Lovasok.hu
  

Mi vagyunk a huszárok - állandó kiállítás a sárvári Nádasdy Múzeumban
Mi vagyunk a huszárok címmel nyílt meg ismét Magyarország egyetlen állandó huszárkiállítása, amely július 23-tól a sárvári Nádasdy Múzeumban megújult, kibővült és az eddiginél is izgalmasabb anyaggal várja a látogatókat.

  • Időpont: 2015. július - augusztus, keddtől vasárnapig, 9-21 óráig
  • Helyszín: Nádasdy Ferenc Múzeum, Sárvár, Várkerület utca 1.

A tárlat a magyarokra legjellemzőbb fegyvernem, az egykori huszárezredek ruházatát, fegyverzetét, dokumentumait és használati tárgyait mutatja be, a kiállításon kiemelt szerepet kapnak a személyes történetek, amelyek által a látogatók megismerhetik a hajdani huszárezredek életét.

Az első, huszárokat bemutató időszaki kiállítást 1984-ben nyitották meg, majd 1988-ban elkészült az első állandó huszárkiállítás is, amelyet 1998-ban újítottak fel. Csaknem két évtized után most ismét teljesen megújult, új szerkezet és mondanivalót kapott a tárlat, amelynek anyaga már nem kizárólag az 1688 és 1945 között szolgáló Nádasdy-huszárok emlékanyagát mutatja be, hanem több más huszárezred relikviáival is gazdagodott.

Az anyag összeállításánál a múzeum arra törekedett, hogy ne csak a huszárok történetének fordulópontjait mutassa be, hanem a róluk kialakult kép legfontosabb elemeit is megjelenítse. A kiállítás szervezői azt szeretnék, ha  a látogatókban tudatosulna, hogy a romantikus huszárkép mögött egy fegyelmezett, életét feláldozni kész katona áll.

A kiállítás az eddigi leíró, elsődlegesen kronologikus rendben előrehaladó bemutatással szemben tematikus egységekből áll, amelyeken belül nem az időrend a fő szervező erő, hanem az egyes témák kibontása.  Külön témaként mutatja be például a fegyvereket a 16-17. századi magyar vitéz fegyverétől a modern kor hadviseléséig, egy másik témakörben taglalják a huszárságról alkotott kép változásait, külön témakört szentelnek az egyéni sorsok bemutatásának, a világháborúk időszakának, de a huszár és lova kapcsolatának, illetve a huszárok harcmezőn kívüli életének is.

A múzeum szempontjából az igazgató szerint nem elhanyagolható, hogy egy olyan új tárlattal tud megjelenni a kulturális piacon, amely egyediséget jelent számára.

A kiállítás júliusban és augusztusban a megszokott nyitva tartási időt jóval meghaladva látogatható hétfő kivételével naponta 9 órától 21 óráig.

Elérhetőségek:

Nádasdy Ferenc Múzeum
9600 Sárvár, Várkerület utca 1.
Honlap: nadasdymuzeum.hu huszarmuzeum.hu
Tel.: +36 95 320-158
Email: info@nadasdymuzeum.hu kiallitas@nadasdymuzem.hu
Facebook: facebook.com/nadasdy.muzeum

Időpont:

2015 Július 23. - Augusztus 31.
Helyszín:

9600, Sárvár (Vas megye - Magyarország)
Várkerület utca 1.
Hozzászólások:


Közelgő események:
  • Ügető versenynapok a Kincsem Parkban
    Március 24.
  • Ügető versenynapok a Kincsem Parkban
    Március 31.
  • Tavaszi Lóverseny és Food Truck Show
    Május 4. - 6.

 
Horze Lovasáruház   Decathlon   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Vetashop webáruház   Barefoot   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés