Élőben tanulhatsz Pat Parellitől

Tanulj a természetes lóhoz állás egyik legnagyobb élő legendájától, Pat Parellitől. A példaértékű lovasember kiválasztott ló-lovas párosokkal első alkalommal tart nyílt edzést március 23-án, a lovassportok világvásárán, az EQUITANA-n. Utazz a Lovasok.hu-val Essenbe és a 3 napos vásárbelépőt ajándékba kapod!

Fotó: Parelli.com

 

A leggyorsabb és legszerencsésebb német kiválasztottak saját lovukkal is részt vehetnek Pat Parelli nyílt edzésén, ám a külföldről érkező látogatóknak is egyedülálló lehetőség a természetes lóhoz állás egyik legnagyobb, ma is élő legendájától tanulni.

2011 és 2013 után Parelli már harmadik alkalommal lesz az Equitana vendége. Ebből is látszik, hogy a szervezők a lovaglás, lótartás palettájának minden színfoltjára gondoltak, a lovas versenyző ugyanúgy megtalálja a neki tetsző programot, számára szimpatikus, példaértékű lovasembert, mint a szabadidőlovas vagy épp a természetes lókiképzést kedvelő látogató.

Belépő ingyen? IGEN!
Utazz az EQUITANA-ra a Lovasok.hu-val és a 3 napos vásárbelépőt ajándékba kapod!
 
 

Lovasok tanítója, lovak kiképzője

Parelli munkássága ugyan egyértelműen a Horsemanship Nap kategóriájába tartozik (pénteki tematikus nap az Equitanán), nyílt edzése a csütörtöki, a westernlovaglásnak szentelt tematikus napra esik.

Parelli maga is rodeólovasként kezdte pályafutását. Már kilencesztendősen istállófiúként dolgozott, 17 évesen került John Hawkins rodeó-tréner keze alá. A köztes évek nem múltak el nyomtalanul, a kisfiúból lett kamasz mind a környezetében lévő lovasemberektől, mind a lovaktól (és elsősorban tőlük) rengeteget tanult. Saját véleménye, ötletei már ekkor szárba szökkentek. Hawkins tréner keze alatt 1972-ben elnyerte az Év Szőrén Lovagló Rodeósa címet. A dicsőség nem vakította el, már ekkor eltölkélte, hogy a lovasoknak tanítója, a lovaknak pedig kiképzője lesz. Méncsikók elindításával kezdte, ám az emberek hozzáállását látva maga körül, majdhogynem el is ment a kedve.

Ám ekkor két emberrel is találkozott, akik segítettek fordítani a csüggedt fiatal lókiképző pályafutásán. Egyikük az ausztrál Tony Ernest (civilben kung-fu mester és zeneművész) volt, aki maga is sokat tanult a lovaktól. Másikuk Henry Troy, kaliforniai ló- és lovaskiképző, aki lovasversenyzők és lovaik munkáját segítette, edzésmódszereiben a pszichológia és a kommunikáció eszközeit felhasználva. Utóbbi keze alatt és teljes támogatásával kezdett el új lendülettel, lelkesedéssel dolgozni Pat Parelli. Érdeklődése nem csak a lovakra, de az öszvérekre is kiterjedt, olyannyira, hogy 1980-ban megalapította az Amerikai Öszvér Szövetséget.

Ray Hunt (1929-2009) munkában – Fotó: Stellastud.com

Közvetve több lónak segített, mint közvetlenül tehette volna

Pat Parelli hamarosan arra is rájött, hogy a lovaktól tanultakat az emberek nyelvére is le tudja fordítani. Úgy gondolta hasznosabb, ha a lovasoknak, kiképzőknek, lótartóknak segít, s nem közvetlenül a lovaiknak. Jó döntés volt, hiszen így emberek százezreinek hozzáállását fordíthatta lóbarátabbá, ezzel pedig több állatnak segített, mint ahogyan azt közvetlenül tehette volna. Saját nevével fémjelzett rendszerét 1981-ben kezdte el részletesen kidolgozni.

