Német, angol és ír lovasok arattak a póni EB-n

Lovastusában, díjlovaglásban és díjugratásban mérték össze tudásukat a lovasok a Póni Európa-bajnokságon Kaposváron. 19 nemzet 165 lovasa, köztük öt magyar fiatal is nevezett a kontinensviadalra. Nézzük az eredményeket!

Póni Európa-bajnokság, 2017, Kaposvár

Német fölény díjlovaglásban

Díjlovaglásban három bajnoki érmet osztottak. Csapatversenyben megvédte bajnoki címét a német díjlovas csapat. Az Anna Middelberg, Julia Barbian, Jana Lang, Lucie-Anouk Baumgürtel összeállítású válogatott 220,103 ponttal utasította maga mögé a 16 csapatból álló mezőnyt. Ezüstérmes lett tavalyi eredményét megismételve Dánia, bronzérmes Nagy-Britannia.

Magyarország csapata a nyolcadik helyen végzett 199,950 ponttal. A magyar színeket képviselő párosok:

  • Iván Hanna – Equestricon’s Epiascer
  • Lázár Zsófia – Jazzo
  • Nagy Panka – Dano’s Miracle
  • Rapi Kitti – Da Vinci

Az egyéni kötelező versenyszámban összesen 63 induló mutatta be programját.
A német Lucie-Anouk Baumgürtel 77,366%-os eredményét senki nem tudta felülmúlni, a mindössze 13 éves lovas megvédte egyéni Európa-bajnoki címét. Második helyen végzett a dán Louise Christensen 76,195%-kal, bronzérmes a német Jana Lang 74,707%-kal.
A versenyszámban Rapi Kitti a 19. helyen végzett (68,268%), Iván Hanna 23. lett (67,781%), Nagy Panka 25. (67,536%) míg Lázár Zsófia a 39. helyen (65,293%) végzett.

A díjlovaglás utolsó versenyszámában, a zenés kűrben Lucie-Anouk Baumgürtel 81.55%-os eredménnyel ismét maga mögé utasította a mezőnyt, megszerezve ezzel a harmadik Európa-bajnoki címét Kaposváron. Második helyen ismét Louise Christensen végzett 79.6%-kal, míg a bronzérmet ezúttal a szintén dán Sara Aagaard Hyrm szerezte meg 77.4%-kal. A 19 fős döntőbe egyedüli magyarként bejutó Rapi Kitti Krisztina 69.4%-kal zárta a bajnokságot.

Rapi Kitti és Da Vinci
Rapi Kitti és Da Vinci

Angol Európa-bajnokot avattak lovastusában

A lovastusázóknál a díjlovaglásban megszerzett vezető helyét végig megőrizve az angol Georgina Herrling lett az Európa-bajnok. Ezüstérmes a szintén angol Saffron Osborne, a dobogó harmadik fokára pedig a francia Liloi Lourde Rocheblave állhatott fel.

Az Európa-bajnoki csapat arany Franciaországé, ezüstérmes Nagy-Britannia, harmadik helyezett Írország csapata.

A lovastusa csapatversenyének eredményhirdetése
A lovastusa csapatversenyének eredményhirdetése

Díjugratásban verhetetlenek voltak az írek

Díjugratásban Írország csapata nyerte a 2017-es póni díjugrató Európa-bajnoki címet. A háromfordulós verseny után összesen 4 hibaponttal végzett a négyfős csapat (C. Nallon, H. Allen, A. Sweetnam, K. Derwin). Az utolsó percig kiélezett versenyben Nagy-Britannia csapata lett az ezüstérmes két verőhibával, 8 hibaponttal. Hollandia az utolsó fordulóban tudott dobogóra kerülni 10 hibaponttal.

A díjugrató egyéni bajnokságot kétfordulós verseny után az ír Harry Allen nyerte, aki öt pálya lovaglása után mindössze egy időhibapontot gyűjtött be. Ezüstérmes lett az ír válogatott másik lovasa, Kate Derwin négy hibaponttal. A harmadik helyen svéd Cora Hirn végzett öt hibaponttal. A díjugrató bajnokság egyetlen magyar indulója, Bosits Bíborka a 46. helyen zárta a megmérettetést.

Harry Allen és Cassandra Van Het Roelhof
Harry Allen és Cassandra Van Het Roelhof

2017.07.31. Forrás és fotók: Kaposvarpony2017.hu

Kapcsolódó cikkek:

Megkezdődött a Póni EB Kaposváron >>

Hozzászólások