Fölösleges vagy hasznos? Okoskütyük lovaknak

A lovakat is utolérik a 21. század vívmányai, az okoskütyük. Az okosnyereg után itt a legújabb fejlesztés: a lovak számára készített, fülvédőbe épített zenelejátszó, melynek célja, hogy a ló figyelmét ne vonják el a külső zajok.

Ugróedzés zenei aláfestéssel

Egy 27 éves francia kutató, Hugo Kajdas találmánya a HorseCom névre hallgató eszköz, melynek segítségével lovad munka, vagy akár verseny közben hallgathat zenét. A cél, hogy a patás jobban tudjon koncentrálni lovasa segítségeire, illetve hogy így ki lehessen zárni azokat a zavaró külső zajokat, amik megijeszthetik. Az ötlet nem légből kapott, az ötletgazda testvére ijedős lova számára keresett megoldást.

Az apró készüléket egy speciális fülvédő rejti. A lejátszó Bluetooth kapcsolattal csatlakozik a lovas okostelefonjához, aki nem csak zenét játszhat le hátasának, de a headset segítségével beszélhet is hozzá.

Állatorvosok és viselkedéskutatók pedig már el is készítették a különböző jármódokhoz illő lejátszási listákat. De akár az edzés különböző fázisaihoz is megválaszthatod lovad zenéjét, így a bemelegítés, az edzés és a leléptetés alatt is mást hallgathat, de választhatsz zenét ugróedzéshez és egy laza terephez is.

A készülék ára igen borsos: közel 250.000 forintodba kerül, hogy lovad zenei aláfestés mellett dolgozzon.

Lovadat is felismeri az okosnyereg

Nem a lovaknak szánt fülhallgató az egyetlen okoskütyü a patások körül. Szintén francia cég alkotása a 2016 első felében beharangozott okosnyereg, ami képes követni, hogy a ló melyik jármódban melyik kézen mennyi ideig dolgozott, valamint elemzi a ló mozgásának ritmusát és szimmetriáját is.

A nyereghez tartozó mobil applikáció kielemzi és naplózza az értékeket, így a lovas teljes képet kap arról, hogy mikor milyen intenzív volt az edzés, hány akadályt sikerült leküzdenie lovával. Az alkalmazás jegyzi a vágtaugrások hosszát, és magát a pályát is, valamint érzékeli, ha a ló túlságosan balra vagy jobbra sodródott. Sőt, az okosnyereg az ötödik edzés után már a lovat is felismeri.

A Nagy Testvér a lovadat is figyeli

Világszerte folynak kutatások olyan okoseszközök és szenzorok kifejlesztésére, amellyel a nap 24 órájában figyelemmel kísérheted majd lovadat. Külön érdekesség, hogy egy magyar kutatókat foglalkoztató csapat is dolgozik a projekten.

A cél egy olyan biometrikus eszköz kifejlesztése, amit a ló folyamatosan viselhet és folyamatosan rögzíti a ló élettani paramétereit, aktivitását, a környezeti adatokat, illetve azt, hogy épp hol van. És persze azonnal értesítést küld a lótartónak és az állatorvosnak, ha a lónak valami problémája van.

2017.03.09. Forrás: DailyMail, HorseCom, Racionál Horsemanship

Hozzászólások