Tudj meg mindent a díjlovaglás királynőjéről

Aligha akad olyan lovas, aki ne ismerné az elmúlt évek díjlovaglásának legnagyobb alakját, az ötszörös olimpiai bajnok Isabell Werthet, kinek neve minőségi lófelszerelésekről is visszaköszön. Most képbe hozunk, hogy március 19-én az EQUITANA hatos csarnokában, mikor a világklasszis nyílt edzést tart, már csak egy kérdésed maradjon: miért nem nézted meg őt korábban?

Minden lehetőség adott volt a sikerhez

A 47 éves lovas, az olimpiai részvételek és megszerzett érmek rekordere saját szülei farmján kezdett el lovagolni mindössze ötesztendősen. Minden lehetőség adott volt, hogy sikeres lovassá váljon.

Versenyzői pályafutását díjugratásban és militaryban kezdte, a díjlovaglást 17 évesen próbálta ki. Két esztendővel később, 19 évesen mutatkozott be a világ díjlovas közönsége előtt. S hogy miért volt a váltás? Édesapja egyik barátja, Dr. Uwe-Schulten Baumer a lány tehetségét látva megkérdezte, nem lenne-e kedve kipróbálni az egyik díjlovát.  A többi már mondhati történelem.

Első nagypályás lova, a sárga Gigolo három olimpián (Az 1992-es Barcelonai, az 1996-os Atlantai és a 2000-es Sydney-i olimpián) volt a társa, édesapja barátja, egyben a ló tulajdonosa pedig az edzője.  A 2000-es olimpia után azonban Isabell Werth és Uwe Schulten-Baumer útjai szétváltak, majd újabb edzőváltás helyett 2002-ben Werth már saját sportistállót alapított. 2003-ban az év lovasának választotta a nemzetközi lovassport-közvélemény.

Dr. Uwe-Schulten Baumer, Isabell Werth és Gigolo

Világrekorder, jogász és márkanév

Isabell Werth következő sztárlova Satchmo, akivel a Német Mesterek Tornáján világrekordot állított fel, a díjlovas által valaha elért legmagasabb százalék tekintetében (a rekordot később megdöntötték).

2006-ban a páros megnyerte a világbajnokságot, egyben részese volt a németek csapataranyának. A 2008-as pekingi olimpián a német csapat arany, Werth egyéniben ezüstérmes lett. 2009-ben Lyonban Werth újabb százalék-rekordot állított fel, Zenés Kűrben 90.09%-ot ért el Weihegolddal. 2016-ban Rióban, Weihegold nyergében megismétlődött a pekingi olimpián elért csapat arany és egyéni ezüstérmes eredmény.

Werth a mai napig aktívan versenyez, munkáját egykori csapattársa, Monica Theodorescu segíti.

Isabell Werth civilben jogász, élete párját hivatása által ismerte meg. A Karstadt céggel való munkakapcsolata hozta össze a cég menedzserével Wolfgang Urbannal, akivel azóta is egy párt alkotnak. Egy közös gyermekük van.

Werth neve minőségi, márkás lófelszerelésekről és divatos lovasruházati darabokról is visszaköszön. A Bates/Wintec egyik nyeregtípusát Isabell Werth-tel együttműködve fejlesztették ki, a modell egyike a legkedveltebb díjlovas nyergeknek világszerte.

Az aranyérmes német válogatott Rióban
Isabell Werth, Dorothee Schneider, Sonke Rothenberger és Kristina Broring-Sprehe

Nyílt edzésen és ménszemlén is megcsodálhatod

Isabell Werth nyílt edzése március 19-én tekinthető meg az EQUITANA hatos csarnokában. Pat Parellihez hasonlóan ő is néhány szerencsés kiválasztott lovassal dolgozik majd, emellett az érdeklődőknek itt is lesz lehetőségük kérdéseket feltenni, problémákat kifejteni s hasznos tanácsokkal hazatérni.

Akinek ekkor nem nyílik alkalma megnézni az ötszörös olimpiai bajnokot nyeregben, az vasárnap még bepótolhatja a ménszemlén, ahol Isabell Werth a nagy genetikai értékkel és teljesítménnyel rendelkező fedezőmént, Belantist mutatja be nyereg alatt. Mindkét eseményre külön belépőjegy megváltása szükséges.

Fődíj: vásárbelépő három napra, és szállás két éjszakára
2017. január 19. és 2017. március 10. között és nyerd meg a fődíjat:
  • három napra szóló vásárbelépőt az  EQUITANA-ra két fő részére
  • belépőt a HOP TOP Show-ra két fő részére
  • szállást két főnek két éjszakára Essenben

2017.01.30. Andics Bernadett, Lovasok.hu
Forrás: Equitana.com
Fotók: Worlddressagemasters.com,
Schindlhof.atDressage-international.com

Hozzászólások