A lovaknak is ott lenne a helyük a vizes VB-n!

Ma kezdetét veszi a FINA Vizes Világbajnokság Budapesten. És bár most jó ideig mindenki a medencékben zajló eseményeket fogja követni, kötelességünk megmutatni, hogy a lovak bizony a vízi sportokban is verhetetlenek.

FINA Vizes Világbajnokság 2017

Toronyugró lovak

A toronyugró lovak hosszú évtizedeken keresztül voltak az amerikaiak kedvenc látványosságai. A mutatvány William “Doc” Carver nevéhez fűződik, aki állítólag egy hídon kelt át lovával 1881-ben, és mivel annak egy része leszakadt, Carver lovával együtt a vízbe esett, illetve más források szerint a vízbe ugratott.

Innen pedig egyenes út vezetett a világhírig: Carver betanított jónéhány állatot és turnéra indult. Társa, Al Floyd Carver építette a rámpát. A show végül Atlantic City-ben állapodott meg, a város egyik leghíresebb látványossága lett.

Toronyugró ló
Toronyugró ló

A show első lovasa Lorena Carver volt. A leghíresebb azonban kétségkívül Sonora Webster, aki 1924-ben, 20 évesen csatlakozott a show-hoz, később Al Floyd Carver felesége lett. Sonora feladata az volt, hogy felpattanjon a rámpán felkaptató lóra, majd a hátán maradjon ugrás közben, végül a lóval a vízből felbukkanva integessen a közönségnek.

Azonban 1931-ben, a mindössze 27 éves Sonora és lova, Red Lips elvesztették egyensúlyukat leugrás előtt és leestek. Sonora túlélte az esést, de megvakult. Vakon is folytatta a produkciót, összesen 20 évig ugrott lovakkal, ebből 11 éven át vakon. Életéről könyv (A Girl and Five Brave Horses) és film is készült Wild Hearts Can’t Be Broken címmel. A filmet még ő maga is meghallgathatta.

Sonora Webster
Sonora Webster

A show iránti érdeklődés a második világháború után megcsappant, hiszen egyre többen látták úgy, hogy a mutatvány a lovak jólétét tekintve kifogásolható – bár Sonora nővére elmondása szerint ló soha nem sérült meg a show története során. A műsor egészen 1978-ig folytatódott.

Az egykori műugró lovak 12-18 méter magasságból ugrottak a 3,6 méter mély vízbe. A vizes VB mű- és toronyugró versenyszámainak sportolói 1 és 3 méter magasságban elhelyezett ugródeszkáról, illetve 10 méter magas toronyból ugranak a vízbe. Természetesen ló nélkül. A vízmélységnek a torony alatti résznél 5 méternek a sekély résznél 1,8 méternek kell lennie.

Nyíltvízi lóúsztatás

Virginiában a chincoteague-i Önkéntes Tűzoltók tengeri cowboyai 1925 óta minden július utolsó szerdáján összeterelik a pónikat a közeli Assateague-szigeten, majd a tengerszoroson átúsztatják őket Chincoteague szigetére, ahol elárverezik őket.

A két sziget közötti 75 méteres távot néhány perc alatt teszik meg a lovak. A póniúsztatás és az azt követő árverés igazi turisztikai igazi látványossággá nőtte ki magát, az eseményt évről évre több tízezer néző kíséri figyelemmel helyszínen.

Úszó lovak az olimpián

XXXI. Nyári Olimpia alkalmából a FEI a #TwoHearts kampány keretei között mókás képsorozatot indított útjára, mely a lovakat más sportágak versenyzőiként mutatta be, így a vízi sportokban is képviseltethették magukat. De hasonló képeket tett közzé Billy, a riói olimpiára készülő, jó humorral megáldott ló is Facebook oldalán, hogy megörvendeztesse a lovasokat.

Nincs még kedvenced? Drukkolj Hosszú Katinkának!

Világhírű úszónk, Hosszú Katinka sikert sikerre halmoz. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy az Iron Lady lóháton is jól mutat. Bár nem könnyű az élvonalbeli sportolók élete, ha épp nincs egy közelgő világverseny a láthatáron és jut idő egy kis lazításra, Katinka Facebook oldala tanúsága szerint néha a ló hátára is felül.

Hosszú Katinka
Hosszú Katinka

Forrás: Wikipédia, Tankönyvtár, FINA Budapest 2017
Hosszú Katinka, FEI, Billy to Rio

Kapcsolódó cikkek:

Idén is átúszták a tengerszorost a vadlovak >>

Tengeri csikók vagy vízi lovak? >>

Vizek bajnoka, lovak szerelmese: Hosszú Katinka >>

Sportos lovak az olimpián >>

Hozzászólások