Lovassport szinte minden szinten az Equitanán

Lovas tehetségkutató show, fogathajtó verseny, fedettpályás military, kutyás trail verseny, jelmezes díjugratás, barokk lófajták zenés kűrje – az EQUITANA 2017-ben is adrenalinnövelő lovasversenyekkel szögezi a nézőket a lelátókra. Ha szereted a látványos, különleges lovas produkciókat, akkor utazz a Lovasok.hu-val az EQUITANA-ra és a 3 napos vásárbelépőt ajándékba kapod!

Az Equitanán már hagyomány, hogy nemcsak kiállítások, bemutatók, hanem versenyek is színesítik a programokat. A tematikus napokhoz hasonló a sokszínűség a versenyek kínálatában is visszaköszön.

KATINA Showcup – a lovas tehetségkutató

A KATINA Showcup résztvevői életük során először lépnek nagyközönség elé. Az online nevezési időszak már javában zajlik, hamarosan le is zárul. A jelentkezők közül ezután szavazással választják ki azt a kilenc szerencsés lovast, aki produkciójával bemutatkozhat az ötezer fős közönség és a szigorú zsűri előtt. Ám a pontozás nem csak a zsűri feladata. A technikai és művészi pontszámokért ők felelnek, ám – hasonlóan a zenei tehetségkutatókhoz  – a közönség véleménye ugyanúgy számít. A pontszámok harmadát ugyanis a nézők ítélik oda.

A „produkció” kifejezés itt nem túlzás, a quadrille-lovaglástól a szabadidomításon át a kosztümös bemutatókig sokféleképpen mutatkoznak be az „elsőbálozók”. A rendezvény nem titkolt célja a tehetségek felfedezése, az így reflektorfénybe kerülő lovasok és lovaik joggal számíthatnak a későbbiekben is figyelemre és további meghívásokra.

Fogathajtás profikkal

A VOLVO Fogathajtó Kupa mezőnyébe már profikat is várnak a szervezők.  A március 21-én, kedden rajtoló nemzetközi versenyen egyes-, kettes,- és négyesfogathajtó számokat tekinthetnek meg a fogathajtás szerelmesei.

Mert miért ne lehetne military verseny fedelesben?

Érdekes, merőben új, s épp ezért még talán szokatlan versenyszám az USG fedettpályás military verseny. Március 22-én a hatos csarnokban természetes akadályok épülnek, bokrok nőnek, mászatók magasodnak, fatörzsek gördülnek! A nemzetközi mezőnyben több világklasszist is láthat majd a közönség.

Igazi munkalovak versenyei

A csütörtöki nap a western lovasoké. A Böckmann Reining Kupa nemcsak brilliáns lovasokat, hanem szakértő kommmentátorokat is felvonultat. A cutting (IDEXX Kupa néven) sem maradhat ki a programból, 8-10 ló-lovas páros dolgozik majd a marhákkal. A párosoknak két és fél perc áll rendelkezésre, hogy a kiválasztott egyedet leválasszák a csordától.

Az igazi munkalovak minden ismérvét, a ló és lovas partnerségét élőben ismerheti meg a nagyközönség. A hatos csarnokban zajló versenyek méltó kiegészítő elemei a hetes csarnokban zajló bemutatóknak, nyílt edzéseknek, előadásoknak, melyekkel folyamatosan várják a western stílus barátait.

Ló-kutya-ember: a legjobb trió verseng az Equitanán

Az ember másik legjobb barátja és munkatársa, a kutya is pályára lép az Equitanán. A Deukavallo lótápokat forgalmazó cég neve fémjelzi a ló-kutya-ember alkotta csapatok versengését. A trail versenyben megmérettetik a valódi engedelmesség, egymásra utaltság, bizalom, magyarán az igazi csapatmunka.

