Chickasaw - Florida Cracker Horse

Chickasaw - Florida Cracker Horse

EREDET: USA, mindenekelőtt Észak-Karolina

MARMAGASSÁG: 135-150 cm

KARAKTER: Kitűnő temperamentumú, jó karakterű, kitartó, mozgékony és gyors, kimagasló teljesítményű a westernben igen fegyelmezett.

Rövid, egyenes fej, kicsi fülekkel és barátságos szemekkel. A nyak rendkívül rövid, kompakt törzs, széles csípővel, lejtős far mély farokillesztéssel. Szilárd test, gyakran az "alsó állású végtagok kiszélesednek", rövid csüd. Pej, fekete, sárga, szürke, palomino, gyakran fehér jeggyel.

A 16. században született ez a póni Floridában, azután bejárta Tennessee-t, Észak-Karolinát, a Chickasaw indiánok területét. A törzs ezt a fajtát magára vette, elűzték a betolakodókat és az erdőkben mintegy 100 ló élte életét. Az indiánpónik később értékesek lettek, kicsik, erősek és fürgék voltak, nagyon gyors lépésük volt, rövid távolságokat igen gyorsan képesek voltak megtenni és egész máshogy tekintettek a lovaikra. A Chickasaw törzstől vásárolt lovakat sikeresen keresztezték Quarter lovakkal, így a póni még gyorsabb lett. Munkalónak használják, erős, izmos, gyors reagálású, gyorslépésű ló.

Számuk mostanra 1800 körül van, de ezeket már keleti hatás is érte. A 60-as évek után a fajta érdekelt lett.

Fordította: Jenna2

 

És egy másik fajtaleírás:

Eredet: 1521-ben, egy spanyol telepes (Ponce de Leon) 2. útjával kezdődött, amikor lovakat hozott ebbe a térségbe, amely "példát" aztán a következő században sok más spanyol telepes követett. Az 1600-as évek közepére már jó alapokon nyugodott a lótenyésztés ebben a térségben. Aztán 1821 előtt (1821-ben lett Florida az Amerikai Egyesült Államok része) a fajta nagy számban, Florida legnagyobb részén már megtalálható volt.

Az Iberian fajtától eredeztethető és a North African Barb, a Spanish Sorraia, a Spanish Jennet és az Andalusian fajták voltak rá még hatással.

Genetikailag nagyon hasonlít a Spanish Mustang, Paso Fino, Peruvian Paso, criolla és sok más fajtára amelyeket a spanyolok tenyésztettek a Karib-szigetek, Kuba és Észak-, Közép- és Dél-Amerika adottságaihoz (éghajlat, környezet, ...).

Használása: Habár kiválónak bizonyult a fajta a csordák körüli munkáknál, más helyen is haszálták őket mint például: könnyű hajtókocsiknál, sok család használta őket farmjaikon egészen a 20. századig.

Tulajdonságai: Igen erős lovak; a spanyol őseik jól alkalmazkodtak a floridai éghajlathoz és környezethez; az igen jó erejükről és kitartásukról ismertek; gyorsak, séta-járásuk is igen gyors; Néhány adat: 13,5-15 marok a magasságuk; 750-900 fontnyi a súlyuk; színük bármilen ló-szín lehet, habár túlnyomórészt egyszínűek (leggyakrabban aranyderes vagy szürke).

Az idők folyamán a fajtának sok neve volt, ezek közül néhány példa: Chickasaw Pony, Seminole Pony, Marsh Tackie, Prairie Pony, Florida Horse, Florida Cow Pony, Grass Gut és még sok más is.

Fordította: Tyr
Szerző: Sam P. Getzen

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