Formabontó mézeskalács lovak

Szeretnéd valami karácsonyi, ám mégis igazán lovas édességgel meglepni barátaidat, szeretteidet, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Íme egy jól bevált recept és egy igazán tuti tipp TAnita Lovasboltjából, amivel minden lovas ismerősödet lenyűgözheted!

Így készítheted el a lovas sütit – hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg méz
  • 10 dkg cukor
  • 12,5 dkg sütőmargarin
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2,5 dkg kakaó
  • szegfűszeg
  • fahéj

A díszítéshez:

  • tojás
  • tej
  • porcukor
  • étkezési keményítő
  • színes cukorgolyócskák
  • aszalt gyümölcsök
  • apró magvak

Ha szeretnél szakítani a hagyományos karácsonyi mézeskalács angyalkák és fenyőfák trendjével, vásárolj helyettük lovas sütemény kiszúró formákat TAnita Lovasboltjából:

Elkészítés:

  1. A mézet forrald fel a cukorral, tedd bele az edénybe a margarint, majd várd meg, amíg kihűl.

  2. Ezután tedd bele a tojást, majd add hozzá a lisztet, a fűszereket, a szódabikarbonát és jó alaposan dolgozd össze.

  3. Csomagold alufóliába, hogy ki ne száradjon és tedd hűtőbe két órára.  

  4. A hűtőből kivéve nyújtsd ki a tésztát és szaggasd ki a süteményeket. Ha később szeretnél majd rájuk akasztót tenni, már most lyukaszd ki a figurákat.

  5. Ha sütés előtt a süteményeket egy evőkanál tejjel hígított tojás sárgájával lekened, szép fényes, pirosas barna lesz a felületük. Próbálkozhatsz főzőtejszínnel is, amitől csak még fényesebbek lesznek a sütemények.

  6. Sütés előtt is díszítheted a kiszaggatott süteményeket aszalt gyümölcsökkel és magvakkal. A mézeskalácshoz kiválóan passzol a dió, mandula, mogyoró, mák, ánizs, tökmag és a szezámmag is. A kisebb magokat vízbe mártott fogpiszkálóval tudod pontosan elhelyezni.

  7. Süsd meg a figurákat közepesen meleg sütőben

  8. Ha cukormázzal szeretnéd díszíteni a mézeskalács figurákat, várj néhány napot a sütés után, hogy kicsit kiszáradjon a tészta, így nem fog leperegni róla a máz. 

Írómáz – minták rajzolására:

  • 1 tojásfehérje,
  • 2 lapos evőkanál étkezési keményítő,
  • kb. 25 dkg porcukor

A porcukrot szitáld össze a keményítővel. A felét-háromnegyedét add a tojásfehérjéhez és alaposan keverd ki, hogy szép egységes massza legyen. A keményítős porcukorból fokozatosan adj hozzá annyit, hogy a máz igazán sűrű legyen: akkor jó, ha már nem folyékony, de nem is kemény. Egy kisebb adagot tegyél zacskóba és kösd el a végét. A zacskó sarkára csak egy egész pici lyukat vágj.

Terülőmáz – a minták kitöltésére: 

Az írómázból vegyél el egy kisebb mennyiséget, adj hozzá vizet és keverd habosra.

A mázat élelmiszerfestékekkel, vagy természetes színező anyagokkal (cékla-, vagy spenótlé, kurkuma, kávé, kakaó) színezheted is.

A mázzal díszített sütemények néhány óra alatt teljesen megszáradnak.

A lovas mézeskalács tészta kiszúró formákat megvásárolhatod TAnita Lovasboltjában (2030 Érd, Bajcsy Zsilinszky utca 115.) vagy megrendelheted a +36 70 429-0891 telefonszámon, illetve e-mailben az info@tanitalovasboltja.hu címen.

Jó munkát!

A cikk megjelenését a

támogatta.           


TAnita Lovasboltja
Frissítve: 2016.12.08.

Hozzászólások