Végre hazánknak is vannak patkolókovács mesterei

Tízen vágtak neki a tanfolyamnak, kilencen jelentkeztek vizsgára és végül csak hárman nyerték el a patkolókovács mester címet – elsőként hazánkban. A gyakorlati vizsgát vezető többszörös világbajnok patkolókovács, Grant Moon szerint a színvonal az angliaival megegyező volt. A képzés legnagyobb nyertesei azonban nem a vizsgázók, hanem a lovak és lótartók lesznek.

Május közepén három patkolókovács – Dezső Gergely, Ormándi Zsolt és Pródán Norberta hazai kovácsképzésben elsőként teljesítették a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara szabályzatban megfogalmazott vizsgafeladatokat és mesterlevelet szereztek.

Az útmutató mesterképzés területén meghatározó szerepet vállalt az Állatorvostudományi Egyetem, amelynek rektora, Prof. Dr. Sótonyi Péter maga is lovas múlttal rendelkezik. Az intézmény tervei között szerepel a patkolókovácsok alapszintű képzése is. A képzést dr. Gerics Balázs, egyetemi docens, az Anatómiai és Szövettani Tanszék munkatársa.

A patkolókovács mesterek: Ormándi Zsolt, Dezső Gergely és Pródán Norbert

Dr. Gerics Balázs: etalon a most felállított színvonal

A gyakorlati vizsgán nemcsak a mindennapi munkához legközelebb álló feladatok (lóbírálat és körmölés) szerepeltek, hanem a vizsgabizottság által jóváhagyott szempontok szerint a helyszínen szálanyagból készített patkóval kellett ellátni a lovat.

A vizsga másik fontos eleme, hogy 12 különlegesebb ortopéd patkó közül kellett kettőt kovácsolni. Példamutatóan magasra helyezte a megkövetelt színvonalat a vizsgabizottság külföldről meghívott szakértője, a patkolókovácsok hatszoros világbajnoka, Grant Moon.

A szóbeli vizsga nemcsak a többi szakma mestervizsgájánál is alkalmazott részekből (pedagógiai és vállalkozási ismeretek valamint szakmai ismeretek) állt, hanem egy szakdolgozat összeállítását és annak megvédését is tartalmazta. Az opponensi véleményeket csaknem mindegyik munkához dr. Molnár József lógyógyász specialista készítette. A mesterjelöltek által választott szakdolgozati témák:

  • Dezső Gergely: A kovácshegesztésben használt hegesztőporok, folyasztószerek
  • Dudás Ferenc: A mezőgazdasági-, erdészeti-, fuvaros munkalovak és patkolásuk
  • Eőry Zsolt: Patkolási lehetőségek patahenger szindróma és egyéb saroktájéki fájdalom esetén
  • Hegedűs Tibor: A kiskunhalasi Határőr Laktanya hatása a patkolókovács szakma hazai fejlődésére a rendszerváltás idején
  • Horváth István: Veleszületett lábvégdeformitás korrekciója
  • Kajsza Béla: A patkolókovács szakma kialakulása
  • Jére István: A gumihevederes patkó előnye és hátránya
  • Ormándi Zsolt: A patkolás hatása a patamechanizmusra
  • Pródán Norbert: Vadászlovak patkolásának módszertana

A képzés színvonalát és a vizsgakövetelményeket is jól mutatja, hogy a megmérettetést 2017-ben vállaló 9 patkolókovács közül csupán hárman – Dezső Gergely, Ormándi Zsolt és Pródán Norbert – jutottak el egyből a mesterlevélig.

A gyakorlati vizsga 50%-os eredményessége Grant Moon szerint teljesen azonos az összevethető angliai szinttel. Ennél nagyobb dicséretet nem is mondhatott volna, hiszen Angliában több évszázados hagyományai vannak nem csak a szakmának, de a szakma szabályozásának és a patkolókovácsok képzésének is.

Dr. Gerics Balázs, egyetemi docens, az Anatómiai és Szövettani Tanszék munkatársa

Dr. Molnár József: Ez a cím nem volt ingyen!

„Mind a vizsgabizottság tagjaként, mind a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesületének alelnökeként maximálisan üdvözlöm és támogatom a patkolókovács mestervizsgát.

A mai világban, ahol az elérhető tudás egyre több, de ugyanakkor a kóklerek, önjelölt, tanulatlan hősök száma is óriási, nagyon fontos, hogy az a cím, amit az ember a neve mellé ragaszthat, valódi tartalommal bírjon.

