Ez történt a magyar lovassportban 2014-ben

A Magyar Lovassport Szövetség február 21-én tartotta éves közgyűlését, melyben értékelte az elmúlt év eseményeit, sikereit. Vegyük hát sorba 2014 lovas mérföldköveit.

Beszédes számok:

  • 2014-ben 495 tagdíjat fizető lovasegyesület működött (2013-ban 481).
  • Regisztrált lovas 2743, sportló: 4065. (A 2013-as adatok: 2656, illetve 4010)
  • A szakágak az elmúlt évben közel 60 ezer startot indítottak.

A szakmai alapokon álló Magyar Lovassport Szövetség – szakértők bevonásával – nyomon követhető, átlátható, ellenőrizhető, számon kérhető; több elemében nagyvállalatokra jellemzőem működik. A Szövetségnek nem a lovassport működtetése, hanem a hatékony működési környezet, a feltételek megteremtése a feladata – hangsúlyozta Lázár Vilmos.

A Szövetség munkája több ponton kapcsolódik a Nemzeti Lovas Programhoz. Összességében egy hatékonnyá, versenyképessé tehető, jó irányba mutató modern, időszerű programot követ. A tempót gyorsítani kell. A Magyar Lovassport Szövetség a szakmai háttér megteremtésében működik közre. 

A 1331/2013 (VI.13.) Kormányhatározat – többek között – a kiemelt lovasközpontok fejlesztéséről, jelentős anyagi támogatásáról döntött.

A Szilvásváradi Lovas- és Kulturális Rendezvényközpont – Magyarország legnagyobb komplex lovasközpontjának – építése négy szakaszban valósul meg.

A beruházás helyszínén áthaladó és a községet ellátó közműkiváltás megtörtént, és a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzés folyamatban van. Jelentős építőipari cégek szándékoznak részt venni a projekt megvalósításában. A központ üzemeltetéséhez elkészült a kreatív hasznosítási programterv is. A lovarda építése a tervek szerint márciusban kezdődik.

A Nemzeti Lovarda nagyszabású kiemelt állami beruházás keretében küllemében és funkciójában megújul, rendeltetéséhez méltóan korszerűsítik. A Földművelésügyi Minisztériumban megtörtént a projekt előkészítése. Ennek eredményeként 2014. novemberében megszületett a jogerős építési engedély.

2014-es Arab Lovak Fesztiválja a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokon. Fotó: Péterfy Zsuzsanna

A Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokon megépül az új fedeles lovarda. Felújítják az istállók tetőszerkezetét és az Imperiál Hotelt. A második ütemben az ölbőpusztai majorságot, valamint a dióspusztai telep létesítményeit fejlesztik. 

A Mezőhegyesi Ménesbirtok 2014-ben nagy sikerrel először rendezett első osztályú fogathajtó versenyt. Önerőből – a működési költségekből megtakarított pénzből – építették fel a nemzetközi színvonalú fogathajtó maratonpályát

Az állami beruházások a nemzeti vagyont gyarapítják, a magánlovardák pályázatos úton juthatnak Európai Uniós vidékfejlesztési forrásokhoz. 

2014. évi lovas rendezvények

Az UNIQA Lovas Világkupa nagy szakmai és közönségsikert hozott. A kétnapos rendezvényen többek között hat díjugrató versenyszámot, fogathajtó világkupa fordulót, Jean-Francois Pignon előadását és lovas színházi show-t láthatott a közönség.

UNIQA Lovas Világkupa, 2014 – Fogathajtó Világkupa forduló

Az Egyesfogathajtó Világbajnokság szerény magyar eredménnyel és rengeteg tanulsággal szolgált. Izsák ismét jelesre vizsgázott; a fogat világversenyeknek bármikor „bevethető” biztos helyszíne.

A Nemzeti Lovardában több éves kihagyás után tavaly immár harmadszor sikeresen rendezték a CSIO Nemzetközi Díjugrató Versenyt, amely sporttörténelmi sikerrel zárult: Szabó Gábor magyar tenyésztésű lóval nyerte a Nagydíjat.

Ismét van fiatal lovas a 2014. évi dicsőségtáblán: Bence Balázs junior lovastorna, Kovács Zsófia korosztályos fogathajtó Európa-bajnok lett.

Bence Balázs, junior lovastorna Európa-bajnok

A hungarikummá nyilvánított lovasíjász szakág Kaposmérőn, nagy nemzetközi érdeklődés mellett rendezte első világbajnokságát. Aranyérmes Kassai Lajos.

Hat év után ismét világbajnoki fogathajtó érmet szereztek sportolóink. A Lovas Világjátékok keretében Franciaországban rendezett négyesfogathajtó világbajnokságon a Lázár Zoltán, Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József összeállítású csapatunk „leheletnyi” ponthátránnyal a német csapat után harmadik

Középpontban az ifjúság

Az elmúlt év végén – hollandiai helyszíni tanulmányozás után – elsőként a díjugrató fiatalok részére elindult a díjugrató Talent-program. Közel 100 jelentkező közül – szigorú megmérettetés után – 30 tehetséges fiatal lovast vettek fel a kurzusra. Azóta kiváló edzőkkel, szervezett formában rendszeresen dolgoznak. 2015-ben további szakágak fiataljait vonják be a tehetséggondozó programba.

A fiatalok megnyerését szolgálja a Lovas Világkupán rendezett Nemzeti Gyermek Lovasnap, ahol tavaly 14.000, az eddigi nyolc rendezvényen kereken 100.000 gyereket láttak vendégül.

Az iskolai lovasoktatás célja változatlan: szervezett keretek között, képzett oktatók felügyelete mellett minél több gyermek vegyen részt az iskolai lovasoktatásban, tanuljon meg lovagolni és sajátítsa el a kulturált viselkedés, a lovaglás etikáját. 

Iskolai lovasoktatás Izsákon

A Szövetség közel 400 olyan lovardát jelölt meg, melyek az iskolai lovasoktatásra alkalmasak lehetnek. A Kormány költségvetési forrásból szándékozik támogatni az iskolai lovasoktatást, amely jövőt formáló döntő kérdés – hangsúlyozta az elnök.

A „Lovardarendelet”-ről (A lovas szolgáltató tevékenységről szóló 14/2008. (XII. 20.) ÖM rendelet): a Szövetség szakértői a döntés-előkészítőknél folyamatos tárgyalásokon igyekeztek elérni a lovasok érdekeit szolgáló jogszabály-módosítást.

Magyarország 2015-ben két fogathajtó világbajnokságot rendez:

A CSIO Nemzetközi Díjugrató Verseny és a IX. Lovas Világkupa tartozik még az idei kiemelt versenyek sorába.

A fogathajtók Németországban, Aachenben a Négyesfogathajtó Európa-bajnokságon, Hollandiában (Breda) a Pónifogathajtó Világbajnokságon is startolnak majd.

A magyar lovassport minden résztvevőjének sikeres évet kívánunk!

2015.02.24. Dr. Fehér Károly, kommunikációs igazgató
Forrás: Lovasszovetseg.hu

Hozzászólások