A Lovasok.hu Családi Napja gyermeki szemszögből

A Lovasok.hu Családi Napján öröm volt látni, hogy sok csillogó szemű, a lovak iránt érdeklődő gyermek is részt vett rendezvényünkön. Hogy a kicsik egész nap izgalmas programokon keresztül ismerkedhessenek meg négylábú barátinkkal, a “kis” fedeles lovardában külön kreatív sarokkal fogadtuk őket.

Tászler Melinda és lova

Március 31-én, Húsvéti Családi Napunk keretein belül a gyermekeknek biztonságos körülmények között a lovasszakágak kiemelkedő szereplőinek jelenlétében volt alkalmuk megismerkedni a különböző lovas területekkel.

A fiatalabb korosztály ebben az időszakban még ritkán hoz önálló döntést a tekintetben, hogy lovasként melyik irányt választja – általában a kitaposott ösvény az, amelyiken megkezdi fejlődését. Éppen ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek már egészen kis korban megtanulhassák az alapokat, amelyekre építkezve erős és bizalmas kapcsolatot tudnak kialakítani a lovakkal. Többek között ebben is igyekszünk segítséget nyújtani lovas rendezvényeinkkel.

A mai modern világban igen kevés gyermek születik olyan családba, ahol nem csak a kutya vagy a macska várja otthon a gazdát, hanem a hátsó udvaron istálló is áll. A lovak a gyermeket többek között felelősségre, tiszteletre, fegyelemre és türelmességre tanítja, ez azonban csak akkor valósul meg hatékonyan, ha megmutatjuk számára, hogy a lóval természetéből fakadóan egészen más kommunikációt kell alkalmazni.

Hamza Viki és három csodálatos lova

Családi Napunkon olyan bemutató sorozattal készültek előadóink, ahol egyértelműen körvonalazódott, hogy a szelíd, türelmes, mégis következetes és határozott kommunikációban rejlik a kulcs. Legyen szó lovasíjászatról, szabadidomításról vagy westernről – ahhoz, hogy az ember maga is idővel a lovastársadalom példaképévé válhasson egyé kell forrnia a lóval. A kilőtt nyíl csak akkor találhat célt, ha az íjász keze stabilan feszíti a húrt – ha a ló ebben nem partner, nem érti a fél mozdulatokat, hiába, akkor még nem áll készen a feladatra.

Családi Napunk eseményeit, tradicionális programjait, kézműves sarokkal fűszereztük

A számtalan lovas bemutató mellett természetesen húsvéti hagyományainkról sem feledkeztünk meg. Éppen ezért tojásfestéssel és megannyi színes programmal vártuk a gyermekeket, akiknek napközben lehetőségük volt kézzel fogható emlékeket készíteni, illetve lerajzolni az élményeiket. 

 

2018.04.17. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fotó: Haga Zsuzsanna

 

Hozzászólások