Birkózás lóháton, magyar módra

A lovas birkózás közel sem új sportág. Manapság kezd egyre népszerűbbé válni, főleg Közép- és Kelet-Európában, így hazánkban is, ahol különösen nagy múltra tekint vissza.

A Mátyásföldi Lovas Egylet lovas birkózói
Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

A régi tradicionális birkózástípusok hagyományának megteremtésében az észak-kaukázusi, magyar és kun népcsoportoknak volt a legnagyobb szerepe.  Az ősi magyar úgynevezett „ölre birkózás” lényege, hogy a küzdő felek oldalukhoz szorított kézzel közelednek egymás felé és igyekeznek egymást derekuknál átölelni, hogy azután könnyen a földre kényszerítsék az ellenfelüket. Ezt viszont nem csak a földön művelték, hanem lóháton is. Itt az volt a cél, hogy a lovagló birkózó letaszítsa a földre a szintén ló hátán ülő ellenfelét. Természetesen a szabályzat nem tiltja, hogy átüljön a másik lovára és onnan próbálja leküzdeni a másikat, vagy épp a ló nyakába kapaszkodjon, a lényeg, hogy ne érintse a földet, különben már veszített is.

Ez a jó állóképességet, erőnlétet és találékonyságot igénylő sport egyre népszerűbb programja a várjátékoknak. Az Alföldön például még mindig űzik a lovas birkózást, ahol a hagyomány szerint a csikós legények félmeztelenül, szőrén ülik meg a lovat és páronként küzdenek meg egymással.

Akár a pünkösdi hagyományok közé is sorolhatnánk – a sok kiállandó próba egyike lehet ez is, és a győztest megválasztják a pünkösdi királynak. Idén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban megrendezett pünkösdi megmérettetésen Cseppentő Regő nyerte el ezt a címet.

A lovas birkózás mint önálló sportág jövője felívelni látszik, habár ilyen módon még újdonságnak számít. Versenyeket is rendeznek belőle, mind hazai, mind nemzetközi szinten. Ezeknél természetesen már nem csak a hobbi és a látvány a cél, hanem több szabály is vonatkozik a felekre, valamint – mint az olimpiai kötött és szabad fogású birkózásnál – súlycsoportokra osztott

Budapesten a Mátyásföldi Lovas Egylet néhány tagja foglalkozik kiemelkedően e sporttal és annak jövőjével, ők több versenyt és bemutatót is rendeznek. A szervezők így fogalmaztak: „A megmérettetések célja nem csak a könnyed szórakozás – mulatozás és a játékos versengés, hanem az alakuló, és reményeink szerint később meg is valósuló Magyar Lovas Birkózó Szövetség alapjainak és szabályainak együttes lefektetése.”

A legutóbbi bemutatójuk a Pünkösdi Lovas Napokon volt, 2014. június 7-én a mátyásföldi repülőtéren, ahol mint kiderült, a legjobbjaink már külföldi megmérettetések meghívottjai és esélyes leendő résztvevői is. Idén június elején például a legjobbak Kazahsztánban mérhették össze tudásukat. Országaink szeretik ápolni a közös eredetű lovas kultúrát, és tavaly még tovább fejlődött a két „lovas nemzet” közös hagyományőrzése: például Egerben Kazah-Magyar Lovas Fesztivált rendeztek, tavaly pedig a magyar lovasok Almatiban karikásostor-használatot és honfoglalás kori harcokat játszottak el, a csúcspont pedig az volt, amikor összemérték az erejüket a vendéglátó kazah lovasokkal lovas birkózásban is.

Az idei játékok is sikerekkel és élményekkel gazdagon zárultak, remélhetőleg jó lökést adva ezzel a kultúrák kapcsolatának és a lovas birkózás jövőjének.

2014.06.12. Szajbert Betti, Lovasok.hu
Fotó: Mátyásföldi Lovas Egylet

Hozzászólások