keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovassportok


 │FogathajtásMilitaryTávlovaglásLovaspólóLovastornaDíjugratás
DíjlovaglásÖttusaLovasíjászat

Díjugratás

Dublinban, 1864-ben rendeztek először nyilvános díjugratóversenyt, melynek célja a vadászlovak alkalmasságának vizsgálata volt. A verseny egy magasugró és egy távolugró versenyszám megrendezéséből állt, s ez jelentette a modern, mai lovassport kezdetét is.
Ma az ugratóversenyek a lovassport egyik leglátványosabb, legnépszerűbb versenyei. Ebben az ágban található a legnagyobb számú versenyző.
A lovasok egymástól eltérő magasságú és szélességű akadályokból álló sorozaton ugratnak át. A cél: a legkevesebb verőhibával a szintidőn belül teljesíteni a pályát.

Versenykategóriák díjugratásban >>>

Díjugratók névsora >>>

Riportok

- 2006-os év Ifjúsági Magyar bajnokság győztesével és ezüstérmesével, Kovács  Henrivel és Biharvári Attilával

- Bönde Ferenc háromszoros Korosztályos Magyar Bajnok

- Nehéz lesz kiugratni Londonba - interjú Szász Sándorral

Cikkek

Mráz Tamás (Prosper LK) győzelme a Hagyományos Magyar Fajták Kupáján
November első hétvégéjén, Székesfehérváron a Kunos Lovardában elindult a díjugratók fedeles minősítő versenysorozata.

Óriási sikerek Wiener Neustadtban - videóval!
Bizony az igen ritkán fordul elő, hogy a világ legnagyobb és legsikeresebb lovas nemzete, a német válogatott a magyar csapat mögött végezzen. Most viszont ez megtörtént Ausztriában!

Magyar díjugratók Wiener Neustadtban
Ezen a hétvégén rendezik az ausztriai Wiener Neustadtban a díjugratók Nemzetközi Utánpótlás Fesztiválját. Hazánkat népes csapat képviseli, ugyanis 25 lovas 45 lóval veszi majd fel a versenyt.

Horváth Balázs Airvent LC győzelme Kaposváro - videóval!
Az elmúlt hétvégén több mint nyolcmillió forint összdíjazásért versenyeztek a díjugratók a kaposvári Lovas Akadémián. A négy nap alatt összesen 15 versenyszám került megrendezésre.

Világhírű lovas szakember érkezik hazánkba
A Díjugrató és a Military szakágak edzői programjának következő továbbképzése 2011. október 10-12-én a Nemzeti Lovardában kerül megrendezésre. A továbbképzésen kurzust fog tartani a világ egyik legismertebb magyar származású lovas szakembere, Gombolai Ferenc, aki októberben újra Magyarországra látogat.

Díjugrató Európa Bajnokság Madridban
Szeptember 13-18. között a spanyolországi Madrid látta vendégül Európa legjobb díjugratóit. Ezen a kontinens viadalon hazánk is képviseltette magát a Szász Sándor, Técsy Attila és Krucsó Balázs összeállítású csapattal. Elképesztő teljesítményeket produkáltak a lovasok ezen a verseny sorozaton.

Díjugrató Európa Bajnokság Madridban
Szeptember 14-18. között a spanyolországi Madridban gyűlnek össze Európa legjobb díjugrató lovasai. Húsz nemzet közel száz lovasa méri majd össze tudását a kontinens viadalon.

Horváth Balázs, az Airvent LC lovasa győzött Mezőhegyesen
A nagy sikerű kiskunhalasi Országos Díjugrató Döntő után egy héttel, Mezőhegyesen gyűltek össze hazánk legjobb díjugratói. Vasárnap a döntőkkel fejeződött be a Tenyészverseny. Az 5 éves lovak döntőjét Horváth Balázs Airvent LC és PM Landetto (Ludwig von Bayern- Pia) páros nyerte.

Ifj. Lázár Zoltán itthon is EB formában volt!
Alig egy hónapja, hogy Portugáliában a gyerek Európa Bajnokságon ifj. Lázár Zoltán negyedik helyezést szerzett.
Az EB óta most Nyíregyházán indult először díjugrató
versenyen, méghozzá nem is akármilyen sikerrel. Ötször állt starthoz, és ötször nem hibázott!

Fehérváron a Prosper LK volt a legeredményesebb!
Székesfehérváron július 22-24. között folytatódott a díjugratók Országos Minősítő versenye. Nagyon jó érzés látni, hogy a díjugratóknál nem csökken a versenyzői kedv, sőt most Fehérváron nem tudtak annyi lovast fogadni, mint amennyien szerettek volna starthoz állni.

