Lovasok.hu
  

Szabad szemmel - Hemző Károly fotókiállítása lovas fotókkal
A huszadik századi magyar fotográfia egyik legfontosabb alkotója – a három éve elhunyt Hemző Károly életmű-tárlata 2015. december 4-től látható a Magyar Nemzeti Múzeumban. A kiállítás egyik termét a lovaknak szentelik, hiszen lovak fotózása volt a művész egyik kedvenc témája.

  • Időpont: 2015. december 4 - 2016. március 15.
  • Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, 1088 Budapest Múzeum krt. 14–16.

Magyarország a fotóművészet terén nagyhatalomnak számít, és Hemző Károly pozitív életszemlélettől sugárzó fényképeivel - hasonlóan André Kertészhez és Robert Capához - a legnagyobbak közé tartozik - fogalmazott a megnyitón Tomka Gábor, a múzeum főigazgató-helyettese.

Szarka Klára fotótörténész, a kiállítás kurátora elmondta: Hemző Károly egyike a 20. század második felének kiemelkedő magyar fotográfusainak, életműve több mint 250 ezer fényképkockát foglal magába.

A 2015. december 4-től látogatható, 700 négyzetméteren elterülő Szabad szemmel - Fotó Hemző című kiállítás részeként összesen több mint kétszáz, jelentős részben fekete-fehér felvétel  - vintage kópia és az eredeti negatívról készült nagyítás - tekinthető meg, valamint további több száz képpel vetítések formájában ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A kiállítás első része a sportfotós Hemző Károlyt idézi meg. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója szerint Hemző Károly olyan istenadta tehetség volt, aki a kor technikai követelményeinek megfelelően képes volt előre látni mi fog történni a pályán. Hozzáfűzte: az 1950-es években Hemző Károly pályakezdő fotósként az akkori magyar sport fellegvárában, a Honvéd Sportklubnál többek között az Aranycsapat tagjairól készíthetett bravúros felvételeket.

Szabó Lajos szintén kiemelte azt is, hogy a kiállítás anyagának csaknem felét olyan elveszettnek gondolt fotók adják, amelyeket korábban sosem láthatott a közönség.

A kiállítás második részében Hemző Károly pályájának 1967-től kezdődő bő két évtizedes korszaka kerül terítékre, amikor a csakis a külföld számára megjelenő Magyar Szemle munkatársaként, képszerkesztőként Hemző Károly a szakma aktív alakítójává vált. 

Kedvenc témái közé tartozott ekkoriban a budapesti élet megörökítése, de számos képe született a Dunakanyarról, Szentendréről, a Balatonról, valamint az olyan "lovas" helyekről is, mint a Hortobágy, Bugac vagy Apajpuszta.

Az életmű kiemelkedő részének tekintett lovakról készített fényképekkel külön terem foglalkozik, emellett a tárlat kiemelt figyelmet szentel annak is, miként hatott Hemző Károly a fotósok újabb generációira. Utóbbi részben, ahol megtekinthetőek Hemző Károly fotósfelszerelésének darabjai is, többek között olyan neves fotográfusok, mint Korniss Péter, Keleti Éva és Bánkúti András videofelvételeken vallanak a művészről.

A számos dokumentummal, interaktív vetítésekkel és a korszak megidézésében segítő installációkkal színesített kiállítás március 15-ig megtekinthető.

További információ:

Szily Marianna
+ 36 30 4797263
+ 36 1 327 77 18
Magyar Nemzeti Múzeum
1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

2015.12.04. Forrás: MTI, www.mnm.hu

Időpont:

2015 December 4. - 2016 Március 15.
Helyszín:

Budapest VIII. (Magyarország)
Hozzászólások:


Közelgő események:
  • Ügető versenynapok a Kincsem Parkban
    Március 24.
  • Ügető versenynapok a Kincsem Parkban
    Március 31.
  • Tavaszi Lóverseny és Food Truck Show
    Május 4. - 6.

 
Horze Lovasáruház   Decathlon   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Vetashop webáruház   Barefoot   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés