Interjús beszélgetés a szabadidomítás mesterével, Jean-François Pignon-al

„Néha persze improvizálnom kell, de úgy gondolom rendben ment minden és ismét egy remek estét sikerült alakítanunk. Remélem hamarosan újra visszatérhetek Magyarországra új műsorommal” – válaszolta Pignon a Lovasok.hu-nak december 2-án a Suttogók az Arénában című rendezvényen. Pignon varázslatos bemutatójával talán kivétel nélkül mindenkit sikerült elvarázsolnia, amely mögött sok évnyi kemény munka áll. Pignon amellett, hogy tehetséges lovas, aki valóban érti a lovak nyelvét, segítőkészen fordul azon lovasok felé, akik kíváncsiak, hogyan érhetik el ugyanezt saját lovaikkal.

„A kedvenc lovakkal kapcsolatos élményeim természetesen Gazelle-el vannak összefüggésben” – adta válaszol Pignon arra vonatkozóan, mely lovakkal kapcsolatos élményét tudná kiemelni eddigi életéből – „Mikor belevágtam ebbe az egészbe, akkor még csak ő volt nekem, aki nagyon súlyos betegségekkel küzdött – olyannyira, hogy normál esetben néhány napon belül el kellett volna pusztulnia.

Az állatorvos annyit mondott, Gazelle nagyon rossz állapotban van, ha elég erős, talán néhány napja lehet hátra. Ekkor az egyik barátom megkérdezte, mit szólnék hozzá, ha imádkozna érte. Ekkor még nem hittem, hogy működhet, de végül beleegyeztem. A barátom ezt követően imádkozott Gazelle-ért és két nappal később Gazelle újra a régi volt.”

Belegondolni is szörnyű, milyen nehéz időszak lehetett ez Pignon számára, aki ekkor mondta ki először: „Isten velünk van.”.

„Ennek hatására teljesen megváltoztam. Nagyon hálás voltam a barátomnak és természetesen miután megtörtént a csoda, felkerestem és beszéltem vele. Bocsánatot kértem tőle, amiért nem hittem a szavaiban. A barátom meglepődött, csak annyit mondott rendben és könnybe lábadt a szeme.

Azóta sokat imádkozom. Teljesen megváltoztatta az életemet és talán ez a legjobb élmény, amit ki tudnék emelni a múltamból.”

Hogyan töltöd otthon a mindennapjaidat, a lovaid társaságában?

„Természetesen egy kávéval kezdem a napot.” – mondta nevetve Pignon a Lovasok.hu-nak – „aztán beleolvasok a Bibliába, majd megnézem a lovaimat. Otthon úgy alakítottam ki mindent, hogy a lovaim bármikor, bárhol táplálékhoz és folyadékhoz tudjanak jutni. Ez így számukra és számomra is tökéletes megoldást nyújt. Petit-Coeur számára talán kicsit nem annyira, de hát nincs szívem megfosztani tőle.”

„Ezt követően igyekszem minél több időt foglalkozni az új műsorom összeállításán – jelenleg hat nagyon fiatal fekete lovat készítek fel és nagyon remélem, hogy bemutathatom őket a magyar közönségnek is. Ezt követően természetesen a többi lóra is szakítok időt, majd iszom még egy kávét és ebéd szünetet tartok.

Ebéd után rendszerint a szervezőkkel levelezem, játszom a gyermekeimmel, majd a délután maradék részében újra kimegyek a lovaimhoz. Ha a családom szeretne imádkozni velem, akkor visszamegyek hozzájuk, de ez nem mindennap alakul így.”

Pignon egyidejűleg sok-sok lóval foglalkozik – talán sokunkban felmerült már a kérdés, melyik áll a szívéhez legközelebb?

„Nincs kedvencem, az egész csapat a szívemhez nőtt. Persze a mini shetlandi vicces, a nagy lovak pedig méltóságteljesek.”

Nagyon szépen köszönjük Piganon-nak az interjút! Bízunk benne, hogy hamarosan újra sikerül Vele találkoznunk Magyarországon!

2018.12.07. Frisch Andrea, Kresák Réka fordítása alapján
Fotók: Haga Zsuzsanna

Hozzászólások