Hortobágyi vadlovak költöztek az orosz pusztára

Az eddigi legnagyobb vadlószállítmány indult útnak Hortobágyról a hétvégén: 14 Przewalski ló utazott Oroszországba, egy háromezer hektáros vadlórezervátumba.

Még15 képünk van a hortobágyi vadlovak útnak indításáról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Az Európai Przewalski Ló Tenyésztési Program (EEPP) kérésére a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 14 vadlovat szállított Oroszországba, ahol Orenburg mellett mintegy 3000 hektáron vadlórezervátum létesül. A hatalmas védett területet hivatalosan 2015-ben nyitották meg, és mindeddig csupán hat vadlónak adott otthont, melyek Franciaországból érkeztek a területre.
 
Ahhoz azonban, hogy egy egészséges vadlóközösség alakulhasson ki, ennél jóval több állatra van szükség, így a rezervátum munkatársanak kérésére az EEPP koordinátora, Dr. Lydia Kolter felvette a kapcsolatot az összes európai vadlótartóval. Az előzetes felmérések alapján egyedül a Hortobágyi Nemzeti Park lóállományában találtak elegendő számban olyan egyedet, melyek a szigorú követelményeknek megfeleltek.

Kristin Brabender, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság projektkoordinátora elmondta:

„A kiválasztás során fontos elvárás volt, hogy a lovak genetikai szempontból alkalmasak legyenek a már Orenburgban élő állomány fejlesztésére, a kancák ne legyenek vemhesek, de életkoruk legalább két év legyen, a csődörök közt legyen legalább két idősebb egyed, aki már háremcsődörként is megállja a helyét, és minden egyed egészséges, küllemében tipikus vadló legyen."

Ahhoz, hogy a lovak már szállítás előtt összeszokjanak, előzőleg külön karanténban kellett tartani egy háremcsoportot és külön egy csődörcsoportot.

A nem hétköznapi feladatnak számító vadlóbefogást egy tízfős szakmai csoport végezte. A lovakat lövedékek segítségével elkábították, majd egy-egy mikrochipet kaptak és az állatorvosi vizsgálatokhoz mintákat vettek tőlük. Megmérték a lovak marmagasságát, súlyát, ellenőrizték fogaikat és patáikat, paraziták ellen kezelték őket, majd DNS mintát vettek

Még15 képünk van a hortobágyi vadlovak útnak indításáról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A kiválasztott lovakat a Horse Trans Cargo kamionjai szállították Budapestre a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ahonnan külön repülőgéppel utaztak az új élőhelyükre, és vasárnap délután már birtokba is vették új orenburgi kifutójukat, ahol majd az első oroszországi telüket töltik. 

Tavasszal majd összeengedik őket a Franciaországból származó vadlovakkal, és belakhatják új otthonukat, az orenburgi vadlórezervátumot. 

2016.11.21. Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Fotók: MTI, HNPI archivum

Hozzászólások