A hazánkban talán még nem is látott kutyás trailversenyben 10-12 trió indulhat. A pályán – ahogyan a hagyományos trailben is – az idő és a hibátlan teljesítés egyaránt számít, ehhez még  pontozzák ember és állat harmóniáját. A rendkívül érdekesnek és izgalmasnak ígérkező verseny március 24-én, pénteken lesz látható a hatos csarnokban.

Belépő ingyen? IGEN!
Utazz az EQUITANA-ra a Lovasok.hu-val és a 3 napos vásárbelépőt ajándékba kapod!
 
 

Andalúzok, lusitanók és camargue-i lovak csatája

Sokak számára – főleg hazánkban – szintén újdonság a Working Equitation versenyszám. Gyökere az ibériai marhapásztoroknál keresendő, ám mára szinte önálló szakággá nőtte ki magát. A ló és lovas csapatmunkájáról, a ló idomítottságáról és a lovas technikai tudásáról képet adó, rendkívül látványos verseny díjlovaglásból, trailből, gyorsasági trailből és terelésből áll.

A spanyol-nápolyi fajtacsoport képviseletében az andalúzok, lusitanók, valamint a franciák híres camargue-i lovai a lovasok legkedveltebb segítőtársai ebben a műfajban. Nem véletlenül, hiszen a munkalovaglásnak ezen ága Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban őshonos. 

Az Equitana keretein belül, a március 24-én, pénteken zajló LOUVEN Working Equitation versenyen rövidített formában zajlanak majd a munkalovaglás versenyszámai. Először kb. kétperces díjlovas programot mutatnak be az indulók. Ezután a trail következik, ahol a feladatokat a hagyományos idomítólovaglásból ismert, magasfokú képzettséget és engedelmességet megkívánó elemekkel, sorozat-ugrásváltásokkal, perdülésekkel, s egyéb, nehézosztályú elemekel, kell megoldani. Ezután következik a gyorsasági trail, ahol az idő és a hiba is számít. A terelés ezúttal kimarad a programból.

Amikor a jelmez legalább olyan fontos, mint az ugróképesség

Az újoncok az ugrópályán is bemutatkozhatnak, a Golden Jumper Cup-on, mely tulajdonképpen egy póni stílusverseny. A fiatal lovasok jelmezben lovagolnak a pályára, amit persze ugyanúgy pontoz majd a zsűri, mint a minél gyorsabban és pontosabban történő végrehajtást. A legjobb jelmezért különdíj jár majd, s korántsem biztos, hogy az az ifjú lovas nyeri majd el, aki a legjobban teljesítette az akadálypályát.

Fődíj: vásárbelépő három napra, és szállás két éjszakára
2017. január 19. és 2017. március 10. között és nyerd meg a fődíjat:
  • három napra szóló vásárbelépőt az  EQUITANA-ra két fő részére
  • belépőt a HOP TOP Show-ra két fő részére
  • szállást két főnek két éjszakára Essenben

Kűrök, melyektől tuti beleszeretsz a díjlovaglásba

Március 26-án a barokk lovaké a pálya.  Az úgynevezett barokk lófajták képviselői és lovasaik hagyományos díjlovas programokban, közép- és nehézosztályban teszik próbára tudásukat. A többfordulós válogató végül majd hat párosra redukálja az indulókat, akik aztán – immár az általuk képviselt irányzathoz és a lófajtájához illő ruhában és felszereléssel zenés kűrt lovagolnak. A győztes elnyeri az Equitana barokk lófajtáknak kiírt kupáját.

A hagyományos kosztümökben fellépő lovasok és a stílusosan felszerelt lovak versengése kihagyhatatlan programnak ígérkezik! Annál is inkább, hiszen a díjlovaglásban a zenés kűr egy olyan versenyszám, mely még a laikusok számára is jól átlátható, érthető élményt nyújt.

A versenyek látogatásához nem szükséges külön belépőjegy. A versenyek az Equitana hatos csarnokában zajlanak majd.

2017.01.18. Andics Bernadett, Lovasok.hu
Forrás és fotók: Equitana.com

Hozzászólások