A vizsgáról érdemes tudni, hogy kilenc indulóból három patkolókovács tudta a vizsgát megcsinálni. Azt hiszem, ez nagyon jó üzenet mind a további próbálkozók, mind a lótartók felé. Ez a cím nem volt ingyen! Kőkemény munka áll mögötte, le a kalappal a teljesítők előtt!

A gyakorlati vizsga értékét maga a vizsgáztató, a hatszoros világbajnok patkolókovács, Grant Moon határozta meg, aki régóta vizsgáztatja a patkolókovácsokat mind versenyeken, mind képzéseken. Rendkívül alapos, szigorú és igazságos volt. Örömmel hallgattuk azon értékelését, hogy mind a vizsga bírálati szempontjai, mind az eredményei megegyeztek az angliai kovácsvizsgákéval.

Szeretettel gratulálok hazánk első patkolókovács mestereinek, Dezső Gergelynek, Ormándi Zsoltnak és Pródán Norbertnek, akik végig biztos és egyenletes teljesítménnyel teljesítették a vizsgát! De gratulálok azoknak is, akiknek elsőre nem sikerült, másodikra már fog!”

Dr. Molnár József, Grant Moon és dr. Gerics Balázs patóbírálat közben

Grant Moon: kiváló nagykövetei lesznek a magyar patkolókovács szakmának

A mesterjelöltek  nagyon lelkesek és motiváltak voltak, mindent megtettek a sikeres vizsga érdekében. Nagyon jó színvonalú munkát láttam, és azok is rendkívül keményen dolgoztak, és befejezték a feladatokat, akik végül nem mentek át a vizsgán.

A legjobbakat kívánom nekik a jövőre nézve, mivel mind kiváló nagykövetei lesznek a magyar patkolókovács szakmának.

Dr. Bába András: dolgozzon az állatorvos és a patkolókovács is közös tudásalapon

Rendkívül  jó és fontos ez a képzés. Nagyon fontos dolognak tartom, hogy mind a patkolókovácsok, mind az állatorvosok megfelelő képzésben részesüljenek, mert azonos elméleti és gyakorlati alapokon könnyebb együtt dolgozni. Ha ebbe az irányba megyünk tovább, és mind az állatorvos, mind a patkolókovács közös tudásalapon, egymás munkáját segítve és kiegészítve dolgozik, abból a ló és a lótartó profitál. Én most úgy látom, hogy nagy lépésekkel haladunk ebbe az irányba.

Gratulálok az újdonsült patkolókovács mestereknek!

Dezső Gergely: fontos lépés a patkolókovács szakma fejlődésében

„A kovácsolási feladatokban olyan neves európai előadók segítettek bennünket, akik világversenyeken is eredményesen szerepeltek. Ez eleve magas színvonalra emelte a képzést, és így a vizsgát is nagyon erősre vártuk, amit Grant Moon személyes részvétele fémjelzett. Abban mindannyian egyetértettünk, hogy Grant olyan tekintély a szakmában, akit nem lehet megkérdőjelezni, így külön öröm, hogy a gyakorlati vizsgán ő látta el kézjegyével az oklevelünket.

A mesterképzésbe azért is fogtam bele, mert évek óta gyakorlati oktatóként veszek részt a kovácsképzésben, és fontosnak tartom, hogy az legyen oktató, aki mestervizsgát tett. A patkolókovács szakma fejlődésében ez egy fontos lépés, példaértékű lehet más lovas szakágak számlára is.”

Ormándi Zsolt: a legnagyobb nyertesek a hazai lovasélet és maguk a lovak

„Lehetőségünk volt megismerni az angol, a német, francia patkolókovács szakma sajátosságait, első kézből ismerhettük meg a friss biomechanikai kutatási eredményeket. 

Én úgy érzem, hogy az oklevélen kívül sokkal fontosabb az a hatalmas tudásanyag, melyhez hozzájuthattunk és a mindennapi munkánk során felhasználhatunk. Végső soron a képzés legnagyobb nyertesei a hazai lovasélet és maguk a lovak lesznek, hiszen ezzel a patkolókovács szakma képzésének is új szintjét nyitottuk meg, mely hosszú távon a szakmai fejlődés minőségét fogja emelni.”

Pródán Norbert: jobbak akartunk lenni az átlagnál

Ma ez a legmagasabb szintje a patkolókovács szakmának idehaza, és büszke vagyok, hogy 27 év tanulás után elértem, hogy ezt a szakmát ilyen szinten végezhetem.”

Pródán Norbert a jósvafői Nemzetközi Patkolókovács Versenyen – Fotó: Ormándi Tamás

2017.05.30. Forrás: Magyar Patkolókovácsok Egyesülete

Hozzászólások