Elképesztő Enable számára egyelőre nincs határ

Kilenc hatalmas, erős mén és egy hároméves, kis kanca állt be a startgépbe az angol versenyévad egyik legfontosabb versenye, a Group 1-es King George VI and Queen Elizabeth Stakes előtt. Két és fél perccel később, a célban sem változott semmi: elsőként érkezett a kis kanca négy és fél hosszal a második előtt, majd pedig jócskán lemaradva a Group 1-es versenygyőztes hatalmas, erős mének. Egy új sztár született.

Enable
Enable

Enable persze nem a teljes ismeretlenségből került az angol lóversenyüzem egyik legrangosabb versenyébe, amelyet az angol királynő saját pályáján, Ascotban, 1,15 millió font (390 millió forint) összdíjazás mellett futnak. A kis kanca ugyanis idén június elején megnyerte az Angol Kancadíjat (Oaks Stakes) Epsomban, majd pedig másfél hónappal később Curragh-ban, az Ír Kancadíjban (Irish Oaks) sem talált legyőzőre.

Ezek után hozta meg a döntést John Gosden, a Juddmonte Farms-on tenyésztett telivér trénere, hogy egyetlen hároméves kancaként felveszik a versenyt Anglia, Írország és Argentína legjobb 2400 méteres lovaival.

Az 1951-ben alapított verseny célja, hogy a Derby-vel azonos távon összehasonlítsa a hároméves, Derby-évjáratot az idősebb lovakkal. Igaz, az elmúlt években az ideihez hasonlóan az idősebb telivérek voltak többségben. A négyévesek átszámítva 60,3 kilogrammal, a háromévesek 54,8 kilóval futnak, illetve a kancák még 1,36 kg-os engedményt, a déli féltekéről érkező lovak (ott fél évvel később kezdődik az ellési szezon, így azok a lovak fiatalabbak) pedig 1,8 kiló engedményt kapnak. Ezt a súlykülönbséget találta vonzónak Enable trénere is a nevezéskor.

A tíz lovas mezőnyben azonban olyan félelmetes ellenfelek sorakoztak fel, mint a címvédő Highland Reel, aki Anglián kívül Hongkongban és Észak-Amerikában is nyert már Group 1-es versenyt (összesen hatot ezen a szinten) és idén is fantasztikus formában futott, habár ő inkább a kemény pályát kedveli.

Rajta kívül ott találtuk még a mezőnyben többek között Idahot, Highland Reel tehetséges, teljes testvérét, a Group 1-es versenyekben győztes Ulysses-t, az egykor Ír Derbyt is nyert Jack Hobbst, a hároméves mének képviseletében pedig a Group 3-at nyert Benbatlt, valamint az argentin lóversenyzés büszkeségét, Sixties Songot is.

Az előzményekhez tartozik még az is, hogy Frankie Dettori, Enable lovasa mintegy öt héttel a verseny előtt megsérült, az orvosok három hónapos felgyógyulást jósoltak neki. Ő azonban mindent megtett, hogy ebben a versenyben is lovagolhassa a kancát. A legnehezebb feladatnak az bizonyult, hogy az utolsó héten leadjon több mint három kilót, amit a teljes angol lóversenymédia lélegzetvisszafojtva figyelt. A zuhogó esőben és mély pályán a következőképpen zajlott a verseny:

Enable ezzel a győzelmével bekerült a lóverseny történelemkönyvébe, hiszen az angol és az ír Kancadíjat, valamint a King George VI and Queen Elizabeth Stakes eddig egyetlen hároméves kanca sem tudta egy évben megnyerni.

Külön érdekesség, hogy a nyertes apja a Galileotól származó Nathaniel, akivel John Gosden tréner 2011-ben, pályafutása során először megnyerte ugyanezt a versenyt. A trénernek a mostani a harmadik sikere a díjban, hiszen azóta már Taghroodaval, egy másik kancával is sikerült győznie 2014-ben. Ennek ellenére úgy nyilatkozott, hogy Enable a legjobb kanca, akit valaha is készített.

A tulajdonos és tenyésztő Juddmonte Farms birtokosának, Khalid Abdullahnak viszont Dancing Brave 1986-os győzelme után több mint 30 évet kellett várnia a második trófeára.

A nyerő csapatból a legtöbb King George VI and Queen Elizabeth Stakes győzelemmel, nevezetesen öttel (1995 Lammtarra, 1998 Swain, 1999 Daylami, 2006 Doyen, 2017 Enable) Frankie Dettori rendelkezik.

Enable és Frankie Dettori
Enable és Frankie Dettori

A kanca további terveiről megtudtuk, hogy a Yorkshire Oaks-ban indul szűk egy hónap múlva, majd pedig az igazán nagy falat, az október 1-jére kiírt Qatar Prix de l’Arc de Triomphe következhet. Ez utóbbi esetében senki nem felejti el, hogy John Gosden nem is olyan régen, 2015-ben megnyerte a hároméves Golden Hornnal. Emellett a hároméves Trêve 2013-as győzelmére is nagyon sokan emlékeznek, így mindenki tudja, hogy a Derby-évjáratú kancákat jobb tisztelni.

Magyarországon az idén szeptember 3-ra kiírt Kincsem Díjat – az idősebb lovak számára is elérhető legmagasabb (kilenc millió forint) összdíjazású versenyt – hozták létre a King George VI and Queen Elizabeth Stakes mintájára. A cél itt is az volt, hogy a Derby-évjárat legjobbjai összemérjék a tudásukat a legkiválóbb idősebb lovakkal 2400 méteren.

Idén a legjobb magyar telivér, Quelindo mellett nevezték a Kincsem Díjba a szlovákok kiválóságát, Oriental Sky-t, a háromszoros Millennium Díj nyerő Akabát, valamint Eminenst, a 2017-es Magyar Derby nyerőjét is, így aki szereti a lóversenyt, annak szeptember első vasárnapján biztosan a Kincsem Parkban a helye.

2017.08.04. Vonczem Gabriella
Fotó: Juddmonte FarmsAscot Racecourse

Kapcsolódó cikkek:

Trêve utolsó futása >>

Rekordot dönthet vasárnap a francia csodaló >>

Galopp: folytatódik az amerikai álom? >>

Grand National, a legendás ugróverseny >>

A legjobb lovak csatájával indult az év Floridában >>

Most ő a legnagyobb galoppsztár Európában >>

Egy tréner, három ló, tripla dicsőség >>

Hozzászólások