. Fel kell készíteni az állatot a váratlan hatásokra is. Az autistánál vagy Down-kórosnál nem lehet tudni, lovaglás ideje alatt mi megy végbe az agyában, ezért sok minden előfordulhat. (teljes cikk >>>)

Gyógylovak hátán… (Forrás: Népszabadság, Farkas József György)
Földöntúli öröm terül szét a fiatalember arcán. A ló, amelynek a hátára óvatos kezek felsegítették, megindult, és csendes poroszkálással követi vezetőjét. Mellette mindkét oldalon egy-egy kísérő baktat, ügyelve arra, hogy ha a lovas egyensúlyát vesztené, nehogy a földre huppanva nagyobb kárt okozzon magában, mint amit a balsors amúgy is rámért… (teljes cikk >>>)

 - Gyógymód sérült, gerincbeteg gyerekeknek  (Forrás: MTV Napi Mozaik )
A lovasterápia tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom. Minden olyan kiegészítő terápiás eljárásnak a gyűjtőfogalma, ahol a ló, lovaglás hatásait használjuk fel a sérült, fogyatékos embereknek, gyerekeknek a fejlesztésében. (teljes cikk >>>)

Mozgásterápia lóháton (Szerző: Donátné Forgács Boglárka)
Egy olyan speciális és komplex fejlesztési lehetőség, amelyet a prevencióban, gyógyításban és a rehabilitációban egyaránt alkalmazhatunk. A ló ebben az esetben nem csak egy terápiás eszköz, hanem aktív résztvevő, akinek mozgása segítségével érhetjük el a kívánt terápiás hatást. A mozgásterápia lóháton terápiát, mint fejlesztési lehetőséget kizárólag szellemileg ép gyerekeknél és felnőtteknél alkalmazhatjuk.

Képességfejlesztés lóháton 
A "Képességfejlesztés lóháton" oktatói képzés egy természetgyógyászati szakágra, a kineziológiára épül, valamint a lovaglás és a lóval való kapcsolat áldásos hatásaira. A kineziológia egy holisztikus gyógyító és személyiségfejlesztő módszer. Segít a test öngyógyító mechanizmusának beindításában, feloldja azokat a blokkokat, amelyek gátolnak céljaink elérésében és a teljes élet megélésében.

A lovaglás és a gyógytorna kapcsolata (Szerző: Mezey Gyöngyi)
A lovaglás nem csak életforma, hanem az egyik legsokoldalúbb sport is. Amellett, hogy kellemes időtöltés lóval sétálni az erdőben, vagy éppen átügetni egy mezőn, igen hasznos is. Lovaglás közben erősödnek izmaink, fejlődik az idegrendszerünk és nem utolsó sorban az állattal való együttműködés igen jó hatással van közérzetünkre, hangulatunkra.

A lovaglás egészségmegőrző, egészségfejlesztő szerepéről (Szerző: Dr. Ungvári Zsigmond)
A ló a természet része és így vált az emberi élet részévé is. Mozgása ritmusos, egyenletes, rugalmas, háromdimenziós, amely az emberi szervezet számára rendkívül hasznos fizikai hatásokkal rendelkezik:

Lovasterápia (Forrás: Háziállat Magazin) 
A lovak a civilizáció kezdete óta hűséges társai az embernek. Az élet számos területén hasznos segítséget jelentenek - így a gyógyításban is. A lovasterápiát neurológiai betegségek, ortopédiai problémák, érzelmi és mentális zavarok, érzékszervi fogyatékosságok esetén alkalmazzák.

Gyógylovaglás (Forrás: Szantal.hu)
A lovak szinte a civilizáció kezdete óta segítőtársai az embernek. A ló erős, intelligens, együttműködő állat, a mindennapi élet számos területén használtuk e tulajdonságit a történelem során elsősorban a közlekedésben és a harcászatban. Mára azonban a gépek vették át ezt a szerepet, a ló pedig inkább a sportban, a szabadidő eltöltésében és nem utolsó sorban a gyógyászatban kapott egyre nagyobb teret.

Sitting Bull vendége voltam (Szerző: Cziglányi Béla)
A megbeszéltnél kicsit korábban érkeztem a Sitting Bull Ranchra, ezért a teraszon üldögélve nézegettem a Pest környéki téli táj szépségeit, várva, hogy a távolban feltűnjön a tereplovaglásból a két szürke. Először a vidám nevetgélés terelte a figyelmemet a lovasok irányába, s csak később láttam meg a jókedvű fejbólogatással felém, jobban mondva hazafelé lépkedő lovakat.
Elsőnek a szép szőke feleség ugrott le a lóról, majd férjét, a jövendőbeli riportalanyomat segítették le. Ő a ranch névadója, aki az indián mozgalmak leghíresebb törzsfőnöke után választott nevet magának. Ő a magyar Ülő Bika. Elismeréssel adóztam magamban a kifejező névválasztásért: egyrészt a mosolygós fiatalemberről messziről süt az energia, az élet szeretete. Másrészt. Mikor az asztalomhoz ért a tereplovaglástól még kipirult arccal, ügyesen egy szék helyére kormányozta tolókocsiját, ugyanis az élete virágjában lévő fiatalember melltől lefele teljesen béna.


Irodalom a gyógylovaglásról

Rétháti Györgyi: Hippoterápia - új kiegészítő kezelés a neurofiziológiai gyógytornában. Mozgásterápia, 1999/4
Gyógylovaglás Magyarországon  -  egy terapeuta szemével. Lovas Nemzet, 2000. június
Milyen lovak alkalmasak lovasterápiára? Lovas Élet, 2000/8
Gyógylovaglásról – lovasoknak. Lovas Kalendárium, 2001
Minőségbiztosítás a lovasterápiában. Lovasfutár, 2001/5
Minőségbiztosítás a lovasterápiában. Lovas Élet, 2001/7
Lovasterápiás továbbképzési formák Ausztriában. Lovas Élet, 2002/7
Hippoterápia a német nyelvterületen. Lovasfutár, 2003/9


Kapcsolódó linkek:

www.gyogytornasz.hu
www.lovasterapia.eu

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés