Süsd magad karácsonyra!

Közeledik a karácsony és nemcsak te, hanem bizonyára lovaid is örülnek némi édes finomságnak. Összeállítottunk egy ünnepi menüt, melyet Te is könnyen elkészíthetsz lovadnak.

Csak ritkán találkozni olyan lóval, aki ne örülne egy-egy jutalomfalatnak. A lovasboltokban számos variációban kaphatóak ezek – az almástól kezdve a mézesig, vagy gyógynövényesig. De akár saját kezűleg is készíthetsz jutalomfalatot kedvencednek. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy saját magad szabhatod meg, milyen alapanyagok kerüljenek bele. Szépen becsomagolva pedig szuper karácsonyi ajándékötlet lovadnak, vagy lótartó ismerőseidnek!

Korábbi cikkünkben már olvashattad, hogy mire kell figyelni a jutalomfalatoknál, most itt az ideje, hogy belevesd magad az elkészítésükbe!

Almás-zabos jutalomfalatok

Hozzávalók: 4 reszelt alma (a kifolyó levét tartsd meg a tésztához); 420 g zabpehely; 100 g barna cukor

A hozzávalókat keverd össze, az almalevet addig adagold hozzá kanalanként, amíg a tészta formázhatóvá válik. Formázz belőle diónyi labdácskákat és helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsire. 150 °C-on körülbelül 1 órán át süsd a középső rácson, majd forgasd át és süsd további 10 percig (illetve amíg meg nem keményednek).

Almás-répás golyók

Hozzávalók: 5 reszelt alma (a kifolyó levét tartsd meg a tésztához); 5 reszelt répa (a kifolyó levét tartsd meg a tésztához); 100 g teljes kiőrlésű liszt; 100 g szőlőcukor; 50 g gyümölcsös müzli; kevés almalé (hozzáadott cukor nélkül)

A hozzávalókat keverd össze és az almalét addig adagold a masszához kanalanként, amíg a tészta formázhatóvá válik. A tésztából formázz diónyi labdácskákat és helyezd őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire. 100°C-on körülbelül 30 percig hagyd sülni.

Banános finomság

Hozzávalók: 1-2 maréknyi zabpehely; 3 evőkanál méz; 13 nagy banán

A banánokat egy edényben jól nyomkodd szét, majd add hozzá a zabpelyhet és a mézet. 150°C-on 30 percig süsd, amíg aranybarnás színt kapnak. Lehetőleg 2 napon belül etesd meg lovaddal.
Tipp: A tészta kiválóan alkalmas gyógyszerek – főleg porok – beadásához. A ló észre sem fogja venni a gyógyszert a finomságban.

Fokhagymagolyók

Hozzávalók: 6 fej fokhagyma; 100 g búzakorpa; 100 g zsemlemorzsa; 300 g reszelt sárgarépa; ½ pohár répalé (vagy víz)

A fokhagymagerezdeket vágd nagyon apróra, de ne nyomd össze őket! A hozzávalókat alaposan keverd össze. Ha a tészta még túl száraz lenne, adj hozzá kevés répalevet; amennyiben túl nedves lenne, zabpehellyel dúsítsd. A tésztából formázz gömböket és sütőpapírral bélelt tepsire helyezd őket, majd mehet a sütőbe, 100°C-on kb. 30 – 40 percig.

Muffin

Hozzávalók: ¾ bögre liszt; 3 teáskanál sütőpor; ½ bögre korpa; ½ bögre mazsola; 1 tojás; ½ bögre tej; ½ bögre melasz; ¼ bögre olaj

Az első négy hozzávalót keverd össze egy tálban. Add hozzá a mazsolákat. A tojást keverd a kimért tejbe, majd öntsd hozzá az olajat és a melaszt. Végül keverd el benne alaposan a száraz hozzávalókat.
A tésztát öntsd muffinformákba – kb. 2/3 részig (ez a tésztamennyiség 12 muffinra elegendő), s 200 °C-on kb. 30 perc alatt süsd készre őket.

Celofánban egy karácsonyi szalaggal átkötve, vagy egy jól záró lovas díszdobozban nagyszerű karácsonyi ajándék. Jó étvágyat!

Deák Anette Stefanie, Lovasok.hu
2012.01.27.
Frissítve: 2014.12.17.