1983-ban találkozott a horsemanship akkor még élő, máig ikonikus alakjaival, Tom Dorrance-szel, Ray Hunttal és Ronnie Willis-szel. Pár év múlva lépett be az életébe Dr. Robert M. Miller. A hazánkban kevésbé ismert állatorvos Miller amellett, hogy számos természetes lókiképző mentora, szakkönyvek szerzője és társszerzője, maga is a természetes lókiképzés képviselője. A bevésődés (imprinting) jelenségét felhasználva, a ló korai nevelésének atyja.

Bill Dorrance (1906-1999) 94 éves koráig lovagolt, képzett lovakat – Fotó: Billdorrance.com

Tiszteletre, bizalomra és kommunikációra épülő módszer

Parelli 1982-ben tartotta meg első saját előadását, melyben ismertette az évek alatt kikristályosodott módszert, melyet mára világszerte ismernek a természetes lóhoz állás, azaz a natural horsemanship barátai. A tiszteletre, bizalomra és ember-állat közötti kommunikációra épülő kiképzési módszert mára világszerte elismerik. Filozófiája messze túlmutat a hétköznapi lovasok többsége által ismert hét játékon.

Pat Parelli első fellépése óta több mint kétmillió emberrel osztotta meg tapasztalatait. Legismertebb diákjai között ott van II. Erzsébet angol királynő, az egykori amerikai elnök, Ronald Reagan, és az általunk leginkább Magnumként ismert színész, Tom Selleck. Kétszázezer diák vesz részt Savvy Club nevű távoktatási programjában, s világszerte négyszáz instruktor ismerteti meg a világgal Parelli filozófiáját, úgy elméletben, mint gyakorlatban.

Társak a munkában és az életben is

Patet második felesége, Linda is segíti munkájában. Közös sorsuk nem mindennapi módon kezdődött. Linda, akinek díjlovasversenyzőként saját lovával nem volt túl zökkenőmentes kapcsolata abban az időben, betért egy lovasboltba. Ott lett figyelmes egy videóra, melyen egy Pat Parelli nevű cowboy tökéletes sorozat-ugrásváltásokat, sliding stop-okat, spineket mutatott be. Linda csak akkor ámult el még jobban a látottakon, amikor konstatálta, ló és lovasa kantár nélkül dolgoztak. Nem habozott, jelentkezett Pat kurzusára. A részvétel olyan mély benyomást tett rá, hogy nekiállt hazájában, Ausztráliában terjeszteni, megismertetni először csak a Parelli által használt eszközöket, majd később kurzust is szervezett. Az ismeretségből barátság, majd szerelem lett. "Egy havas téli estén felhívott és közölte: nem tudok nélküled élni…" – emlékezett vissza Linda. A cowboy és a díjlovas ezután összeházasodtak.

A feleség ma már ötcsillagos Parelli főinstruktor, s mint ilyen, aktívan részt vesz a mára fogalommá vált filozófia és módszer terjesztésében. Kurzusokat szervez, cikkeket ír, televízós megjelenésekről egyeztet, a távoktatás videóanyagáért felel, Pat oldalán maga is részt vesz a bemutatókon, konferenciákon.

Linda Parelli – Fotó: Cowgirlmagazine.com 

Egy életre nyomot hagy benned a találkozás

Az Equitanán első alkalommal vehet részt néhány szerencsés ló-lovas páros Pat Parelli kétórás, nyílt edzésén. A jelentkezők minden bizonnyal inkább a szabadidőlovasok, westernesek és a természetes lóhoz-állás barátai közül kerülnek majd kiválasztásra, ám mindenképpen érdekes és tanulságos lesz a nézők számára, hogyan dolgozik majd Parelli az életében először látott lovakkal és lovasokkal. Annál is inkább, mert ezúttal nem egy kurzus első állomását, hanem egy szóló edzést láthatsz majd, egyetlen alkalmat, melyet ezúttal nem követnek továbbiak. Így is biztos lehetsz benne, hogy a példaértékű lovasemberrel való személyes találkozás egy életre nyomot hagy majd nemcsak a kiválasztott résztvevőkben, hanem a ring szélén állókban is.

Pat Parelli nyílt edzése 2017. március 23-án, 20 órakor kezdődik az Equitana 6-os csarnokában. A rendezvény külön belépőjeggyel látogatható.

 

2017.01.09. Andics Bernadett, Lovasok.hu

 

Hozzászólások