Augusztus 20.: Ünnepi programajánLÓ lovasoknak

A Nemzeti Lovas Díszegység felvonulása, tisztavatás Budapesten, feledhetetlen családi hétvége és még sok-sok lovas program vár augusztus 20-án. Ünnepi programajánLÓnk következik.

Budapesti programok

Az ünnepség idén is 8:30-kor, a Magyar Honvédség legkiemelkedőbb és leglátványosabb eseményével, a Tisztavatással kezdődik a Kossuth téren. A nemzeti lobogó felvonása után a Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtiszt-jelöltjei teszik le a tiszti esküt.

A zenés fegyveres alaki bemutató után a Magyar Honvédség Központi Zenekar, a Díszzászlóalj, majd a Nemzeti Lovas Díszegység a zenekar zenéjére a térre vonul. A történelmi zászlóvivők után a nemzeti lobogót tartó katonák is elfoglalják helyüket.

Tisztavatás a Kossuth téren

Idén sem maradhat ki a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztes süteménye. Az idei verseny győztese az „Pöttyös Panni”, melyet a budapesti Zazzi Cukrászda képviseletében, Varga Margit cukrász készített.

Emellett számos családi program és fellépő várja az érdeklődőket egész nap: többek közöttt a Magyar Ízek Utcája foglalja el teljes egészében a Lánchíd utcát a fővárosban, légi és vízi parádé az Országház előtt, koncertek, valamint a Mesterségek Ünnepe is vár minden érdeklődőt a Budavári Palotába.

További a nemzeti ünnep részletes programjára >>

További lovas programok az ünnepi hétvégén:

Festetics Vágta
A Nemzeti Vágta előfutama Téged is vár augusztus 19-20-án Gyenesdiásra, ahol az egész hétvége a lovaskultúra jegyében telik. Szomaton a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum várja a látogatókat kézműves vásárral, de akár lóra is pattanhatsz, ha ahhoz van kedved.

58. Tamási Lovas Napok
Töltsd lovak között az ünnepi hétvégét 2017. augusztus 18-20. között, az 58. Tamási Lovas Napokon! A tamásiak a díjugrató és fogathajtó versenyszámok mellett kézművel kirakodóvásárral, búcsúval, és különböző gyermekprogramokkal garantálják a szórakozást az egész család számára.


Szent István Díj az Ügetőn
A Kincsem Parkban sosem áll meg az élet. Ki lesz a befutó? Izgalmas Ügető futamok várnak rád a lovin augusztus 20-án is. A belépés ingyenes!


_uj_kep Lovas Ünnepi Hétvége a Seholsziget Élményparkban
Még mindig nem tudod, hogy hol fogod tölteni az ünnepi hétvégét? Akkor augusztus 20-án látogass el Te is a Nőtincsre, ahol a számos izgalmas program között szerepel a lovaglás, de még az íjászkodást is kipróbálhatod.


IX. Jósvafői Hucul  Lovasnapok és VI. Nemzetközi Patkolókovács Verseny
Egy lovasíjász bemutató és verseny, utána egy bornyitogató? Egy helyen megtalálod Jósvafőn, ahol augusztus 18. és 20. között rendezik a Huculösvényt is. Kihagyhatatlan.


Western Országos Bajnokság
Country zene, cowboy kalap, wesco csizma: minden készen áll, hogy a varázslatos vadnyugat tájaira repülhess. Ha nem akarod a magányos cowboyok útját járni, látogass el te is 2017. augusztus 18. és 20. között Székesfehérvárra!

A várható időjárásról

Az Időkép.hu előrejelzése szerint az időjárás megtréfálhatja a szabadtéri programok résztvevőit. Szombaton eleinte sok napsütésre kell készülni, elvétve megjelenhetnek felhők az égen. Este eléri az országot egy hidegfront, jelentős csapadék nem valószínű, de erős szél várható. Vasárnapra pedig megérkezik a lehűlés, élénk északias szél és maximum 25°C várható.

Az egyik legrégibb magyar ünnepnap

Augusztus 20. Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja.

Uralkodása idején I. István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot. Élete végén a beteg király azon a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, s 1038-ban ő maga is azon a napon hunyt el.

Az ünnepi dátumot Szent László király tette át augusztus 20-ra, mert 1083-ban ezen a napon, VII. Gergely pápa hozzájárulásával oltárra emeltette I. István relikviáit a székesfehérvári Bazilikában, ami szentté avatásával volt egyenértékű.

Szent-István kultusza a középkorban az egész Kárpát-medencében élt, de a török hódoltság alatt eltűnt.  Az Aranybullában is szó esik a „szent király ünnepéről”, melyet Székesfehérváron tartottak.

Az Osztrák-Magyar Monarchia idejében egy elfelejtett szokás bukkant fel, augusztus 20-án, az aratóünnep. Az aratás befejezése után az aratók búzakalászból, mezei virágból aratókoszorút, vagy búzababát kötöttek és ünnepélyes menetben a földesúr, tiszttartó vagy a gazda elé vitték. A vendégség rendszerint tánccal fejeződött be. A tánccal egybekötött aratószokás egy 1901-es miniszteri felhívás után vált általánossá, főleg nagybirtokos vidékeken.

A korábbi szokások közül az első világháború után is fennmaradt a Szent Jobb körmenet, valamint a Szent-István díjért zajló lóverseny. Az 1920-as és 30-as években az ünnep a Ludovika Akadémia udvarán a tisztavatással kezdődött.

Napjainkban augusztus 20-a ötvözi Szent István kultuszát, az aratás befejezésével az új kenyér ünneplését, a tisztavatást, valamint a tűzijátékot is.

Frissítve: 2017.08.18.
Időjárás előrejelzés: Időkép.hu

Hozzászólások