Airvent LC lovasainak sikere Pátyon!
A soron következő Országos Minősítő versenyt július közepén rendezték meg Pátyon. Több mint 176 lovas nevezett 241 lóval. A három nap alatt 32 versenyszámot bonyolítottak le. Marton András több győzelmet és helyezést is szerzett, Orbán Donna pedig vasárnap megnyerte az A/2** versenyszámot Zalán nevű lovával.

Szenzációs magyar siker a portugáliai EB gyermek
elődöntőjében
A szerdán megrendezett gyermek elődöntőben ifj. Lázár Zoltán Afrodité nevű sárga kancájával az előkelő 4. helyet szerezte meg a 78 lovast felvonultató mezőnyben. A 120 cm-es hiba-idős pályán 41 páros teljesített hiba nélkül, közülük csak hárman tudták megelőzni Lázár Zoltánt.

Burucs Borbála és ifj. Lázár Zoltán egyéni sikere Ausztriában
Az ausztriai Lamprechhtshausenben rendezték meg június
10-13. között az utánpótláskorú díjugrató lovasok nemzetközi versenyét. Nem kevesebb, mint tizenhat nemzet fiataljai álltak starthoz ezen a versenyen, a magyarok pedig szép eredményekkel tértek haza.

Técsy Attila nyerte a Szuperdöntőt!
Június első hétvégéjén az Állami Ménes Kft. szervezésében tizenhetedik alkalommal rendezték meg Mezőhegyesen a Mén-Kanca és Országos Minősítő versenyt. Mezőhegyesen a három nap alatt 32 versenyszámban mérték össze tudásukat a díjugratók.

Ifj. Lázár Zoltán győzött a Tattersallban!
Május 20-22-én a Tattersallban rendezték az ötödik országos díjugrató minősítő versenyt. Az izgalmas versenyhétvégén ifj. Lázár Zoltán remek lovaglással nyerte az ifjúságiak versenyét.

Díjugrató verseny Nyíregyházán
Ahogyan az előző hónapokban, úgy májusban is hétről hétre gőzerővel zajlanak a díjugrató versenyek. Kecskemét, Kisbábolna és Simonpuszta után az ország keleti részében, Nyíregyházán a Tinpex LK rendezte sorrendben a negyedik országos minősítő versenyt.

A kezdő ló tréningezése alacsony akadályokon
Lovas alatt akkor kezdhetjük ugratni lovunkat, ha a szabadonugró gyakorlatot már megfelelő önbizalommal oldja meg. Természetesen nem várható el egy fiatal lótól - bármilyen jól teljesít is a szabadonugróban -, hogy lovassal is ugyanezt a teljesítményt nyújtsa.

Az ugrás elmélete
A ló az ugrásnál ívelt háttal, ívelten előrenyúló nyakkal jut keresztül az akadályon. Az ugrás íve (lebegés) folyamatos, törés nélküli.

Ugrassunk, de hogyan? Általános tanácsok
Mielőtt részletesen foglalkoznánk az ugróló kiképzésével, érdemes megszívlelni néhány alapvető "szabályt", amelyek betartása a tapasztalatok szerint sokat segíthet munkánkban.

Bencsik József: Gondolatok a díjugrató edzői továbbképzés kapcsán
2009. február 10-12 Budapest Nemzeti Lovarda. Előadó: Syle Söderstrand

Az ugróképességről...
Az ugróképességet már sokan megpróbálták definiálni, azonban egzakt módón leírni eddig nem sikerült. A magyarázat, hogy egy rendkívül összetett tulajdonságról van szó.

Az ugrólovas ülése, Segíts a lovadon...
Annak, aki ugratni szeretne, természetesen el kell sajátítania az ugratás nélkülözhetetlen "kellékét", az ugróülést. Ennek segítségével a lovas az akadályok leküzdése során hatékonyan segíti lovát és optimális esetben sosem gátolja. Az ugróülés elengedhetetlen alapja a korrekt, mély idomítóülés.

Portré: Ugróedzés Ludger Beerbaumnál
Talán nem szükséges bemutatnunk az olvasóknak Ludger Beerbaum urat, hisz minden bizonnyal hallottak már a most 38 éves, nős, kétgyermekes családapáról, aki nem utolsósorban a világ egyik legsikeresebb díjugratója.

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés