A lovak arckifejezéseit vizsgálva

A lovak – akárcsak az emberek – képesek különböző arckifejezések használatára. Hihetetlennek tűnhet, ám kutatások megállapították, lovaink mindössze 17 különböző “grimaszt” használnak, miközben kommunikálnak velünk, vagy éppen ló-társaikkal. Ez a szám alig tízzel kevesebb, mint amennyire mi, emberek képesek vagyunk (viszont, a kutyáknál egyel, sőt, a csimpánzoknál néggyel több).

A Sussex-i Egyetem kutatói által végzett kutatásban először egy ló arcvonás alatt lévő izmait vizsgálták, majd egy több, mint 15 órás film tanulmányozása következett a lovak viselkedéséről. Különféle fajtákat, összesen 86 lovat (kancát és csődört egyaránt) vizsgáltak egy hónapos koruktól egészen a 27. életévükig.

Az utolsó eszköz, az úgynevezett EquiFACS (Equine Facial Action Coding System) volt, aminek eredményeképpen egy ún. gesztusnyelvi térkép jött létre.

Ennek eredményeképp a lovak és az emberek között feltűnő hasonlóságokra bukkantak. Például a szemöldökráncolás, a szomorúság, vagy éppen a félelemérzet rendkívüli hasonlóságokat mutatott – fedezte fel Jennifer Wathan.

Az eredmények a fajok közötti kapcsolatok megértését tették lehetővé. Az EquiFACS által egy közös nyelv jött létre.

A FACS (Arcmozgást Kódoló Rendszer) azon objektív kódoló rendszerek összessége, melyek lehetővé teszik az arc viselkedésének kimutatását. Az arcizmok alkotják az izmok egyik alcsoportját, melyeket az ún. CN7 (arcideg) indít be. A FACS továbbá olyan keretek együttese, amelyekben a kijelölt kódok (akcióegységek) egy adott arcizom (vagy izomcsoport) összehúzódását és az ebből eredő arcmozgásokat mutatják be.

Ezzel az eszközzel az állatok érzelmeinek megfejtését vizsgálhatjuk, hiszen nem tudjuk, milyen is valójában az állatok érzelme.

“Hogyan néz ki a pozitív érzelem? Ez az eszköz segíthet nekünk megmutatni.” – nyilatkozta Wathan.

 

2019.08.15. Kurucz Linda, Lovasok.hu gyakornok
Cikk forrása: NatGeo
Képek forrása: Bigstock.com, Pixabay.com


Hozzászólások