Tarts velünk – találkozz Te is Monty Roberts-el!

December 1-én és 2-án patadobogástól lesz hangos a Papp László Budapest Sportaréna! Minden bizonnyal az év legnagyobb lovas showműsora lovasok, lószeretők és állatbarátok számára egyaránt izgalmas programokat tartogat, hiszen olyan világhírű előadókkal találkozhatunk, mint Monty Roberts, Lorenzo és Pignon!

Mindazok, akik velünk tartanak a „Suttogók az Arénában” című rendezvényen, értékes tudással gazdagodhatnak a showelemek mögött lapuló kommunikációs jelrendszerről, amellyel az előadók képesek elnyerni a lovak feltétlen bizalmát. A következő sorokban egy kis ízelítővel készültünk a rendezvény kiemelkedő sztárjával kapcsolatban, akinek sikerült egy olyan jelrendszert kidolgoznia, amelynek elmei lovasok milliónak segített már szoros kapcsolatot kiépíteni lovaikkal. Mi az, amit feltétlenül érdemes tudni Monty Roberts-ről? Hogy indult pályafutása és pontosan mit is takar a „csatlakozás”?

Monty Roberts, a férfi, aki „beszél” a lovakkal, kivételes életet él. Neves díjak, kitüntetések sokaságát érdemelte ki, tapasztalatait, módszereit több könyvben is papírra vetette, trénerként és tanácsadóként segít megtalálni ló és lovasa közötti közös hangot. Monty Roberts-nek sikerült meglátnia – azt a néma beszédet, amellyel a lovak állandó kommunikációban állnak egymással. Már 13 éves korában vadonélő musztángokat tanulmányozott Nevadában.

Monty órákig figyelte a szabad ménes lovainak változatos kommunikációját, hogy miként válik egy ló vezérré, hogyan jelölik ki a határvonalaikat és hogy miként fejezik ki érzelmeiket. Monty elsődleges céljának tűzte ki, hogy tudásával alapjaiban változtatja meg a lovas társadalmat – megmutatja, hogy az erőszak helyett elegendő és célratörőbb megkérni a lovat az adott feladatra, hogy aztán a ló szabad akaratából, társként működjön együtt. Céljait azzal a kommunikációs jelrendszerrel alapozta meg, amelyet sikerült megfigyelései alapján kidolgoznia. Ez a jelrendszer, amelyet kivétel nélkül minden ló megért, kellő akarattal, a ló iránti tisztelettel bárki számára elsajátítható.

Elhatározásai mögött a lovak iránti tiszta szeretet húzódik és az a sok-sok negatívum, melyet akkor tapasztalt, amikor nyers lovak erőszakos, kényszerített betöréseit látta maga előtt megelevenedni. Módszereit először ezeken a lovakon próbálta ki, azonban ekkor még erős elutasításban részesült. Ez azonban megtorpanás helyett még inkább arra sarkallta, hogy igenis változásra van szükség.

Az igazi Suttogó

Monty képtelen volt lovak nélkül elképzelni az életét – karrierjét erre a vonalra építette fel. Sikerei, oktató központjának megnyitása olyannyira híressé tette, hogy maga II. Erzsébet angol királynő kereste fel, mutassa meg miben áll a tehetsége. A királynő számára prezentált bemutató olyannyira jól sikerült, hogy II. Erzsébet arra ösztönözte Monty-t, mielőbb írjon egy könyvet tapasztalatairól. A világhírű könyv, Az igazi Suttogó több millió példányban kelt el.

Mi is az a „csatlakozás”?

A módszert bárki sikerre viheti lovával, aki kellő türelemmel, határozottsággal, fegyelemmel bír és hajlandó időt szánni rá, hogy valóban megértse a ló természetét, jellemét. A csatlakozás eredménye bámulatos – a ló nem csak hogy figyelmesebbé válik és különösebb ösztönzést nélkül hajlandó megtenni azokat a feladatokat, amelyekre megkérjük, de feltétlen bizalmába is fogad. Jelenlétedben kevésbé lesz félénk, olyan kéréseknek is eleget tesz, amelyekkel szemben korábban teljes ellenállást mutatott. Hogy miből is áll a csatlakozás? Talán ez az a módszer, amelyet nem olvasni – látni kell!

Gyere, tarts velünk a decemberi előadásra, találkozz személyesen Monty Roberts-el és tudj meg mindent a lovak és emberek közötti kommunikációról!

Vegyél részt az előadáson a Lovasok.hu-n keresztül 10% kedvezménnyel! A kedvezmény mellé ráadásul most egy DÍJMENTES 1 éves CLASSIC LOVASOK.hu KÁRTYÁVAL is gazdagabb lehetsz! Részletek a következő gombra kattintva!

2018.10.07. Frisch Andrea

Hozzászólások