Marokkói berber ló - Moroccan Barb

Marokkói Berber ló - Moroccan Barb

Áttekintés
Észak-Afrikából származik, melegvérű fajta. Régen a kíméletlen hidegnek is ellenállt, ma már inkább óvják a kíméletlen hidegtől. Mindenesetre a Barb csak a második a világon az Arab fajta után az alapító fajták között. A berber invázióval Spanyol befolyás érkezett, ezek voltak az észa-afrikai lovak.

 Később felkeresték a tenyésztőket Franciaországban, hogy erősítsék a fajtát ellenállásban és erősségben (egy hátaslóval, a Limousin-nal

 

próbálkoztak), majd Anglia következett, hogy a fajtát gyorsítsák (így a fajtában telivér hatás is meglelhető).

Fizikai/Testi leírás
A Moroccan Barb átlagosan 14.2-15.2 marok magas. Bár eredetileg pej, sötétpej és fekete a színe, az Arab hatásnak köszönetően szürke színben is megtalálható. A fej kicsi, konvex profillal, a nyak ívelt, a mar kifejezett. Az erős test a kitartást mutatja, habár a vékony lábak nem. Nagy az életerője és az agilitása.

Eredet
Pontos eredetét nem tudjuk. A fejlődéstörténeti tesztek mutatnak francia igás fajtákra és más sivatagi fajtákra. Néhányan azt mondják, hogy a fajta észrevétlen fizikai karaktere egy prehisztorikus időkből származó észak-afrikai lóra mutatnak. Másik részről azt mondják, hogy a lovat egy magányos ember tenyésztette ki: egyesítette az észak-afrikai, Carthaginians és Iszlám vérvonalakat. Mindenfelé fellelhető, például Algériában, Morocco-ban, Tunéziában, mindenesetre az arab keresztezés jó hátaslovat faragott a fajtából.

Érdekességek
A fajta agilitása sok fajtára hatással volt, ez a Telivér, a Connemara póni, a Criollo, és ezek csak néhány nevek.

Fordította: Jenna2

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