Népes mezőny, nemzetközi sikerek – távlovaglás 2014

2014 változatos, eredményekben gazdag év volt távlovasaink életében. Számos hazai versenyt és nemzetközi sikert tudhat maga mögött ez az egyre népszerűbb szakág. Galoppozz át velünk a hazai távlovaglás 2014. évi eseményein és idénre tervezett újításain.

Az elmúlt évben hazánkban tíz távlovas versenyt rendeztek, melyből 3 nemzetközi (CEI), 5 OB forduló és 5 megyei verseny volt, a versenyzők áltagos létszáma 36 induló körül mozgott.

Eredmények

A tavalyi versenyszezonban is nagy igény volt a minősülő versenyekre, és sok versenyző indult nemzetközi versenyeken kiemelkedő sikerekkel.

2014-ben ismét sikerült a junior csapatot támogatni az Európa-bajnokságra való kiutazásban, ami az olaszországi Veronában került megrendezésre. Fekete Patrícia a 9. helyen, míg Kovács Dávid a 19. helyen zárta az EB-t.

Normandiai Világjátékokra öt hazai távlovas szerezte meg a minősülést, ám főleg anyagi okok miatt végül versenyzőnk sem vett részt a megmérettetésen.

Nagyszerűek Tóth József 2014-es nemzetközi eredményei, aki a FEI világranglistán kombinációban lovával Aladinnal harmadik lett. Siglavy Bagdady Aladin pedig a lovak versenyében 2014-ben a világ ötödik legsikeresebb távlova volt. Távlovasaink közel harmada indult nemzetközi (CEI) versenyen, ahol a 42 versenyből 37-et sikeresen teljesítettek, ami kimagasló teljesítmény más lovas szakágakhoz képest is.

A 2014-es év számokban:

  • 10 hazai verseny
  • 66 regisztrált versenyző
  • 145 regisztrált ló
  • 27 távlovas egyesület
  • 22 sikeres rajtengedély vizsga
2014-es magyar bajnok:
Arató Barna
lova: Koheilan Báró P
Tenyésztő: Parti Imre
2014-es junior magyar bajnok:
Matyi Bianka
lova: Imran P
Tenyésztő: Parti Imre
2014-es fogat magyar bajnok:
Knipl János
lovai: Sahhab P és Hemal P
Tenyésztő: Parti Imre
 

Akadályokon át

A távlovas versenyek rendezését rendszeresen nehezíti az engedélyek beszerzése, mert a természetvédelmi területekre nem, vagy nagyon nehezen kap engedélyt a rendező. A mobilbokszok magas bérleti díja miatt, csak olyan OB helyszínek jöhettek szóba, ahol az istállózás megoldott.

Távlovas tervek az idei évre

A szakág ebben az évben is hangsúlyozni szeretné a lovasok oktatásának, képzésének fontosságát. Továbbra is fő feladatuknak tartják a fiatal versenyzők képzését és versenyeztetését, akár anyagi támogatását is. A szakág célja az idei EB-re és a VB-re az egységes öltözék kialakítása is.

2015-ben a felnőtt Európa-bajnokság a szlovákiai Samorinban lesz, ezért reális esélye van annak, hogy a magyar távlovasok csapatként is részt vegyenek a versenyen.

Ebben az évben a még színvonalasabb és érthetőbb bíráskodás érdekében a szakág bevezeti a digitális pulzusmérést, melyhez már a felszerelést is megrendelték.

A Távlovagló és Távhajtó szakág rendkívül fontosnak tartja a FEI szabálymódosítások alkalmazását a hazai versenyeken és a szabályzatban. Szabályzatukat ennek érdekében folyamatosan a FEI szabályzathoz igazítják.

Elkészült az idei év versenynaptára is, a FEI felé két hazai rendező jelentette be nemzetközi versenyrendezési szándékát. Továbbra is fontos szerepet kapnak a megyei és regionális versenyek, és a távlovas sport népszerűsítése érdekében gyerek futamokat is szerveznek.

A 2014-es év elején tisztújító közgyűlést tartott a szakág, felállt az új szakbizottság, melynek mandátuma 2018-ig tart. 

A Lovasok.hu csapata sok sikert és jó utat kíván idén is minden hazai távlovas és távhajtónak!

2015.02.05. Forrás: Tavlovasok.hu
Fotók: Távlovagló és Távhajtó Szakág Facebook oldala

Hozzászólások