Lovasok.hu
  

Fedezd fel a szilvásváradi ménest a Lovasok.hu-val!
Bepillantanál Európa legrégebbi kultúrló fajtájának, a lipicainak több mint 60 éve otthont adó Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad életébe? Akkor tarts a Lovasok.hu-val! Szalajka-völgyi kirándulással és kisvonatozással egybekötött fogatos méneslátogatásunk során megismerheted büszkeségünket, a lipicait.

 • Időpont: 2017. április 22., szombat
 • Helyszín: Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad
 • Ár: 14.900 Ft
 • Lovasok.hu Klubkártyával* 10% kedvezményt kapsz a kirándulás árából. Igényelj Lovasok.hu Klubkártyát* és válts jegyet a Lovasok.hu szilvásváradi kirándulására mindössze 13.410 Ft-ért: www.lovasok.hu/sales/klubkartya
  Egy klubkártyával csak egy fő vehet igénybe 10% kedvezményt a kirándulás árából.

2017. április 22-én buszos kirándulás kereteiben látogatjuk meg az Állami Ménesgazdaságot Szilvásváradon. Jobb ha sietsz, hiszen a programra óriási az érdeklődés, néhány nap alatt több mint 100 fő jelezte előzetesen részvételi szándékát.

Programtervezet:

 • Utazás autóbusszal Budapestről.
 • Indulás a kora reggeli órákban.
 • Délelőtt lipicai fogatokkal járjuk körbe az Állami Ménesgazdaságot. Kísérőnk egész nap Dr. Pataki Balázs lipicai tenyésztésvezető. Meglátogatjuk a törzsmén istállót, a lovas történeti kiállítást, a legelő ménest és a kocsimúzeumot egyaránt.
 • A fogatos méneslátogatás után a Szalajka völgyben ebédelünk, délután pedig egy könnyed, kb. 2 kilométeres túrára invitáljuk kedves vendégeinket a Bükkben (Gloriette-tisztás, Fátyol vízesés, Ősember-barlang).
 • A kirándulás után kisvasúttal térünk vissza a Szilvásváradra. 

A program ára: 

Ár: 14.900 Ft/fő. Ebéd opcionálisan rendelhető 2.500 Ft/fő áron.
Lovasok.hu Klubkártyával* 10% kedvezményt kapsz a kirándulás árából. Igényelj Lovasok.hu Klubkártyát* és válts jegyet a Lovasok.hu szilvásváradi kirándulására mindössze 13.410 Ft-ért: www.lovasok.hu/sales/klubkartya

Egy klubkártyával csak egy fő vehet igénybe 10% kedvezményt a kirándulás árából.

Bár a lipicai ló a szlovéniai Lipicán alakult ki, a fajta teljes joggal került be kiemelt genetikai értékkel bíró hagyományos magyar lófajtáink közé.

A 19. század óta Magyarországon

A lipicai fajta első ménesét 1580-ban a Trieszt melletti kis faluban, Lipizzán alapították a Habsburg uralkodóház számára: "Itt a legjobb lovakat tenyésszék, melyek a császári udvar számára lesznek elővezetve. Ezek a legkiválóbb és legtűrőképesebb lovak legyenek. Kemény és füves talajon járjanak ott, ahol kevés fű nő.”

A magyarországi lipicai lótenyésztés az 1800-as évek elejére vezethető vissza, amikor Napóleon seregei elől menekítve Mezőhegyesre telepítették át a ménest Lipicáról. A háborús veszélyek elmúltával sem tért minden ló vissza Lipicára, hanem a közben felduzzadt ménes egy része a mezőhegyesi katonai ménesben maradt.

A közel hét évtizedes mezőhegyesi röghatás következtében azonban kezdett megváltozni a fajtajelleg: a lovak tömegesedtek, rámásodtak és egyben a hegyvidéki lovakat jellemző szervezeti szilárdságukból is veszítettek, ezért 1874-75-ben áttelepítették őket Erdélybe, Fogarasra.

Több mint 60 éve Szilvásváradon

1912-ben az I. világháború elől menekítve az akkori Földművelésügyi Minisztérium döntést hozott a lipicai lovak Bábolnai Ménesbe való áthelyezésére, majd 1950-ben a fajta karakterének megőrzése érdekében a Bükk hegységben Szilvásváradon és Csipkéskúton talált otthonra az ötvenes években. Ez az a tájegység, mely természeti adottságaiban leginkább hasonlít a fajta kitenyésztésének eredeti helyéhez, Lipicához, így hosszú távon garantálja e tradicionális fajta környezet által befolyásolt jellegének megőrzését.

A lipicai igen tanulékony, nagyon engedelmes, jó munkakészségű fajta. Kemény, ellenálló, nem nagy igényű ló, egyedülállóan akciós, ruganyos mozgással, ami elsősorban fogathajtásra és díjlovaglásra alkalmas.

Ha hiszed, ha nem hiszed, járj utána velünk!

Rabul ejtett ez a kecsesen lebegő, gazdagon izmolt, intelligens lófajta? Könnyen lehet, hogy egy életre szóló barátság kezdete lesz a Lovasok.hu szilvásváradi buszos kirándulása, ahol szebbnél-szebb lovak bizonyítják a fajta kíválóságát.

Regisztrálj, hogy elsőként értesülj a Szalajka-völgyi kirándulással és kisvonatozással egybekötött fogatos méneslátogatás részleteiről: 

*A Lovasok.hu Klubtagság díja 990 Ft/hó. A tagság ismétlődő bankkártyás fizetéssel igényelhető. A kártyáról havi 990 forint összeg kerül levonásra. A tagság egy kattintással bármikor lemondható.

2017.03.21. Lovasok.hu

Időpont:

Április 22. 07:00 20:00
Helyszín:

Hozzászólások:


Közelgő események:
 • Free Horse Style Akadémiai Képzések Török Györggyel
    Január 1. - December 31.
 • Kapcsolódj ki az Equital Lovasudvarban
    Január 1. - 2018 1.
 • Kétnapos ópusztaszeri lovas program csoportok számára
    Január 1. - December 31.
 • Free Horse Style Alapképzés Török Györggyel
    Január 1. - December 31.
 • Ügető versenynap a Kincsem Parkban
    December 16. 14:00 18:00
 • Díjlovagló Verseny Szentán 2017. december 17-én
    December 17.
 • Szürke marha gulya őszi behajtása lóháton Ópusztaszeren
    December 23.
 • Ügető versenynap a Kincsem Parkban
    December 26. 14:00 18:00
 • Ünnepi lovaglás az Ópusztaszeri Akhal Teke Ménessel 2017. december 28-án
    December 28.
 • Ügető versenynap a Kincsem Parkban
    December 31. 14:00 18:00
 • Ügetőszilveszter
    December 31. 13:00 21:00
 • Családi Szilveszter a Balatonnál
    December 31. - 2018 Január 1.
 • Induljunk el! - Kurzusok
    2018 Január 12. - 14.

 
Horze Lovasáruház   Decathlon   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Vetashop webáruház   Barefoot   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés