Kancagyőzelem a Szlovák Derby-ben

Két héttel a 95. Magyar Derby után, július 16-án Pozsonyban is lefutották a Derby-t. Ezúttal nem indult magyar telivér ebben a futamban, azonban a keretprogram nagyversenyeiben három hazai ló is starthoz állt. Közülük Akvamarin megnyerte a kancáknak kiírt Cena Pat’s Musicot.

Még 54 képünk van a Szlovák Derby-ről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.
Még 54 képünk van a Szlovák Derby-ről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Nagy meglepetést okozott a 25. Szlovák Derby-ben a gyengébbik nemet képviselő Zoriana győzelme Stefan Budovic-csal a nyergében. A német tenyésztésű, Jukebox Jury apaságú szürke másfél hónappal korábban ugyanis még csak a második helyen végzett a hároméves kancáknak kiírt Cena Arvy-ban. Ezúttal viszont a 14 lovas mezőny egyetlen kancájaként nagyon könnyedén verte meg a méneket Zuzana Kubovicova trénerasszony idomítottja. Ráadásul a győztes a verseny után is inkább éretlennek tűnt a viselkedését és a küllemét tekintve is, így igazán érdekes lehet, hogy a jövőben meddig fejlődik majd tovább.

Zoriana az élen - Még 54 képünk van a Szlovák Derby-ről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.
Zoriana az élen – Még 54 képünk van a Szlovák Derby-ről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A helyezéseken két kiváló származású mén, a szlovák tréningben álló, francia tenyésztésű Youmzain ivadék, Gaston, valamint a Galileo apaságú, cseh tréningben álló Aeneas osztozott.

Csehország és Szlovákia 1992-es kettéválása óta megrendezendő önálló Szlovák Derby-ben eddig még soha nem született magyar győzelem, azonban három ló (Dollárpapa, Gazduram és Lenz) második, Tutanhamon és Latin Lover pedig harmadik helyet tudott szerezni. Azt azért tegyük hozzá, hogy a magyar lovak helyzetét nehezíti, hogy a versenyt mindig csupán két héttel a Magyar Derby után rendezik meg, ami pedig ritkán elég a tökéletes regenerálódásra.

Szerencsére a magyar lóversenyrajongók azért így sem unatkoztak, hiszen a keretprogram egyaránt 13.000 euró (3,96 millió forint) összdíjazással kiírt nagyfutamaiban három magyar tréningben álló telivér is starthoz állt.

Eskandar keményen küzdött - Még 54 képünk van a Szlovák Derby-ről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.
Eskandar keményen küzdött – Még 54 képünk van a Szlovák Derby-ről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Először a 2600 méterre kiírt Zlaty Pohárban izgulhattak az Ungaro Racing Eskandar nevű lováért. A négyéves Teofilo apaságú mén számára magasra tették a lécet, hiszen többek között az Írországban is magas formákat futott Intisarival, a fokozatosan javuló Oriental Sky-jal és a verseny csehországi megfelelőjének győztesével, Always On Sunday-jel is fel kellett vennie a versenyt. Az első három helyet végül is ez a három ló szerezte meg Oriental Sky, Intisari és Always On Sunday sorrendben, míg Eskandar 11,5 hosszra a nyerőtől a hetedik helyen ért célba.

Oriental Sky - Még 54 képünk van a Szlovák Derby-ről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.
Oriental Sky – Még 54 képünk van a Szlovák Derby-ről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Ezután a 2000 méteres Cena Pat’s Musicban Akvamarin állt starthoz 11 kancatársa mellett. Számára könnyebbnek tűnt a mezőny, hiszen a helyi szaklap szerint a fő esélyeseknek a Turf galán Cena Arvy-t nyert hároméves Moreen, illetve annak a versenynek a helyezettjei számítottak.

Az idén az Erzsébet Királyné Díjat elhódított, Soldier Of Fortune apaságú, négyéves Akvamarin a cseh Jaromír Safárral a nyergében kívülről startolt és végig kívül is helyezkedett, azonban még így is nagyon magabiztos, több mint három hosszas győzelmet aratott Lightblack és Celeste, a Cena Arvy harmadik és negyedik helyezettje előtt.

Akvamarin zsokéja már a győzelemnek örül - Még 54 képünk van a Szlovák Derby-ről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.
Akvamarin zsokéja már a győzelemnek örül – Még 54 képünk van a Szlovák Derby-ről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A Kovács Sándor tréningjében álló kanca győzelme a Farádi Istálló egyik legszebb külföldön elért sikerének számít. Akvamarin pedig ezzel a régió egyik legjobb idősebb kancájának tűnik és külön fegyvertény, hogy a verseny 24 éves története során most került ki a győztes másodszor (Halnora 1995-ös elsősége után) magyar tréningből.

A Derby előtti futamban, a Bratislavská Mílában a legjobb mérföldes lovak indultak, közöttük Waslawi. Az Álmodó Istálló négyéves heréltje meglehetősen nehéz társaságba, jobbnál jobb lovak közé került. A versenyben végül hármas cseh győzelem született, hiszen az egykor mintegy 100.000 euróért megvásárolt Ideal Approach győzött a csecsen elnök Aldzarb nevű lova, illetve Sign Of The Zodiac előtt. Waslawi a nyolc induló között a hetedik helyen ért célba.

Még 54 képünk van a Szlovák Derby-ről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.
Még 54 képünk van a Szlovák Derby-ről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Összesen 55 fotónk van a Szlovák Derby legemlékezetesebb pillanatairól:

2017.07.25. Szöveg és fotó: Vonczem Gabriella

Kapcsolódó cikkek:

Dicsőséget hozott Quelindo a magyar galoppsportnak >>

Közép-Európa legjobbjai között a magyar telivérek >>

Akaba történelmet írt és vezeti a Nemzeti Galopp Ligát >>

Hozzászólások