Adrenalin és ováció: Füzér lovasa nyerte a Nemzeti Vágtát

Kun Ferenc és Colonia Victoria a célegyenesben gyújtotta be a rakétákat, és huszáros hajrával, elképesztő üdvrivalgás kíséretében nyerte a 9. Nemzeti Vágta döntőjét a Hősök terén. A leggyorsabb páros Füzér számára szerzett dicsőséget. A Szentkirályi Fair Play Díjat Kecskemét lovasa vehette át.

A füzéri Kun Ferenc és lova, Colonia Victoria bravúros győzelmet aratott
Fotó: Nemzeti Vágta

A magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasverseny idén is vállalkozó kedvű lovasok százait mozgatta meg a Kárpát-medencében, akik közül 12 magyarországi és négy határon túli elővágta eredménye alapján derült ki, hogy kik képviselhetik településeiket a magyarság legnagyobb modern kori lovas ünnepén.

Hajdú László sportszerűségét díjazta a Szentkirályi

Idén is odaítélték a Szentkirályi Fair Play Díjat a Nemzeti Vágta legsportszerűbb résztvevőjének. A 2015-ben, hagyományteremtő szándékkal alapított kitüntetést ezúttal Hajdú László, Kecskemét lovasa érdemelte ki

A Szentkirályi Fair Play Díjat 2015-ben osztották ki először a Nemzeti Vágta döntőjében, majd a Budapesten megrendezett Lovas Világkupán is odaítélték. A díjat a mezőny azon résztvevője nyerheti el, aki a verseny szellemiségét és szabályait a leginkább tiszteletben tartja és sportszerű magatartásával példát mutat versenytársai és a közönség számára. 

Hajdú László és jól megérdemelt díja

Idén Kecskemét lovasa nyerte el az elismerést, aki feladta a döntőben való indulás lehetőségét azért, hogy sérült lovát kímélje. A díj odaítélésekor egyhangúlag a lovas mellett voksolt a Szentkirályi Fair Play Díjat odaítélő bizottság, amelynek tagjai:

  • Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke
  • Lázár Zoltán és Mondok József társelnökök
  • Babochay György, a Nemzeti Vágta versenybíróságának elnöke
  • Balogh Levente, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvizet tulajdonló Central Europe Mineral Water Holding elnöke   

A döntőben Szentkirály színeiben Csiki Árpád Lord Black nevű lovával versenyezve a harmadik helyen végzett. A település szereplésével idén is folytatódott az, a Vágta mezőnyében egyedülállónak számító hagyomány, hogy Szentkirályt egy helyi zsoké képviseli, helyi tulajdonos lovával, helyi vállalat támogatásával rajthoz állva.

„A magyar sport támogatása a kezdetek óta fontos a Szentkirályi számára, a Szentkirályi Fair Play Díj megalapításával pedig az etikus, tisztességes versenyre szeretnénk motiválni a versenyzőket, amiben vállalatként magunk is igyekszünk példát mutatni. Nagy öröm számunkra, hogy már másodszor adhatjuk át ezt az elismerést a Nemzeti Vágtán, ráadásul úgy, hogy Szentkirály is a mezőnyt erősíti.” – mondta el Balogh Levente, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvizet tulajdonló Central Europe Mineral Water Holding elnöke, a díj megalapítója.

A sztárok is lóra ültek

A Nemzeti Vágta kísérőprogramjai az elmúlt években maguk is rangos helyet vívtak ki a hazai lovas viadalok között. Sokan pont azért látogattak ki a monumentális programsorozatra, hogy kedvenceiknek szurkoljanak az Adrenalin Kocsitoló versenyen vagy épp a Jótékonysági Sztárfutamban. Előbbi versenyszámban a vízilabdások szerezték meg a győzelmet Bőcs, illetve Kocs csapata előtt, míg az OTP Bank Jótékonysági Sztárfutamot izgalmas versenyben Sipos Imre nyerte Fokos Kicsi Lány nyergében. A színész-rendező az OTP Bank által felajánlott 500.000 forintos pénzdíját a Magyar Lovasterápia Szövetségnek ajánlotta fel.

Sipos Imre és Fokos Kicsi Lány magabiztosan győzött – Fotó: Nemzeti Vágta

A célfotó alapján második helyen Stohl András futott be, aki fél kengyellel versenyzett. A harmadik Barabás Kiss Zoltán, a negyedik Nagy Ervin lett. A sztárfutam egyetlen női versenyzője, Puzsa Patrícia nem tudott elindulni a versenyen, a lova túlságosan ideges volt és már a felvezető körben kétszer ledobta magáról a színésznőt, aki a visszalépés mellett döntött.

