Ló az orrszarvú legjobb barátja

Sudan valószínűleg az utolsó északi szélesszájú orrszarvú bika a világon. A 43 éves hím igazi matuzsálem, aki emberi években számítva közel 100 éves lenne. Sudan azonban nem egyedül tengeti öreg napjait a kenyai Ol Pejeta Rezervátumban, hanem egy ló társaságában.

Együtt ropogtatja a répát a ló és az orrszarvú
Együtt ropogtatja a répát a ló és az orrszarvú

Amennyire meglepő, épp annyira elgondolkodtató a helyzet, hiszen tulajdonképpen távoli rokonokról beszélhetünk: a modern orrszarvúak és a lófélék ősei ugyanis körülbelül 50 millió évvel ezelőtt válhattak szét. Hasonló, ló és orrszarvú között kialakult barátságot korábban még sehol nem dokumentáltak.

Sudan legjobb barátja, a Njema névre hallgató 8 éves fríz félvér herélt Dél-Afrikából érkezett a rezervátumba, ahol más lovakkal szafarikon vesz részt. Az ide látogató turisták ugyanis lóhátról is felfedezhetik a háborítatlan természetet és a rezervátum különleges, védett állatait.

Njema a Serengetiben is teljesített már hasonló szolgálatot, majd Kenyában megismerkedett a lovastusa alapjaival. Lovásza lett figyelmes arra, hogy Sudannal rendszeresen keresik egymás társaságát.

Az utolsó két megmaradt északi szélesszájú orrszarvú tehén, Naijin és Fatu szintén itt élnek, de nem Sudannal együtt, mert az öreg éltes kora miatt már elég sérülékeny. De a barátságos, kíváncsi, ugyanakkor nyugodt ló kiváló társasága a vén orrszarvúnak. Sudan éjszaka legtöbbször a lovak közelében alszik, napközben pedig időről-időre odabaktat az istállóhoz, hogy figyelemmel kísérje az ott zajló eseményeket.

A turisták lóháton barangolhatnak a védett állatok között
A turisták lóháton barangolhatnak a védett állatok között

Az orrszarva miatt folytatott kegyetlen irtóhadjárat miatt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a “kihalástól közvetlenül veszélyeztetett” kategóriába sorolta az északi szélesszájú orrszarvút, ami vadon valószínűleg mára már teljesen kihalt.

A vadonban az 1970-es években még 500, a kétezres években már csak 30 egyede élt. Az utolsó vadon élő állatokat a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Garamba Nemzeti Parkban 2006 és 2008 között lőtték ki orvvadászok. Fogságban a 20. század második felében 10 körüli, a 2015-ös évben már csak 5 egyede élt. Ma már csak a kenyai Ol Pejeta Rezervátumban élnek ezek a különleges állatok.

2017.07.26. Forrás: Horse&Hound, Wikipédia
Fotó: Ol Pejeta Conservancy 

Hozzászólások