Szavazz kedvenc lófajtádra!

A lovak domesztikációját követően a sokrétű hasznosításuknak köszönhetően az évezredek során számos lófajta alakult ki, és alakul ki még napjainkban is az egyes fajták keresztezésével. Számos tényező befolyásolja egy fajta külső és belső tulajdonságait, azonban a legnagyobb szerepet a genetika, a környezeti tényezők, és az emberi beavatkozás játssza egy lófajta létrejötténél. Minél zártabb egy állomány, annál egységesebben örökíti tovább a tulajdonságait, ez azonban magában foglalja azt is, hogy ezek a fajták a környezeti változásokhoz nehezebben alkalmazkodnak, érzékenyebbek. A lófajták csoportosítása többféle szempont szerint történhet, legáltalánosabban hidegvérű, melegvérű, és póni-kisló kategóriák szerint szokás besorolni a lovakat.

A hidegvérű lovak általában lustábbak, erős, tömeges felépítésűek, elsősorban mezőgazdasági munkára tenyésztették ki őket. Ez a szerepük manapság azonban már visszaszorult, nyugodt vérmérsékletük miatt napjainkban egyre elterjedtebben használják őket terápiás lovagoltatás során.

A melegvérű lovakra a finom csontozat, kevésbé tömeges felépítés, és az elasztikus mozgás jellemző. Hevesebb vérmérséklettel rendelkeznek, így elsősorban haladóbb lovasok számára bizonyulnak kíváló társnak. Rendkívül nagy kitartásuknak köszönhetően általában közülük kerülnek ki a legkiválóbb versenylovak.

A pónikra és a kislovakra jellemző, hogy törzshosszuk meghaladja marmagasságukat. Erős csontozatú, szívós kis állatok, univerzálisan hasznosíthatóak. Saját tömegükhöz képest nagyobb súlyok cipelésére-megmozdítására képesek, ezért mind lovaglásban, mind fogathajtásban széleskörben elterjedten használják őket.

Te is kíváncsi vagy, melyik lófajta a legnépszerűbb a Lovasok.hu Olvasóinak körében? Hamarosan megtudhatod! Az alábbi kérdőív kitöltésével pedig Te is szavazhatsz kedvenc lófajtádra!

 

 

2021.01.25. Lovasok.hu
Kép forrása: Pixabay

Hozzászólások