A Hősök terén felállított speciális versenypályán 71 magyarországi és határon túli település lovasa mérte össze sebességét az elő-, és középfutamokon. Az izgalmas versenyek között látványos lovas programok biztosították a felejthetetlen pillanatokat. A közönség a hagyományokat éltető bemutatók között idén is szurkolhatott a Fogatvágta vakmerő biga-hajtóinak, a fékezhetetlen kishuszároknak és a csillagokat megcélzó díjugratóknak is.

Az Andrássy úton felállított Vágta Korzóra, a résztvevő települések ételeit bemutató Országkonyhára több tízezren látogattak ki, a döntőt a közmédia közvetítette.

Kassai Lajos és lovasíjászai mindkét nap bemutatták, hogyan követik azt, amit őseink követtek
Fotó: Lovasok.hu

Az idei volt a legnyíltabb futam a Nemzetközi Vágták történelmében

11 ország legjobb lovasa állt rajthoz a Báboln Nemzeti Ménesbirtok gyönyörű shagya arab lovain a Nemzeti Vágta vasárnapi nemzetközi futamaiban.

A legjobb hat lovas a Nemzeti Vágta döntője előtt mérte össze tudását elképesztően szoros küzdelemben. Másfél körrel a cél előtt még Katar és Csehország lovasa galoppozott az élen, de végig nagyon egyben volt a mezőny. Katar egészen az utolsó 200 méterig tartani tudta pozícióját, azonban a célegyenesben lova elfáradt, és a sokáig hatodik helyen galoppozó Szlovénia lovasa kívülről előzve bravúros győzelmet aratott Csehország és Katar előtt.

Teodor Kolaric-ért szólt tehát a szlovén himnusz, a negyedik, ötödik és hatodik helyen Szlovákia, Szerbia és Oroszország lovasa végzett. A döntőbe jutottakon kívül az Egyesült Államok, Románia, Franciaország, Mongólia és Magyarország lovasa versenyzett a nemzetközi futamon. Hazánkat méltó módon Ribárszki Sándor, Overdose trénere képviselte.

Ribárszki Sándor kihozta lovából a maximumot a Nemzetközi Vágta második elődöntőjében – Fotó: Nemzeti Vágta

Kiélezett versengés az utolsó másodpercekig

A 2016-os Nemzeti Vágta döntő futamában rajthoz álló öt versenyző közül csupán egy páros versenyzett már korábban is a döntőben: a kétszeres győztes My Boy Mennydörgés és Németh János nagy rutinnal állt rajthoz. A közönség favoritja azonban idén nem a bajai, hanem a szentkirályi páros volt, Csiki Árpádra és Lord Black-re rekordösszeggel fogadtak a nézők, hiszen fölényes középfutam győzelemmel jutottak az esti döntőbe. Pedig a középfutamokban Füzér és Csemő lovasa volt a leggyorsabb, aki erre a felállásra tippelt, nagy összeget kaszálhatott.

Németh János, Baja lovasa fej-fej mellett galoppozott Csemő indulójával, amikor is az első kör végén leesett lováról, My Boy Mennydörgés így lovas nélkül folytatta a futamot. Csemő lovasa, Petrik Tamás továbbra is meg tudta tartani előnyét, szorosan nyomában a szentkirályi Csiki Árpáddal.

Azonban a célegyenesre fordulva a sokáig harmadik helyen galoppozó Füzér lovasa begyújtotta a rakétákat, és elképesztő iramban előzte meg a szentkirályi, majd a csemői lovast is. A sort Tata színeiben Baumann Adrienn és Balu Gidran-47 (Bajnok) zárta. 

A kitartó Colonia Victoria elsőként átgaloppozva a célon 2016 leggyorsabb lova címet érdemelte ki, Füzér számára hozva dicsőséget, és ötmillió forintot. Kun Ferenc a Nemzeti Vágta vándordíját, az 1848-as huszárszablyát emelhette a magasba.

A döntőben másodikként befutó Petrik Tamás, Csemő lovasa egymillió forintos, a harmadik helyezett Csiki Árpád, Szentkirály versenyzője félmillió forintos jutalmat kapott, a további két döntős 300-300 ezer forintot vihetett haza.

A 2016-os Nemzeti Vágta döntő futama – Fotó: Lovasok.hu

A 2016-os Nemzeti Vágtára a három nap alatt 120.000 látogatónál is többen voltak kíváncsiak.

2016.09.19. Horváth Annamari, Lovasok.hu,
Forrás: MTI, Nemzeti Vágta

Hozzászólások