Befogott Szépség – történelmi hintók a prágai Hradzsinban

Történelmi, 18-20. századi hintókból és szánokból nyílt kiállítás a Prágai Vár barokk lovardájában, mely október 19-ig lesz megtekinthető. Emberek százai várták a kora reggeli megnyitót.

A Befogott Szépség (Beauty in Harness) című kiállítás Csehország, Morvaország és Szilézia történelmi közlekedési módjait hivatott bemutatni. Az előkelő hintókon kívül szánok és hordágyak is szerepelnek. A kiállítást korabeli festmények, valamint a szolgálók libériái és gyerekek játékai és nem utolsó sorban a hintóhoz nélkülözhetetlen lovak hámjai teszik teljessé.

"A kiállításon például olyan 18. századbeli hintók láthatók, amelyeket az akkori arisztokrácia, illetve magas egyházi méltóságok használtak. Kiállítottuk Tomás Garrique Masaryknak, Csehszlovákia első államfőjének a hintóját is. Ugyancsak látható az a speciális ágyútalp, amelyen 1937-ben Masaryk, majd néhány évvel ezelőtt, 2011-ben Václav Havel államfő holttestét szállították a temetőbe" – nyilatkozta Jaroslav Sojka, a kiállítás kurátora újságíróknak.

"A Hluboká nad Vltavou kastélyból származó aranyozott, illetve a Cesky Krumlov-i várból származó ezüstözött szánok szintén a kiállítás legszebb darabjai közé tartoznak" – szögezte le Sojka. A 17 kiállított hintó közül a legdíszesebb Antonín Theodor Coloredo-Waldsee egykori olmützi érsek hintója. A 18. század elején készült parádés járművet egykoron hatosfogat húzta. Nagy érdeklődésre számíthat az egykori csehországi lóvasút egyik díszes vagonja is.

A Prágai Vár saját gyűjteményét a különböző intézményektől, múzeumoktól kölcsönzött darabok egészítik ki. Ha a kiállítás ideje alatt hétvégén délelőtt 10 és délután 5 óra között látogatsz ki, különleges programban lehet részed: korhű vagy filmes ruhában csináltathatsz magadról fényképet a lovardában vagy szomszédos kertben.

De ha neked esetleg nem esne útba Prága, vagy inkább a hazai fogatkultúra érdekel, akkor itthon sem maradsz látniveló nélkül. Továbbra is várnak állandó kiállításaikkal Szilvásváradon a Ménesudvar, valamint Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeum.

2014.08.22. Lovasok.hu
Forrás: MTI, kulturanahrade.cz
Képek: praguewelcome.cz


KapcsoLÓdó cikkek:

Új hintót kapott az angol királynő >>

A hercegi esküvő hintója >>

Hozzászólások