Churchill, a katonalovak megmentője

Winston Churchill lovak tízezreinek megmentését biztosította, miután azok Európában ragadtak az első világháború után. A brit hadvezetők széleskörűen hagyatkoztak a patásokra csapatok, fegyverek és ellátmány szállítására. A brit hadvezetés több mint 36 millió fontot költött közel 1,1 millió ló beszerzésére Nagy-Britanniából, Kanadából és az Egyesült Államokból.

Hadügyi dokumentumok szerint lovak tízezrei voltak kitéve annak, hogy áldozatul esnek betegségeknek, a francia vagy belga vágóhídnak, vagy éhen halnak – csupán azért, mert a hivatalnokok nem tudták és nem is különösebben akarták megszervezni hazaszállításukat a harcok befejeztével.

Az akkor 44 éves Churchill hadügyi államtitkári pozíciójában hallott a háborút túlélt lovak ügyéről, amire dühödten reagált és azonnal személyes ügyévé tette. A Szállítmányozási Minisztérium heti 12 000 ló hazaszállítását vállalta el, de végül ennek a negyedét is alig tudták teljesíteni.

Churchill közbenjárása és további dühödt levelei nyomán sikerült további hajókat a lovak hazaszállításába bevonni, és így a hazatérő négylábú hősök számát heti 9.000-re emelni.

Terry Charman, az Imperial War Museum történésze állítása szerint Churchill nagy állatbarát hírében állt és elképzelhető, hogy egyszerűen az állatok jólétéért való aggodalma motiválta. Churchill a háború során szolgált a tüzérségnél is, így saját személvel láthatta, milyen fontos szerepet töltenek be a lovak a frontokon.

Emellett hivatalos feladataihoz is tartozott az ügy. Lloyd George miniszterelnök ugyanis épp azért nevezte ki Churchillt államtitkárnak 1919 januárjában, hogy megsürgesse a katonai leszerelés munkálatait. Churchill pedig tudhatta, hogy a lovak hazaszállításának késlekedése az egész folyamatot komolyan hátráltatta volna.

2015.02.06. Sigmond Tamás, Lovasok.hu
Forrás: Daily Mail, Fotó: Pixabay.com
Frissítve: 2019.02.05.

Hozzászólások