Elfogadták az új erdőtörvényt

Szabad utat kaptak a lovasok az erdőkben

Az Országgyűlés a gyalogos turistákkal azonos szabályokat terjesztette ki az erdőben lovaglókra, akik ott eddig csak a nekik kijelölt utakat járhatták.

A képviselők 296 igen szavazattal, 9 tartózkodás mellett döntöttek Horváth László és Potápi Árpád indítványának elfogadásáról. A politikusok a változtatást azzal indokolták, hogy a jelenlegi szabályozásban alkalmazott megkülönböztetés "komoly anyagi és erkölcsi károkat okoz" a lovasoknak és a lótartóknak.


Fotó: Szépalma Hotel és Ménesbirtok

2013.06.11. Forrás: MTI


Egy lépéssel közelebb az erdőtörvény módosítása

Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága egyhangúlag támogatta az erdőkről, az erdők védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény módosítását hétfőn, amely így a jövőben megengedő módon szabályozná a lovasok mozgását az erdőkben.

A Horváth László és Potápi Árpád János által benyújtott képviselői önálló indítvány szerint a lovasok megkülönböztetése az erdei utakat használó gyalogos turistáktól indokolatlan, annak sem elvi, sem gyakorlati alapja nincs.

Horváth László, az önálló képviselői indítvány egyik benyújtója szóbeli kiegészítésében kiemelte, hogy a motoros járművek sporteszközként való használata a magyar erőkben nagyobb gondot jelent, mint a lovasok ott tartózkodása. A lovasok ugyanis az elmúlt másfél évtizedben nem követtek el kirívó, közfeltűnést keltő szabálytalanságot. A Kincsem Nemzeti Lovas Program pedig kifejezetten támogatja a lovas rekreációt, sportot és turizmust - jegyezte meg a képviselő.

A törvénymódosító javaslat tárgysorozatba vételét és általános vitára bocsátását a bizottság egyhangúlag támogatta.


Fotó: Szépalma Hotel és Ménesbirtok

2013.04.23. Forrás: MTI


Változik az erdőtörvény?

A gyalogosokhoz hasonlóan - ha nem korlátozzák - a lovasok is szabadon tartózkodhassanak az erdőkben - ezt javasolja a parlamentnek 2013. április 8-án benyújtott törvényjavaslatában két fideszes képviselő.

Horváth László - akit korábban a Kincsem - Nemzeti Lovas Program előkészítésével és végrehajtásával bízott meg Orbán Viktor miniszterelnök - és Potápi Árpád János indítványa szerint az erdőkben üdülés, sportolás és kirándulás céljából nemcsak gyalogosan, hanem lóval is - kivéve a lóval vontatott járművet – bárki tartózkodhatna saját felelősségére. Az erdőgazdálkodó ezt csak abban az esetben nem köteles eltűrni, ha más jogszabály vagy az arra jogosult korlátozza az ott-tartózkodást.

Az erdősítési területet - amíg az ott lévő fák nem érik el a kétméteres átlagmagasságot - és az erdőrezervátum magterületét azonban - a kijelölt út kivételével - továbbra sem lehetne igénybe venni.

Az erdőtörvény jelenleg úgy szól, hogy az erdőben lovagolni, illetőleg járművel közlekedni csak az arra kijelölt úton szabad, tehát az erdei utakat igénybe vevő lovasok jelenleg napi szinten szabálysértést követnek el.

Horváth László és Potápi Árpád János indokolatlannak tartja az erdei utakat használó lovasok megkülönböztetését a gyalogos turistáktól. A fideszes képviselők indoklásukban hangsúlyozták, hogy az erdőgazdálkodást a lovasok semmivel sem zavarják jobban, mint a gyalogosok, a lovak nem károsítják a természetet, a paták pedig megközelítőleg sem jelentenek akkora veszélyt a talajra, mint a járművek kerekei.

Potápi az Indexnek azt mondta, személyes okokból adta a nevét a javaslathoz, hobbiszinten űzi a távlovaglást. A politikust lovas ismerősei győzték meg arról, hogy módosítani kell a jelenlegi szabályokon. 

A jelenlegi szabályozás miatt a távlovas versenyek szervezése komoly nehézségekkel jár, többek között engedélyeket kell kérni a földek, erdők tulajdonosaitól, illetve a különböző hatóságoktól.Az edzések pedig félhivatalos formában zajlanak. Mint mondta, a javaslat elfogadásával megváltozna a helyzet.


A törvényjavaslat letöltése
>>

Azt egyetlen lovas sem vitathatja, hogy a törvényjavaslat elfogadása mindenképpen fontos és kívánatos lenne, így a lovasok végre legálisan járhatnák a természetet. Kérdés, hogy vajon a lóval vontatott járműveket – tehát a lovaskocsikat és lovasszánokat - a törvényjavaslat miért zárja ki továbbra is az erdőkből?

Tény, hogy a Kincsem – Nemzeti Lovas Program elfogadása (tehát 2012. február 29.) óta rendszeresen szó esik az erdőtörvény lovasok számára is kedvező fordulatot hozó módosításáról. Reméljük, hogy a törvényjavaslat benyújtása után már nem kell sokat várnunk annak elfogadására.

2013.04.15. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: MTI, Index
Fotó: Haga Zsuzsa